INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RASISM

Scandal diplomatic după meciul dintre Sparta Praga și Rangers: „Copiii cehi sunt fructe putrede”

Glen Kamara a avut de suferit în urma rasismului // Foto: Getty Images
Glen Kamara a avut de suferit în urma rasismului // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 06 octombrie 2021 15:01 / Actualizat miercuri, 06 octombrie 2021 15:01

Ministrul de interne Jan Hamáček a cerut scuze oficiale după declarațiile insultătoare ale unui reprezentant al federației scoțiene la adresa tinerilor fani din Praga.

Conflictul aprins joia trecută la meciul dintre Sparta Praga și Rangers, din Europa League, capătă amploare. Atunci, 10.000 de copii, cu vârste de până la 14 ani, l-au abuzat rasial pe mijlocașul de culoare al echipei lui Ianis Hagi, Glen Kamara. L-au huiduit neîntrerupt, la fiecare atingere de balon, iar acesta a fost vizibil afectat. 

În repriza secundă a fost chiar eliminat, după ce a văzut al doilea „galben" (74), iar managerul Steven Gerrard s-a arătat extrem de revoltat la final. „Copiii cehi, fructe putrede!", i-a acuzat un oficial al federației scoțiene, Marvin Bartley, declanșând un adevărat scandal diplomatic.

Teama de răzbunare

Jan Hamáček, ministrul ceh de interne, a reacționat imediat și a anunțat în Camera Deputaților că așteaptă scuzele dinspre Scoția pentru afirmația gravă făcută de consilierul pe probleme de egalitate și diversitate. 

Mai mult, i-a avertizat pe suporterii cehi care intenționează să facă deplasarea la Glasgow, pentru returul din 25 noiembrie cu Rangers, să fie foarte precauți sau chiar să evite să meargă la stadion, de teama unor reacții ostile. „I-am cerut omologului scoțian să ia măsuri pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri, fie că sunt fani, turiști sau oameni veniți cu afaceri".

Sparta Praga e recidivistă

Luni, ministrul de externe Jakub Kulhánek îi ceruse explicații ambasadorului scoțian în Cehia, Nick Archer: „Emoțiile generate de un meci de fotbal nu pot depăși anumite limite, transformându-se în insulte xenofobe aduse minorilor. Doresc o distanțare publică față de acele acuzații". 

Copiilor li s-a permis accesul în tribune, deși Sparta primise o suspendare de un meci fără spectatori, în urma unui alt episod petrecut în august, la meciul disputat contra lui AS Monaco (0-2), în preliminariile Ligii Campionilor, cu Aurelien Tchouameni victimă. Iar același Kamara i-a luat apărarea, public, devenind acum el ținta tinerilor fani la Praga.

Jignit și de Kudela

Tot Glen Kamara a mai avut de suferit din cauza rasismului și în primăvară. Mijlocașul lui Rangers a făcut plângere la poliție împotriva lui Ondrej Kudela, pentru ce i-a spus jucătorul Slaviei Praga în timpul meciului de Europa League de la Glasgow, iar UEFA l-a suspendat zece partide pe ceh.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Lewandowski, sceptic înaintea decernării Balonului de Aur: „Sper ca politica să nu influențeze decizia”

Gary Lineker, vrăjit: „Maradona și Messi sunt din alt sport. Restul muritorilor nici nu-și pot imagina ce fac ei” » Ce spune despre Ronaldo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
remarque
remarque  •  06 Octombrie 2021, 23:09

ce e interesant e ca declaratia ”copiii cehi sunt fructe putrede” nu e analizata, categorisita si pedepsita ca denigratoare, jignitoare, xenofoba sau rasista. Spusa la tv, de un oficial al scotienilor. Civilizatie nu?

10219242956438847
TA Vi  •  06 Octombrie 2021, 20:29
Postat de cirus11 pe 06 Octombrie 2021, 16:30

De unde stii ca a mintit?

din punctul de vedere al cehilor kamara a mintit....corect asa Einstein?

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  06 Octombrie 2021, 16:54

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close