INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  STEAUA - AC MILAN 0-4

VIDEO 31 de ani de la Steaua - AC Milan 0-4 » Dezastru roș-albastru în fața unui Milan stelar + dezvăluiri în premieră ale lui Silviu Lung

AC Milan - Steaua 4-0. foto: Guliver/Getty Images
AC Milan - Steaua 4-0. foto: Guliver/Getty Images

Articol de , , , - Publicat duminica, 24 mai 2020 11:58

STEAUA - AC MILAN 0-4. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la a doua finală de Cupa Campionilor Europeni pe care Steaua anilor '80 a disputat-o. De această dată a pierdut, în mod neverosimil, în fața uneia dintre cele mai bune formații din istoria fotbalului, AC Milan, scor 0-4. 

La 31 de ani de la acel moment, Silviu Lung, portarul Stelei din finală, a recunoscut că s-a confruntat cu unele probleme medicale, fiind nevoit să facă injecții înaintea partidei: 

„Vă spun în premieră, nu trebuia să fiu pe teren. Cu o seară înainte de meci am avut dureri mari la spate. Am făcut injecții ca să joc, altfel nu puteam”, a afirmat fostul goalkeeper, într-o intervenție la Pro X. Dacă n-ar fi intrat în teren, poarta echipei lui Anghel Iordănescu ar fi fost apărată de rezerva Gheorghe Liliac.

AC Milan, prea puternică pentru Steaua

În seara zilei de 24 mai 1989, adică acum fix 31 de ani, fotbalul românesc bifa a doua mare întâlnire cu cel mai înalt nivel pentru echipele de club.

Steaua București disputa, pentru a doua oară în decurs de 4 ani, o finală de Cupa Campionilor Europeni. Și a jucat-o tot în Spania, pe Camp Nou, din Barcelona, iar adversară i-a fost AC Milan.

Dacă în 1986, la Sevilla, Lăcătuș și compania au produs una dintre cele mai mari surprize din finalele C1, în fața marelui Milan, antrenat la vremea respectivă de Arrigo Sacchi, Steaua s-a prăbușit și finala a fost extrem de dezechilibrată. S-a terminat 4-0, cu câte o dublă pentru Gullit și Van Basten, scor stabilit încă din minutul 46. 

AC Milan, ce forță!

AC Milan din acea perioadă e considerată de specialiști una dintre cele mai mari echipe pe care le-a avut fotbalul mondial all-time. În acel an 1989, tot podiumul Balonului de Aur a fost ocupat de jucători de la Milan, în ordine: Van Basten, Baresi, Rijkaard.

În plus, Sacchi a fost desemnat recent al 3-lea cel mai valoros tehnician din toate timpurile, într-o anchetă realizată de celebrul cotidian L'Equipe. Și alți jucători din acea echipă a lui Milan au rămas în memoria colectivă ca figuri emblematice.

Maldini are 5 Cupe ale Campionilor câștigate, Van Basten se laudă cu 3 Baloane de Aur, Baresi e, probabil, unul dintre cei mai mari stoperi all-time, iar Ancelotti un antrenor fabulos! Cu titluri câștigate în 4 țări și cu trofeul Champions League cucerit de 3 ori! 

VIDEO 31 de ani de la Steaua - AC Milan 0-4 » Dezastru roș-albastru în fața unui Milan stelar + dezvăluiri în premieră ale lui Silviu Lung

AC MILAN - STEAUA 4-0
Marcatori: Gullit (18, 38), Van Basten (28, 46)

MILAN: Galli - Tassotti, Costacurta (75 Virdis), Baresi, Maldini - Colombo, Donadoni, Ancelotti, Rijkaard - Gullit (59 F. Galli), Van Basten.
Antrenor: Arrigo Sacchi

STEAUA: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Hagi, T. Stoica, D. Minea, I. Rotariu (46 Balint) - Lăcătuș, Pițurcă.
Antrenor: Anghel Iordănescu

97.000de spectatori au asistat pe Camp Nou, din Barcelona, la ultimul act al Cupei Campionilor Europeni din 1988-1989, dintre Steaua și AC Milan

SEZON ULUITOR PENTRU STEAUA ÎN '88-'89

Chiar dacă a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni, trupa din Ghencea a avut în 1988-1989 un sezon entuziasmant. Echipa a mers până la capăt în toate cele 3 competiții la care a luat parte.

A jucat ultimul act în CCE, a câștigat titlul și a luat și Cupa României, într-o finală cu Dinamo, scor 1-0, gol marcat de Hagi.Din perspectivă ofensivă, Steaua acelui sezon a avut o medie chiar șocantă. În toate jocurile oficiale a produs o medie de peste 3,3 goluri marcate pe meci.   

„Magic Milan. Steaua, de nerecunoscut”

Acel „dezastru” roș-albastru a fost ales de cotidianul spaniol Marca printre cele mai bune 50 de meciuri din istoria fotbalului. 

Datorită unui Milan stelar, cu Arrigo Sacchi pe bancă și cu fantasticul trident olandez Van Basten - Gullit - Rijkaard. Totul pe un stadion catalan invadat de peste 80.000 de fani rossoneri. 

„Magicul Milan, regele Europei", a titrat Marca atunci, completând. „Două goluri Gullit și două goluri Van Basten au distrus o Steaua de nerecunoscut". Acum, jurnalistul iberic Julio Maldonado, supranumit „Maldini", scrie că „echipa română a plătit rapid pentru greșelile sale. A fost victima perfectă pentru o formație milaneză jumătate italiană, jumătate batavă, care nu a avut adversar în nicio clipă a jocului".

Steaua a cedat fizic și psihic. Bumbescu a greșit la toate golurile

Partida nu a avut istoric. În fața unui Milan total, care a dominat fiecare fază, fiecare moment, cu o apărare-beton condusă de Baresi și un atac supersonic, Steaua s-a predat, a cedat fizic și psihic. Jucătorii săi greșind în lanț în defensivă pe fondul unui presing sufocant rossonero.

  • 1-0 (17): Colombo a șutat nestingherit de la marginea careului, Lung a gafat, respingând în față, Bumbescu nu a respins, urcându-se pe propriul portar, Van Basten a deviat și Gullit a înscris în poarta goală;
  • 2-0 (26): Stoica a ratat un tackling aproape de colțul terenului, Tassotti l-a depășit prea ușor în careul mic, unde Bumbescu dormea. Van Basten a înscris cu capul. Bumbescu era undeva la picioarele olandezului;
  • 3-0 (38): Gullit a rămas singur la 18 metri: Bumbescu și Ungureanu au ezitat, s-au retras în loc să-l atace, și batavul cu codițe a trimis un trasor imposibil de apărat de Lung;
  • 4-0 (46): imediat după pauză, Rijkaard s-a luptat singur cu trei români la 40 de metri de poarta noastră, apoi l-a deschis excelent pe Van Basten cu o pasă filtrantă. Bumbescu a pierdut din nou startul, marele Marco șutând inteligent la colțul lung, pe lângă Lung.

A fost o execuție în direct. La 3-0, faimosul comentator italian Bruno Pizzul a conchis: „Pe teren, nu există nicio partidă". Milan, cea mai puternică echipă a acelor vremuri, a fost necruțătoare.

Marca, după Steaua - Milan 0-4:

VIDEO 31 de ani de la Steaua - AC Milan 0-4 » Dezastru roș-albastru în fața unui Milan stelar + dezvăluiri în premieră ale lui Silviu Lung

VIDEO. Mircea Lucescu, despre cum s-au născut marile echipe Steaua și Dinamo din anii '80

Citește și alte știri despre Steaua: 

Pe cine vede Mircea Lucescu ca artizanul performanței din 1986: „Steaua? Boloni a organizat-o, Valentin a protejat-o"

Ioan Andone le dă peste nas lui Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu: „Și Dinamo ar fi avut 100 de meciuri fără înfrângere cu Valentin Ceaușescu alături”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (40)
gago747
gago747  •  24 Mai 2020, 21:19
Postat de robby73 pe 24 Mai 2020, 17:03

Ce faci tu aici, e un fel de propagandă comunistă. Vrei să ne vinzi gogoși? Steaua a ajuns de 2 ori în finală și nu au avut nici un adversar din topul 5 a celor mai bune campionate. Au știut sa profite de ocaziile astea, dar în ambele finale au arătat ce valoare au. Cu Barcelona mult noroc + Duckadam și cu Milan au fost umiliți. Nici o echipă din Germania, Franța, Anglia, Olanda, Spania sau Italia până în finala. Asta se numește noroc, băi băiatule. Bine ca au putut sa profite. Bravo lor. Dar hai sa rămânem cu picioarele pe pământ.....

Nu se numește noroc, cel puțin pentru 1986. Pur și simplu Craiova și Dinamo au făcut coeficient de țară cu ocazia celor două semifinale, și i-a pus pe steliști capi de serie la tragerile la sorți (nu se numeau așa pe vremea aia, dar existau țări mai bine cotate la tragherile la sorți, și țări defavoriate). Exemplul Craiovei, care a spart gheața, e edificator - a avut adversari criminali, din Italia, Franța, RFG și Portugalia. După aia Dinamo a beneficiat de isprăvile Craiovei și a avut "doar" adversari din RFG și Anglia (eventual punem și URSS, dar ăia nu erau chiar mare sculă pe-atuncea). În schimb Steaua, care a profitat de predecesori, a jucat cu ... cine? Belgia, să zicem, de nivelul URSS, și Spania. Cam așa se scrie istoria.

kirri
kirri  •  24 Mai 2020, 21:09
Postat de dan677 pe 24 Mai 2020, 19:50

eu vorbeam de perioada dupa "marea victorie la loteria 11 m" ca o completare la ce ai spus tu : Liverpool inainte sa elimine pe Dinamo in 83/84 a eliminat in aceeasi editie campioana SPA si POR iar exemplul tau referitor la Marseille si Porto nu are legatura cu ce spuneam eu pt ca FRA si POR nu fac parte din cele 6 tari mentionate asa cavino cu argumente solide in loc sa dai replici ironice sau mistouri

Eu îți tot dau argumente însă tu ești cel care o ia pe lângă cu miștouri ieftine, din lipsă de ele. Cu Sparta Praga am lamurit-o, da? Spartak Morcova era campioana finalistei de la Euro, corect? (Apropo vicecampioana Europei, URSS, era formată în majoritate de jucători de la Dinamo Kiev, tocmai batuti de Steaua)Aveau în echipă pe Dasaev și Pasulko care jucaseră în finală, pe Shalimov vedeta in devenire, jucător la CM Italia, Mostovoi viitoare vedetă prin Europa samd. Goteborg- dubla câștigătoare de cupa UEFA in anii 80, semifinale CCE in 86, sferturi prin 85. Jucători buni, cu nume, au devenit celebri mai devreme sau mai târziu, i-am enumerat. Galatasaray- eliminase Monaco și campioanele Elveției și Austriei. Nu asta am spus? Am greșit cu ceva? Nu este purul adevăr? Ba da. În final, da, ai dreotate, Steaua nu a jucat cu echipe din Italia (prin 87 a avut un amical cu campioana Italiei, Verona lui Elkjaer Larsen și s-a terminat 1-1), Germania sau Anglia. Însă așa cum ești tu convins că ar fi fost eliminată de către acestea, așa sunt eu convins că trecea de ele cu siguranță. Cine are dreptate? Nu vom știi niciodată. Însă știm cert ce s-a întâmplat iar Steaua a fost una dintre cele mai mari echipe ale Europei în anii 80.

milu
milu  •  24 Mai 2020, 20:29

De astfel de jucători avea nevoie Steaua că să facă față Milanului acelor ani.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează