INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RETRO GSP

RETRO GSP. Ziua în care toată România a plâns pentru Craiova. „Vinovat e Mircea Lucescu, el i-a îndopat pe jucători cu stimulente!”

Dacă 16 aprilie e ziua capodoperelor în fotbalul românesc, vezi Steaua - Anderlecht 3-0 sau România - Italia 1-0, 20 aprilie e ziua marilor regrete. Regrete provocate, culmea!, de aceeași echipă, Benfica. +17   FOTO
Dacă 16 aprilie e ziua capodoperelor în fotbalul românesc, vezi Steaua - Anderlecht 3-0 sau România - Italia 1-0, 20 aprilie e ziua marilor regrete. Regrete provocate, culmea!, de aceeași echipă, Benfica.

Articol de , - Publicat luni, 20 aprilie 2020 10:00

Dacă 16 aprilie e ziua capodoperelor în fotbalul românesc, vezi Steaua - Anderlecht 3-0 sau România - Italia 1-0, 20 aprilie e ziua marilor regrete. Regrete provocate, culmea!, de aceeași echipă, Benfica.

Cea dintâi dramă s-a consemnat pe 20 aprilie 1983, când Craiova a disputat returul semifinalei Cupei UEFA contra formației din Lisabona.

Mircea Lucescu, supărat foc pe Gazetă: „Cum vă permiteți? N-am nicio legătură cu eliminarea Craiovei! Eu le-am dublat valoarea oltenilor!”

Ilie Balaci și iluzia calificării

Pe un "Central" sufocat de suporteri, Știința pleca de la acel 0-0 consemnat pe "Da Luz", iar golul rapid al lui Balaci (16') părea să simplifice ecuația calificării în prima finală continentală pentru o echipă din România.

Imediat după pauză însă, Filipovici a egalat (53'), iar lusitanii s-au calificat în ultimul act grație golului marcat în deplasare. La final, oltenii au dat vina pe oboseală și pe ghinion.

Ghinion invocat în două faze. Mai întâi, la 1-0, Cămătaru (30') a scăpat singur cu Bento, dar Humberto Coelho l-a blocat în ultima clipă. Apoi, spre finalul partidei (73'), Crișan a lovit transversala porții adverse.

„Nea Nicu, nu știu ce am, nu pot...”

+13 FOTO

În privința oboselii, fostul secund al alb-albaștrilor, Nicolae Ivan, l-a scos țap ispășitor pe Mircea Lucescu. Cu 4 zile mai devreme, România învinsese Italia, 1-0, în preliminariile CE '84, iar pe gazon s-au aflat nu mai puțin de 6 fotbaliști din Bănie: Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Geolgău, Cârțu și Cămătaru. Alți doi, Lung și Negrilă, au fost rezerve neutilizate.

În cartea "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima", Ivan a făcut acuze extrem de dure: "Ca să aibă o șansă împotriva campioanei mondiale, Lucescu i-a vitaminizat în exces pe "tricolori"! Cu Italia, vitaminele și-au făcut efectul, dar după 4 zile, jucătorii noștri au avut o cădere din punct de vedere fizic, o moliciune. Unul dintre cei care evoluaseră și la națională mi s-a plâns: «Nea Nicu, nu știu ce am, nu pot...». Meciul cu Italia a distrus Universitatea!".

Cârțu: „Trebuie spus adevărul”

În același volum, scris de jurnalistul craiovean Ion Jianu, Sorin Cârțu a venit în sprijinul fostului său tehnician: "Trebuie spus adevărul: la acel joc cu Italia a fost făcută o supervitaminizare. Îți dau un exemplu: antrenamentul premergător întâlnirii cu Italia a fost întrerupt de Lucescu după o jumătate de oră. Se speriase de modul cum participau jucătorii, i-a fost frică de epuizarea resurselor în acel antrenament. Cert e că după acea superbă victorie a urmat o cădere. Vitaminele au și efecte secundare. Lipsa de prospețime a fost principala cauză a ratării calificării în finală".

"Da, știu varianta că bara pe care a lovit-o Crișan ar fi fost mai jos cu 4-5 centimetri, dar e legendă, ascultați-mă pe mine! A aruncat-o Tilihoi la caterincă... Credeam că asemenea povești pot fi crezute doar de copii!"
Aurică Beldeanu

Balaci: „Scuze penibile!”

Părerile lui Ivan și Cârțu au fost contestate în "Frumoșii nebuni..." de liderul Craiovei din acele vremuri, regretatul Ilie Balaci: "Nu pot fi de acord cu așa ceva. Dacă Lucescu ne dopa, nu ne-ar fi dopat și cu alte prilejuri?! De ce n-au existat căderi ale internaționalilor Universității și după alte meciuri?! Îmi pare rău, dar sunt scuze penibile pentru a justifica eliminarea. Dacă vrem vinovați, trebuie să-i căutăm în curtea proprie".

"N-am bătut Benfica pentru că, după succesul cu Italia, în loc să rămânem la București, conducerea ne-a pus pe drumuri. Și ne-a urcat într-o rablă de autocar care s-a defectat pe drum. Și uite așa, în loc să ne odihnim după o partidă extenuantă cu campioana mondială, noi am pierdut o noapte aiurea"
Ilie Balaci

Il Luce: „Zvonuri, răutăți”

La rândul său, cel pus la zid, Mircea Lucescu, a reacționat sec: "Nu pot să comentez niște zvonuri, niște răutăți. Eu am iubit întotdeauna Craiova. Poate alții i-au vrut răul, eu în niciun caz".

"Și vă mai dau un motiv pentru care n-am bătut Benfica: chiar în ziua returului, pe la prânz, colegii mei alergau pe la Universitate să le ducă profesorilor bilete la meci! Vă dați seama? Mai erau câteva ore până la cel mai important joc din istoria acestei echipe, iar domnii profesori nu-și puteau mișca și ei curul să vină după bilete, așteptau să le fie aduse sub nas!"
Ilie Balaci

"Absența suspendatului Negrilă, reprofilarea neinspirată a lui Geolgău și accidentarea lui Donose din primul minut au bulversat angrenajul tactic al alb-albaștrilor. Totuși, să nu ne lăsăm copleșiți de tristețe. Întreaga Românie plânge pe umărul Universității, întreaga Românie trebuie să-i mulțumească pentru parcursul de până acum!"
Gheorghe Nicolaescu, în "Sportul" din aprilie 1983

Semifinale Cupa UEFA, 20.04.1983

U Craiova - Benfica 1-1 (în tur 0-0)
Au marcat: Balaci (16') / Filipovici (53')
U Craiova: S. Lung - Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu - Țicleanu, Donose (2' Beldeanu), Balaci, Irimescu - Crișan, Cămătaru (61' Cârțu). Antrenori: Constantin Oțet și Nicolae Ivan
Benfica: Bento - Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes I, Álvaro - Sheu, Strömberg (70' Bastos Lopes II), Diamantino, Chalana - Nene (50' Jose Luis), Filipovici. Antrenor: Sven-Göran Eriksson
Stadion: "Central". Spectatori: 50.000. Arbitru: Robert Valentine (Scoția)

După 5 ani, Benfica - Steaua 2-0: "A greșit Popescu!"

+13 FOTO

Tot într-o zi de 20 aprilie, dar în 1988, gruparea din Lisabona i-a refuzat și Stelei o finală. De astă-dată, finala Cupei Campionilor Europeni. După 0-0 în Ghencea, roș-albaștrii au cedat în retur cu 0-2. 

Golurile au fost înscrise de Rui Águas, un atacant micuț de înălțime, 1,78 metri. La ambele reușite, Rui Águas a lovit mingea cu capul de lângă Gică Popescu, care era mai înalt cu 10 centimetri! "Îl pierduserăm pe Bölöni și asta s-a simțit. La închidere juca Popescu, iar Gică, din păcate, a greșit atunci", rememora Adrian Bumbescu.

Formația aliniată de Anghel Iordănescu la Lisabona: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - Balint (60' L. Bălan), Gh. Popescu (72' Majearu), T. Stoica, Hagi - Lăcătuș, Pițurcă.

Voluntar în noaptea de Înviere » Schimbare radicală pentru Iulian Roșu, dublu campion în Liga 1

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (19)
alenb
alenb  •  21 Aprilie 2020, 04:01

Comic nea Bumbescu, ii crede pe toti fraieri :)) Pai Rui Aguas era nouaru Benficai, centrul inantas, era treaba stoperului Bumbescu sa-l marcheze nu a inchizatorului Popescu.

alenb
alenb  •  21 Aprilie 2020, 03:59
Postat de ion.ionescu pe 20 Aprilie 2020, 16:59

Flăcău ignorant, calendarul pentru Cupele europene şi preliminariile Euro '84 a fost făcut de UEFA încă din vara anului 1982. Adversarii au fost traşi la sorţi. Nu ştiu dacă şi programul Naţionalei. Dacă nu era Italia era altă echipă, oricum la acea dată Naţionala României trebuia să joace. Probabil, şi Naţionala Portugaliei. În care erau tot vreo 6 de la Benfica...Balaci în mod sigur are dreptate : a fost o decizie tâmpită să nu se doarmă în Bucureşti, să se plece imediat la Craiova, când se ştia ce hârb de autocar aveau. Cei de la Fiorentina şi Kaiserslautern şi-au dat coate când l-au văzut la stadion...Ideea a fost să se doarmă acasă, de parcă nevestele i-ar fi legănat imediat după venire ! Din câte ştiu, cei de la Benfica au venit cu avionul în ziua meciului. Ca Bayern ş.a. Ciudată este, însă, lipsa lui Negrilă din echipă, după ce la Naţională n-a jucat...Unde să se accidenteze ?! Indisciplină ? Cu Kaiserslautern a dat golul calificării după ce, noaptea la ora 1, a fost găsit ascuns după barul de la Hotel "Jiul", cu sticla în mână şi plin de coniac...Cine a văzut meciul atunci ştie cât a alergat Negrilă 90 de minute !! Accidentarea stranie a lui Donose a fost mai mult un şoc psihologic, Beldeanu era la fel de bun. E posibil, însă, ca şi Ivan să aibă dreptate, conducătorii FRF şi CNEFS obişnuiau să impună "orice metodă" la meciurile f.f. importante. Balaci nu accepta stimulente, posibil să fi fost ocolit şi să nu fi ştiut. Marea greşeală retragerea prem

Calendarul preeliminarilor fusese stabilit de Lucescu dupa negocieri cu ceilalti selectioneri, doar daca nu se intelegeau la program intervenea UEFA, asa era atunci. Plus ca nu existat “date UEFA”. Programarea sambata inaintea miercurii cupelor europene nu a fost stralucita dar cine isi inchipuia ca vom fi in semifinale? Bayern si Benfica nu aveau cum sa aterizeze la Craiova in ziua meciului, nimeni nu zboara in ziua meciului. Benfica a sosit cu 2 zile inainte.

alenb
alenb  •  21 Aprilie 2020, 03:42
Postat de Pompiliu Bota pe 20 Aprilie 2020, 18:10

Luce cel mai bun antrenor roman ? Saracu: de-a latu si inapoi, arbitrii, ghinionu si vatmnau stelist (!). Juniorii lui Patrascu de la Hunedoara, blanurile din Orastie, arbitrii Velea din Craiova, Grigore din Deva so on. L-au furat arbitrii si cand i-a dat Bayern 7 !!!

Lucescu pe departe cel mai bun antrenor roman, ti-ar trebui 1 zi sa-i citesti performantele. Poate chiar 3 ca pari cam tantalau.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează