INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ANGLIA

VIDEO+FOTO Massimo Maccarone, coșmarul lui FCSB, și-a amintit de semifinala Cupei UEFA din urmă cu fix 17 ani: „Să o faci a doua oară e ceva de necrezut”

Massimo Maccarone și-a amintit de FCSB la fix 17 ani de la semifinala Cupei UEFA. Foto: Imago Images +21   FOTO
Massimo Maccarone și-a amintit de FCSB la fix 17 ani de la semifinala Cupei UEFA. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 27 aprilie 2023 20:28 / Actualizat joi, 27 aprilie 2023 20:50

Pe 27 aprilie 2006, în urmă cu exact 17 ani, italianul Massimo Maccarone (43 de ani) a fost un coșmar pentru fanii FCSB în returul semifinalei Cupei UEFA. Intrat la 0-2 (0-3 la general), atacantul lui Middlesbrough a marcat de două ori, ultima oară în minutul 89, golul victoriei cu 4-2 și al calificării în finală. În aceeași lună, înscrise golul calificării și în „sfertul” cu Basel (tot 4-3 tur-retur). Maccarone a vorbit pentru podcastul You Are My Boro.

La 43 de ani, Massimo Maccarone nu e un nume faimos în fotbalul italian. Dar e cunoscut, mai ales la Empoli, unde a jucat șapte ani, în două perioade (2000-2002 și 2012-2017), la începutul și spre sfârșitul carierei. Și nu e uitat nici în România, mai ales în tabăra fanilor lui FCSB. A fost un coșmar pentru ei.

Petre Marin, în duel cu Massimo Maccarone. Foto: Arhiva GSP
Gigi Becali, alături de Tea Sponte (stânga) și Viorel Hrebenciuc (dreapta). Foto: Arhiva GSP
Cosmin Olăroiu și Mihai Stoica. Foto: Arhiva GSP
Daniel Oprița. Foto: Arhiva GSP
+17 FOTO

Massimo Maccarone, parte din excelenta generație a lui Middlesbrough

La Middlesbrough, în Anglia, a rămas în legendă. E parte din generația extraordinară (condusă pe teren de căpitanul Gareth Southgate, actualul selecționer al Angliei) care a câștigat unicul trofeu din istoria lui Boro, Cupa Ligii, în 2004. Generație care, două sezoane mai târziu, a ajuns în finala Cupei UEFA.

Maccarone, cinci ani în tricoul roșu (2002-2007), a fost unul dintre eroii lui Middlesbrough în acea campanie europeană din 2005-2006. În „sferturi” și semifinale, totul s-a întors incredibil în favoarea lui și a echipei sale.

Cele două meciuri uluitoare ale lui Massimo Maccarone

  1. Învinsă în turul „sferturilor” de Basel, 0-2 în Elveția, Boro a fost condusă și acasă, în manșa secundă. Era 0-1 în acea seară, pe 6 aprilie 2006, și 0-3 la general în minutul 23, pe Riverside Stadium. Insularii aveau nevoie de patru goluri pentru a se califica. Maccarone a intrat în joc la jumătatea reprizei a doua, la 2-1, și a înscris pentru 4-1 și calificare în minutul 90.
  2. În semifinala cu FCSB, povestea a fost similară. După 1-0 la București, FCSB a condus și pe Riverside, pe 27 aprilie avea 2-0 pe Riverside în minutul 24, era 3-0 tur-retur. Încă o dată, Middlesbrough se califica doar dacă marca de patru ori, ceea ce s-a întâmplat. Și atunci, Maccarone a fost rezervă la start. Managerul Steve McClaren l-a chemat de pe bancă în minutul 26, după accidentarea lui Southgate. Tocmai atacantul italian a reușit „dubla”. Primul gol, cel al renașterii, și ultimul, al calificării, de 4-2.

Englezii au pierdut clar finala, 0-4 cu Sevilla, însă uluitoarea poveste a rămas peste timp.

VIDEO. Rezumatul meciului Middlesbrough - Steaua (4-2)

Massimo Maccarone: „Dacă vrei și crezi, poți!”

Și astăzi, 17 ani mai târziu, cei din oraș vorbesc despre acele răsturnări incredibile. Maccarone a fost invitat la podcastul You Are My Boro pentru a rememora partidele europene din 2006.

„Mai intru pe YouTube pentru a revedea golurile mele cu Basel și Steaua. Am amintiri fantastice, de neuitat. Cum îmi scandau fanii numele! Întotdeauna am spus că e dificil să realizezi și o dată o asemenea performanță. Să o faci a doua oară e ceva de necrezut”, a declarat peninsularul. „Sunt antrenor acum (n.r. la Ghiviborgo, în Serie D) și mereu le zic jucătorilor mei: dacă vrei și crezi, poți! Mentalitatea a fost extrem de importantă atunci și atmosfera extraordinară de pe stadion”.

Massimo Maccarone: „Managerul Steve McClaren mi-a zis să repet ce am făcut cu Basel"

Întrebat ce i-a spus Steve McClaren în acea seară, din 27 aprilie 2006, înainte să îl schimbe pe Southgate, Massimo a răspuns: „Sfatul lui a fost să încerc să repet ce am făcut cu Basel. Am intrat și am marcat după cinci minute. Atmosfera a fost esențială, iar acel gol ne-a dat energie și încredere. «Da, am reușit o dată, putem și a doua oară»”.

Citește și:

Vassaras, răspuns tăios pentru Becali, Varga și Mititelu: „Așa nu merge!”

Foștii mari arbitri ai României, revoltați de explicațiile lui Vassaras

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
Hcm27
Hcm27  •  28 Aprilie 2023, 07:49
Postat de freddy pe 27 Aprilie 2023, 20:41

Dumnezeule cât îl "urăsc" pe omul ăsta. Nu am suferit niciodată atat de mult ca la meciul ăla. Aproape de un AVC am fost. Teribila seară. Neagră ca smoala iadului. Mi-am promis ca niciodată nu o sa mai pun suflet la fotbal. Cu mici excepții am reușit. Ce sa mai zic? Asa a fost sa fie. Sănătate și succes în tot ce faci macaronare.

Nu aveai ce face!Cu Carlos portar, asta era deznodământul, oricând și oricât s-ar fi jucat.Omul, nu si-a făcut decât datoria de...fotbalist!

paulg40
paulg40  •  27 Aprilie 2023, 23:16

Banii vorbesc!Steaua cred ca a dat meciul la fel ca in returul cu PSG.

John_Doe
John_Doe  •  27 Aprilie 2023, 23:04
Postat de Meteor pe 27 Aprilie 2023, 21:26

Victoria este frumoasă, aduce bucurie și satisfacție, dar nimic nu se compară cu înfrângerea rivalei. Și acum privesc imaginile și parcă nu-mi vine să cred că a fost adevărat. O amintire de colecție pentru orice dinamovist!

Mentalitate de dinamovist! Știe că ai lui pot câștiga doar cu arbitrii, asa că cea mai mate bucurie a lui e să ia Steaua bătaie!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează