INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  COPENHAGA - STEAUA, MÎINE, ORA 20:00, ÎN DIRECT PE PROTV, DOLCESPORT, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

FOTO Corespondenţă din oraşul în care îşi joacă Steaua calificarea » Copenhaga, urbea marilor speranţe steliste

Deși mai sînt 3 săptămîni pînă la Crăciun, Copenhaga e invadată de imenși brazi gătiți de sărbătoare +6   FOTO
Deși mai sînt 3 săptămîni pînă la Crăciun, Copenhaga e invadată de imenși brazi gătiți de sărbătoare

Articol de GSP - Publicat joi, 06 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 06 decembrie 2012 01:31

Danezii sînt optimişti şi liniştiţi datorită statutului social şi aşteaptă fără emoţii confruntarea cu Steaua, convinşi fiind că ei vor obţine calificarea.

Dacă s-ar organiza un concurs pentru cei mai fericiţi oameni de pe planetă, cu siguranţă danezii s-ar bate cu şanse reale la medalia de aur. Ajuns în Copenhaga, capitala Danemarcei ce găzduieşte aproximativ două milioane de locuitori, eşti uluit de optimismul exagerat al oamenilor ăstora. Aici, toată lumea zîmbeşte în permanenţă, toţi sînt amabili şi destinşi, iar ridurile nu apar din cauza grijilor ori a necazurilor, ci natural, o dată cu trecerea anilor.

Toate acestea vin ca urmare a unui trai mai mult decît decent, în condiţiile în care salariul mediu în Danemarca este de 4.700 de euro, adică de 13 ori mai mare decît în România! E drept că şi viaţa este mult mai scumpă, însă statul are grijă de toată lumea: şomerii primesc ajutor social de pînă la 2.000 de euro, studenţii 1.000 de euro pe perioada studiilor, iar bătrînii nu încasează mai puţin de 3.000 de euro lunar din pensie.

Party-animals
Partida cu Steaua, din această seară, e aşteptată cu mare încredere de danezi. "Acum ne pregătim de Sărbători. Cumpărăm cadouri, brazi, ornamente, iar contra Stelei mergem la meci, umplem stadonul, ne calificăm şi celebrăm pe străzi", spune Lars, un fan înfocat al lui FC Copenhaga.

Petrecere în limba asta fantastică, parcă ruptă din filmele cu gnomi şi elfi, înseamnă destrăbălare totală pentru că danezii, în timpul săptămînii, sînt conştiincioşi şi la ora 19:00 se ascund toţi în case, dar în weekend se transformă în "party-animals"! Băuturile alcoolice sînt permise aici de la vîrsta de 16 ani în spaţiul public şi toţi care au bifat condiţia profită de asta. Oricît ar petrece, străzile vor rămîne mereu impecabile pentru că există un respect deosebit pentru curăţenie şi pentru ecologism.

Biciclete peste tot
Danezii se laudă că sînt unul dintre cele mai igienice popoare, iar la capitolul ecologie nu e nevoie de dovezi. Deşi în parcări domnesc maşini care mai de care mai luxoase, cel mai uzitat mijloc de transport este bicicleta. Le place să trăiască sănătos şi să facă sport, nu degeaba au zone pietonale imense şi cele mai largi piste pentru biciclişti din Europa.

Prin oraş, parcările de biciclete sînt arhipline, majoritatea lăsate nesecurizate, asta şi deoarece noţiunea de însuşire a bunului altuia e necunoscută, dar şi pentru că amenzile şi închisoarea apar imediat. Aici, în oraşul civilizaţiei şi al bunului-simţ, Steaua are de apărat o calificare în primăvara europeană, trebuie să o păzească bine pentru că asta e singura care, furată, nu aduce decît bucurie danezilor!

Christiania, cartierul autonom
Ca orice oraş, trebuia să aibă şi Copenhaga o ciudăţenie a ei! În capitala Danemarcei există un cartier autonom, numit "Oraşul liber", întrucît e dominat de o cultură "hippy", formată din practicanţi de yoga, oameni fără adăpost sau asistaţi social, dar şi din cei care doresc să ducă o viaţă liberă. Aici, în acest "Bronx" al capitalei daneze, e singurul loc în care este permis consumul drogurilor uşoare, iar poliţiştii îngăduie acest lucru doar cu condiţia ca această practică să nu se extindă şi în restul oraşului.

5,5 milioane de locuitori are Danemarca, pe o suprafaţă de 43.000 de kilometri pătraţi

Lucruri interesante despre Copenhaga
- este situată pe două insule: Sjaelland şi d'Amager
- este cel mai vizitat loc al Scandinaviei
- Lars Ulrich, bateristul Metallica, e primul muzician danez introdus în Rock and Roll Hall of Fame
- este capitala cu cel mai scăzut nivel de inegalitate a veniturilor din lume
- în fiecare an, în luna iulie, are loc unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume: "Festivalul de Jazz din Copenhaga"

Sporturile preferate
- sportul naţional este fotbalul, cu un titlu CE cucerit în 1992 şi sfert de finală şase ani mai tîrziu
- handbalul este a doua opţiune a danezilor, echipa masculină cucerind numeroase medalii la campionatele europene, mondiale şi la JO
- ciclism: Bjarne Riis a cîştigat Turul Franţei în 1996, iar Michael Rasmusen titlul de "Regele Munţilor" în 2005 şi 2006, în cadrul aceleiaşi competiţii
- motociclismul, caiacul, înotul şi tenisul de masă sînt alte sporturi practicate cu regularitate de danezi

Preţuri în Copenhaga
1 litru de benzină: 1,8 euro
O sticlă de apă la 1,5 litri: 1 euro
O masă la restaurant: de la 25 de euro
O cafea: 2 euro
O pîine: 1 euro
O bere la bar: de la 7 euro
Un sandviş: de la 4 euro
Un suc la 0,33: 2 euro
Un abonament pe 3 zile cu metroul: 25 de euro
Un kebap: 12 euro
O oră de închiriat bicicleta: 15 euro

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
cfrclujole
cfrclujole  •  05 Ianuarie 2013, 03:31

ihio

c3sar
c3sar  •  06 Decembrie 2012, 09:52

Bicicletele pentru turisti se inchiriaza gratis.

putregaiu
putregaiu  •  06 Decembrie 2012, 08:57

Nea Catalin Gheorghiu, iti cam curge scuipat din gura cu comparatile tale cu lefurile. Ceea ce nu stii e ca daca leafa chiar atinge suma aia ce ai dat-o tu atunci jumate din ea se duce la fisc. Iara tu nu stii ca viata e foarte scumpa in Danemarca nu asa cum crezi tu ca ti-ai luat o sticla de apa si un sandvis si uau ce leafa mare.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează