INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA ROȘIE - CFR CLUJ

CORESEPONDENȚĂ DIN SERBIA Cod roșu la Belgrad » Reportaj GSP din orașul unde CFR Cluj își joacă viitorul: cele mai tari curiozități

Sârbii trăiesc vara la temperaturi extreme, de aproape 40 de grade / foto: GSP +40   FOTO
Sârbii trăiesc vara la temperaturi extreme, de aproape 40 de grade / foto: GSP

Articol de , - Publicat luni, 16 august 2021 16:34 / Actualizat luni, 16 august 2021 17:23

STEAUA ROȘIE BELGRAD - CFR CLUJ. Serbia este una dintre cele mai sărace țări europene, ocupând locul 9 ținând cont de produsul intern brut, de doar 8.748 dolari. România e pe 13, cu 14.469 de dolari. Sârbii trăiesc vara la temperaturi extreme, de aproape 40 de grade. 

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, jurnaliștii Gazetei Sporturilor, se află în Belgrad (Serbia), de unde transmit cele mai noi informații legate de partida dintre Steaua Roșie și CFR Cluj

Bun venit în Belgrad! Capitala, dar și cel mai mare oraș al Serbiei ne așteaptă la o temperatură de 37 de grade. Străzile freamătă, lumea mișună de colo-colo, „păcălind” arșița pe sub balcoane, „petice” de umbră sau oazele ad-hoc ale fântânilor arteziene. 

Șumudică, OUT de la CFR Cluj? Varga începe să-și piardă răbdarea » Dan Petrescu vrea să revină
CFR CLUJ
Șumudică, OUT de la CFR Cluj? Varga începe să-și piardă răbdarea » Dan Petrescu vrea să revină

E un du-te-vino pe bulevardele largi ale Belgradului. Dunărea și Sava strălucesc cât să-ți „ardă” ochii când încerci să le privești. E încă luna concediilor, iar cei aproape 1,8 milioane de locuitori trăiesc în liniște într-un august canicular. Cel puțin până mâine, când se anunță o zi mai respirabilă. O pauză de la căldura doborâtoare din ultima perioadă.

+36 FOTO

Agitația orașului, în jurul piețelor

Majoritatea localnicilor nu stau în case, în ciuda avertismentelor. Își continuă rutina, merg la serviciu, iau la pas magazinele, supermarketurile și piețele. Într-una din cele mai aglomerate piețe din Belgrad e un freamăt ca într-un furnicar. „Aduce” cu Oborul bucureștean. 

Comercianții vin de la primele ore în piață cu lăzile ticsite de legume sau fructe proaspete. De exemplu, un kilogram de roșii la Belgrad costă 5,5 lei, ușor mai ieftin decât la București. Ceapa și cartofii se vând la 2,50 lei, iar un kilogram de mere costă dublu, 5 lei. Un kilogram de brânză se vinde la 22 de lei, iar un litru de lapte costă 4 lei.

Pe oriunde mergi prin Belgrad te „lovești” de „pekara”. Sunt la tot pasul în centrul orașului, acestea fiind brutăriile locale. Au un bogat sortiment de pâine, de pateuri, dar și de pizza și sandvișuri. 

Multe dintre ele sunt deschise non-stop și nu există moment în care să nu fie cineva la coadă. Mulți localnici preferă să vină aici să ia micul dejun. O bucată de plăcintă caldă și o sana rece reprezintă alegerea perfectă.

2,92este prețul pentru un kilometru la taxi, față de 1,99 cât este la București. Atenție însă, în Belgrad, doar pornirea cursei mai costă 8 lei, prețul benzinei fiind și el undeva la 6,5 lei!

Pâinea e mai scumpă ca la București 

Dacă zilele trecute, premierul României, Florin Cîțu, nu știa cât costă o pâine, taxat aspru pentru „scăpare”, în capitala Serbiei pâinea e mult mai scumpă decât la București. Aici, o franzelă simplă se vinde cu 2,20 lei, față de 1,20 cu cât o găsești în magazinele din România. Evident, există sortimente și mai scumpe, în funcție de ingredientele folosite. Atât la noi, cât și la sârbi.

3,76 leicostă un bilet de autobuz în Belgrad, aproximativ la fel ca la București, unde de la 1 august 2021 acesta s-a modificat la 3 lei, fiind valabil 90 de minute, indiferent de numărul de mijloace de transport schimbate

+36 FOTO

Micii sârbești, la mare căutare

Cum afară e destul de cald, lumea se mai „ascunde” pe la câte o terasă. Predomină, evident, cei tineri, „doboară” rapid câte o bere rece la maximum 4 lei sau o sticlă de Coca-Cola, tot 8 lei și ea. Cam peste tot, la restaurante lumea mănâncă „cevapcici”, adică mici sârbești. 

O porție generoasă de cinci mici cu pâine, un sos special, roșii sau ceva zacuscă locală, costă maximum 20 de lei. În comparație, o porție similară de mititei românești, în Obor, costă 15 lei. De exemplu, o masă de prânz pentru două persoane, undeva în centrul Belgradului, cu două feluri generoase plus un desert delicios, vă face să plătiți cam 150 de lei, cu tot cu bacșiș

33,89din locuitorii Belgradului trăiesc foarte prost, iar 53,51% sunt mulțumiți cu nivelul de trai pe care-l au în capitala Serbiei

VIDEO Corespondenții Gazetei transmit ultimele informații de la Belgrad, înainte de Steaua Roșie - CFR Cluj

Citește și alte știri de actualitate: 

Paradoxul Conference League » Pentru CFR Cluj ar fi mai bine să fie eliminată de Steaua Roșie!

Șumudică, OUT de la CFR Cluj? Varga începe să-și piardă răbdarea » Dan Petrescu vrea să revină

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
1_0_1_0
1_0_1_0  •  16 August 2021, 21:22

Eseu de clasa a 4a.

cfrinho
cfrinho  •  16 August 2021, 18:42

Hai, baietii!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează