INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC COPENHAGA - STEAUA, JOI, 20:00, DIGISPORT 1, DOLCESPORT 1, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Alegere pe buza prăpastiei! » Reghe poate fi mare ca Piţi sau dezastruos ca Lăcă şi Ilie Stan

Articol de - Publicat marti, 04 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 04 decembrie 2012 01:33

În ultimii 10 ani, trei foşti antrenori ai Stelei au fost puşi în situaţia de azi a lui Reghecampf, de a experimenta un jucător ca fundaş dreapta într-un meci capital: Piţurcă a pariat corect, Lăcătuş şi Ilie Stan au pierdut


Tătăruşanu, semn de întrebare, Chiricheş, Gardoş, Latovlevici, Bourceanu, Pintilii, Chipciu sau Popa, Rusescu, Tănase, Nikolici. Cam aşa arată primul "11" pe care Reghecampf şi-l creionează de mai multe ori pe zi în perspectiva meciului cu Copenhaga, de joi seară, decisiv pentru calificarea în primăvara europeană.

Semnul de întrebare din dreptul primului post din defensivă e dat de faptul că Reghecampf nu poate conta pe nici unul dintre cei 3 fundaşi dreapta de meserie din lot. Cum nici 3-4-3 nu poate juca pentru că Szukala nu e refăcut, opţiunile i se limitează şi mai mult. Actualul antrenor al Stelei e sub presiune, însă nu e pentru prima dată cînd, înaintea unui joc cu o miză atît de mare, un tehnician al roş-albaştrilor trece printr-un astfel de moment extrem de delicat. Au mai existat 3 antrenori care au avut de făcut o alegere identică în privinţa fundaşului dreapta. Doi dintre ei au dat greş, doar unul a mutat perfect.


1. În 2003, Rădoi a fost cartea cîştigătoare
În urmă cu mai bine de 9 ani, pe 14 octombrie 2003, Steaua avea un meci crucial. Returul cu englezii de la Southampton, după ce în tur fusese 1-1 în deplasare. Piţurcă avea însă pe cap o mare dilemă: pe cine să bage fundaş dreapta? Florentin Dumitru era prea firav pentru o luptă fizică împotriva trupei lui Gordon Strachan, plus că el trebuia să joace ca mijlocaş, în timp ce Ogăraru era văzut atunci doar ca o variantă de rezervă.

Piţurcă a revoluţionat şi l-a titularizat în premieră pe Mirel Rădoi pe acel post. Deşi avea doar 22 de ani, Rădoi a făcut un meci remarcabil, unul dintre cele mai bune din cariera lui în tricoul Stelei. Echipa nu numai că a jucat aproape perfect, dar n-a luat gol, a cîştigat prin golul lui Claudiu Răducanu (83), iar pariul lui Piţurcă a fost unul cîştigător sută la sută.

8 a fost nota pe care Gazeta Sporturilor i-a acordat-o lui Rădoi pentru prestaţia din acel meci, cea mai mare dintre toţi jucătorii care au evoluat, acelaşi calificativ avîndu-l doar Florentin Dumitru şi Boştină

Steaua - Southampton 1-0
Steaua: Hamutovski - Rădoi, Răchită, Mutică, P. Stoica - Fl. Dumitru, S. Paraschiv, Aliuţă, Boştină - Opriţa, Cl. Răducanu
Spectatori: 28.000

2. În 2008, Bănel a pierdut titlul Stelei
Poate alegerea cea mai neinspirată în privinţa unui fundaş dreapta a fost făcută în primăvara lui 2008, de către Marius Lăcătuş. Steaua era pe primul loc, cu două etape înainte de final, avea două puncte avans faţă de CFR şi trebuia să nu piardă pe terenul lui Dinamo pentru a-şi asigura practic titlul, ţinînd cont că în ultima rundă întîlnea acasă "satelitul" Gloria Buzău, iar la directe stătea mai bine decît CFR.

Lăcătuş a comis atunci o mare gafă. Neavîndu-l pe Golanski, care era suspendat, dar nici pe Petre Marin şi Emeghara, accidentaţi, l-a trimis să joace fundaş dreapta pe Nicoliţă. Bănel a făcut un meci catastrofal, a fost cel mai slab de pe teren, toate fazele ofensive ale lui Dinamo venind pe partea lui, iar Steaua a pierdut cu 2-1 şi, implicit, a pierdut şi titlul.

4 a fost nota pe care Gazeta Sporturilor i-a acordat-o lui Nicoliţă pentru prestaţia din acel meci, nici un alt jucător neavînd un calificativ sub 5

"Cît voi mai fi eu la Steaua şi îl voi mai avea pe Nicoliţă ca elev, nu-l voi mai folosi vreodată ca fundaş dreapta. Atunci am greşit că l-am pus să joace acolo"
Marius Lăcătuş, la cîteva luni după acel joc

Dinamo - Steaua 2-1
Steaua: Zapata - Nicoliţă, Rădoi, Ghionea, Neşu - Ov. Petre, Lovin - Neaga, N. Dică, Mendoza - Pepe Moreno
Spectatori: 14.000

3. În 2012, Ilie Stan s-a păcălit cu Dănănae
La începutul acestui an, la chiar primul meci oficial, Steaua o avea în faţă pe Twente, cu care se lupta pentru o calificare în optimile de finală ale Europa League. Ilie Stan avea 10 titulari cerţi şi un mare semn de întrebare, cine să joace fundaş dreapta? Gabi Matei era în recuperare după o operaţie la ligamente, iar Dănănae, pe care Steaua îl luase în ianuarie, bifase doar 4 meciuri în ultimul an.

La vremea respectivă chiar a existat o divergenţă de opinii între Ilie Stan şi secundul său, Edi Iordănescu. Acesta din urmă a insistat, după ce a urmărit-o pe viu pe Twente, să fie titularizat Martinovici şi nu Dănănae. Ilie Stan nu l-a ascultat, l-a băgat pe fostul oltean şi prestaţia acestuia a fost una castrofală, adversarul său direct, Ola John, fiind cel mai bun de pe teren.

4 a fost nota pe care Dănănae a primit-o din partea Gazetei Sporturilor pentru evoluţia cu Twente, nici un alt stelist din primul 11 neavînd un calificativ sub 5

Steaua - Twente 0-1
Steaua: Tătăruşanu - Dănănae (46, Martinovici), Chiricheş, Geraldo, Brandan - Rusescu, Prepeliţă, Bicfalvi, Tănase - Tatu, Nikolici
Spectatori: 50.000

De ce nu pot intra cei 3 fundaşi ai Stelei
Jucător Problema
Georgievski A fost operat de fractură de peroneu
G. Matei A fost operat la ligamentele încrucişate
Dumitraş Nu e trecut pe lista UEFA

Piţurcă, sfaturi indirecte pentru Lăcătuş şi Reghe
Actualul selecţioner a fost singurul care, în mod indirect, i-a atras atenţia lui Lăcătuş înaintea acelui Dinamo - Steaua 2-1, că nu trebuie să-l folosească pe Nicoliţă fundaş dreapta. Într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu Gigi Becali şi care a apărut ulterior în presă, dintr-o stenogramă publicată de procurori, Piţurcă îi zicea patronului Stelei: "Să nu joace Nicoliţă fundaş dreapta! În nici un caz Bănel, mai bine Rădoi". Nici acum n-a ieşit public ca să-i ofere o soluţie lui Reghe, însă prin mutarea de la echipa naţională, la amicalul cu Belgia, i-a oferit practic mutarea în plic stelistului: l-a folosit pe Chiricheş fundaş dreapta.

Există trei variante
Care sînt soluţiile lui Reghecampf pentru acest meci în privinţa fundaşului dreapta?
1. Alexandru Chipciu. A mai fost folosit în acest sezon ca fundaş dreapta şi a dat randament aproape de fiecare dată. Totuşi, de la începutul meciului, ca titular a fost folosit o singură dată pe această poziţie, chiar la ultimul meci, la Chiajna. Totuşi, în 4-2-3-1, pe parcursul unui meci, s-a descurcat bine la Pandurii (0-0), cu Stuttgart (1-5), însă după ce a trecut el ca fundaş, Steaua a primit un singur gol, cu Dinamo (3-1) a fost trecut ca fundaş în minutul 55, la scorul de 0-1.
Şanse 95%

2. Novak Martinovici. A jucat la Steaua, din vara lui 2010, mai mult ca fundaş dreapta decît ca stoper, dar are două mari dezavantaje. Primul: va pleca la finalul anului. Al doilea: a jucat catastrofal ultima dată ca fundaş dreapta, în Braşov - Steaua 3-1.
Şanse 4%

3. Vlad Chiricheş. E o variantă pentru că a fost folosit acolo de predecesorul lui Reghe, Ilie Stan, dar şi pentru că Piţurcă îl pregăteşte la "naţională" tot ca fundaş dreapta. Actualul antrenor al Stelei nu prea agrează însă varianta.
Şanse 1%

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (38)
cfrclujole
cfrclujole  •  03 Ianuarie 2013, 01:42

kbjkjbg

cfrclujole
cfrclujole  •  03 Ianuarie 2013, 01:42

kgjkjg

cfrclujole
cfrclujole  •  03 Ianuarie 2013, 01:41

jghjgh

Vezi toate comentariile (38)
Comentează