INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CFR CLUJ

CFR Cluj - Dinamo Zagreb. Ciprian Deac nu e singurul fricos » Fotbaliștii celebri care au refuzat să bată lovituri de departajare

Ciprian Deac (dreapta), în CFR Cluj - Dinamo Zagreb 2-2, 5-6 d.p. +49   FOTO
Ciprian Deac (dreapta), în CFR Cluj - Dinamo Zagreb 2-2, 5-6 d.p.

Articol de , , - Publicat vineri, 28 august 2020 08:40 / Actualizat vineri, 28 august 2020 09:15

Ciprian Deac (34 de ani), decarul CFR-ului, n-a vrut să execute la loviturile de departajare cu Dinamo Zagreb și se alătură unor nume importante din istoria fotbalului românesc care au refuzat să-și asume responsabilitatea de a trage de la punctul cu var.

„De ce au tras cei 5? Fiindcă ei au fost singurii care au vrut să tragă. În rest, nimeni. Doar ei, atât”. Declarația îi aparține lui Dan Petrescu și a fost făcută la finalul partidei cu Dinamo Zagreb, fără să fi fost provocată de o întrebare anume.

Chestionat apoi de ce Deac a executat al 6-lea, dar n-a făcut-o între primii 5, Petrescu a reacționat iritat: „Fiindcă atunci era obligat să tragă, dar în seria inițială au tras singurii care au acceptat să execute”. 

Deac, specialistul campioanei în aceste momente ale jocului, ar fi trebuit să fie desemnat primul sau ultimul dintre cei 5, însă atunci când Dan Petrescu l-a întrebat, acesta a răspuns ferm: „Nu bat!”.

Deac ratase un penalty în timpul regulamentar

Deac a avut ca argument faptul să ratase un 11 metri pe parcursul meciului, mingea fiindu-i parată de portarul Zagrebului. Petrescu s-a conformat și i-a transmis că dacă se va trece de lista celor 5, atunci va fi obligat să tragă. Ceea ce s-a și întâmplat, iar Deac a înscris. Dacă ar fi acceptat să execute al 5-lea și ar fi marcat, atunci CFR era azi în turul 3 în UCL.

Totuși, Deac nu e singurul fotbalist român care e dominat de frică într-un moment crucial pentru echipa lui. Și nu e nici singurul cu un statut de veteran al respectivei echipe care nu-și asumă responsabilitatea de a executa un penalty. Iar pe listă apar nume de mare referință din istoria fotbalului românesc.

Îmi pare rău că Deac n-a vrut să bată în primii 5. După aia, cum a bătut, cum a dat gol, dar nu poți să-i spui unui jucător: te rog, trage, dacă el nu vrea. Dacă nu vrea, nu vrea - Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

1986 - Puiu a fugit de penalty

În cea mai glorioasă noapte a fotbalului românesc, 7 mai 1986, când Emeric Ienei întocmea lista cu cei 5 executanți ai finalei Cupei Campionilor, Iordănescu, care jucase 45 de minute, a refuzat ferm. 

Recent, el și-a argumentat gestul într-un interviu în Gazetă: „Era o responsabilitate prea mare, i-am zis lui Ienei că nu bat penalty nici dacă mă forțează cineva. Mă gândeam doar la situația în care dacă ratez nu o să-i mai pot privi în ochi pe jucători toată viața mea. Mi-am zis că dacă nu dau gol, trebuie să dispar de pe acest pământ. Și n-am bătut”. 

Loteria penalty-urilor în acea finală a fost câștigată de Steaua: 2-0, cu un Duckadam absolut fabulos. A apărat toate cele 4 lovituri ale spaniolilor, în vreme ce de la Steaua au ratat Boloni și Majearu, dar au înscris Lăcătuș și Balint.

1994 - Gică Popescu s-a descălțat! Panduru a refuzat

Cel mai frustrant și mai dureros meci din istoria fotbalului nostru a avut loc în iulie 1994, în sferturile CM din SUA. Cu Suedia am ajuns la penalty-uri, 2-2, după 120 de minute. Moment în care unul dintre fotbaliștii cu mare experiență, Gică Popescu, s-a descălțat și i-a dat un mesaj clar lui Iordănescu că nu vrea să execute. 

CFR Cluj - Dinamo Zagreb. Ciprian Deac nu e singurul fricos » Fotbaliștii celebri care au refuzat să bată lovituri de departajare

Un alt jucător care n-a dorit să bată a fost Panduru, un specialist de la punctul cu var și singurul care intrase pe parcursul jocului și care avusese o prestație execelentă în prelungiri. Din păcate, România a pierdut calificarea. Au marcat Hagi, Răducioiu, Lupescu și Ilie Dumitrescu, dar au ratat Belodedici și Dan Petrescu.

2007 - Zicu a zis „NU”, Dinamo a pierdut

Supercupa din vara lui 2007 s-a jucat între Dinamo și Rapid, pe fostul „23 August”, în fața a peste 30.000 de spectatori. A fost 0-0 după 90 de minute, 1-1 după încă 30, goluri Burdujan și Dănciulescu. S-a ajuns la penalty-uri, unde Mircea Rednic, aflat atunci la Dinamo, a dorit să-l pună pe Ianis Zicu să execute. Zicu s-a descălțat înainte de startul seriei și a refuzat să bată. În locul său a fost preferat Pulhac, care a ratat.

Rapid a câștigat acea Supercupă fiindcă toți cei aleși de Bergodi să tragă au marcat: Maftei, M. Constantin, R. Stancu, E. Dică, Bozovici și Burdujan.

Contraexemplu pentru Deac: Griezmann în 2016!

Față de toți cei enumerați în această pagină, Deac poate avea un argument fiindcă i-a întors spatele lui Dan Petrescu: irosise penalty-ul pe care CFR l-a avut pe parcursul jocului. Totuși și în acest caz există un contraexemplu la cel mai înalt nivel. În finala Champions League din 2016, Real și Atletico au ajuns la loteria loviturilor de departajare, după 1-1 la capătul celor 120 de minute, în care Griezmann a ratat un penalty. 

Totuși, la seria penalty-urilor, atacantul francez a executat primul și a marcat, însă Atletico a pierdut trofeul.

12 goluri din penaltya marcat Ciprian Deac pentru CFR în ultimii 3 ani, în toate competițiile, ratase unul singur până miercuri seară

14 aniau trecut de când Deac a debutat în Liga 1, se întâmpla în august 2006, într-un meci CFR - Unirea Urziceni 4-0

12 trofeeare Deac în CV, cel mai titrat fotbalist care evoluează în acest moment în Liga

5 titluri de campiona câștigat Deac, toate cu CFR (2008, 2010, 2018, 2019, 2020)

39 de meciuria jucat Deac în cupele europene

Fotbalul românesc la loteria loviturilor de departajare

Succese

CFR Cluj - Dinamo Zagreb. Ciprian Deac nu e singurul fricos » Fotbaliștii celebri care au refuzat să bată lovituri de departajare

Eșecuri

CFR Cluj - Dinamo Zagreb. Ciprian Deac nu e singurul fricos » Fotbaliștii celebri care au refuzat să bată lovituri de departajare

Alte știri despre CFR Cluj:

Dan Petrescu a răbufnit la conferință: „Suntem nimeni toți, iar eu PRAF!”

OFICIAL. Primul transfer făcut de CFR Cluj după eliminarea din Liga Campionilor: salariul fotbalistului

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
1_0_1_0
1_0_1_0  •  28 August 2020, 19:26
Postat de Victor Săruleanu pe 28 August 2020, 17:43

Deac a tras al 6lea și a ratat

Bre, mai uită-te o dată! Nu vorbi prosti. 1. Vinicius- gol 2. Djokovic- gol 3. Rondon - gol 4. Susic - gol 5. Golofca - ratează 6. Deac - gol 7. Boli - ratează

3251298811618959
Victor Săruleanu  •  28 August 2020, 17:45
Postat de Victor Săruleanu pe 28 August 2020, 17:43

Deac a tras al 6lea și a ratat

A dat gol *dar a dat al 6lea

3251298811618959
Victor Săruleanu  •  28 August 2020, 17:43
Postat de 1_0_1_0 pe 28 August 2020, 15:28

Deac a tras un penalty din seria de 5 și a marcat. Despre ce vorbiți?

Deac a tras al 6lea și a ratat

Vezi toate comentariile (5)
Comentează