FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Pe cine vede Mircea Lucescu ca artizanul performanței din 1986: „Steaua? Boloni a organizat-o, Valentin a protejat-o"

Boloni a bifat 48 de selecții, din cele 102 pe care le are, cu Lucescu selecționer
Boloni a bifat 48 de selecții, din cele 102 pe care le are, cu Lucescu selecționer

Articol de , - Publicat miercuri, 13 mai 2020 06:51

Mircea Lucescu a rememorat fotbalul din anii '80, considerat cel mai intens deceniu din fotbalul românesc, într-un interviu maraton acordat Gazetei Sporturilor care a durat șapte ore. În acest episod, fostul selecționer vorbeste despre începuturile și ascensiunea echipei Steaua '86.

- Ce probleme mai aveați la începuturile la națională?
- Pfff, păi erau atacurile din presă. Eugen Barbu, Păunescu, Vadim Tudor îi criticau pe jucători încontinuu. Cu Elveția, la debut, aveam de gând să-l titularizez pe Duckadam. Iar pe Boloni l-am folosit doar un minut.

- Aveați de gând? De ce nu l-ați titularizat?
- Îl convocasem din "B", de la Arad. Din cauza emoțiilor, i s-a făcut rău, a avut niște probleme cu stomacul. L-am folosit pe Țețe Moraru, până la urmă.

- Și Boloni a acceptat să joace doar un minut?
- Păi nu era Boloni de acum, pe care-l știți voi! Atunci era un jucător normal, ca oricare altul. Eu îl apreciam foarte mult, fuseserăm colegi de cameră în națională. Apropo de Boloni, achiziționarea lui a transformat-o pe Steaua. El a schimbat echipa. O să vă și povestesc cum a făcut asta. Eu l-am încurajat să treacă la Steaua, pentru că nu voiam să mai convoc fotbaliști care luptau pentru salvarea de la retrogradare, așa cum era Loți la Târgu Mureș.

Mircea Lucescu: „Valentin chiar se pricepea la fotbal"

- De ce spuneți că Boloni a transformat echipa?
- La început, spectatorii îl fluierau din cauza stilului nespectaculos. Exista o revistă Steaua, în care eu am explicat de ce Boloni era un fotbalist foarte bun. Înainte de Boloni, Steaua fusese "echipa viteziștilor", juca numai înainte, în atac. Și nu putea să obțină performanțe așa. Loți a pornit o organizare a jocului, o tactică. Pe lângă asta, prezența lui Valentin le-a oferit steliștilor siguranță și protecție. În rezultatele Craiovei, ale lui Dinamo și ale Stelei erau implicați oameni politici. Ștefan Andrei, Postelnicu, Valentin și Ilie Ceaușescu. O dată cu ascensiunea Stelei, lui Andrei și lui Postelnicu li s-a interzis să se mai ocupe de fotbal.

- Valentin Ceaușescu avea habar despre fotbal?
- Chiar se pricepea. Și a mai avut el un mare merit: le-a întreținut jucătorilor o încredere fantastică! Valentin era convins că nu exista vreo echipă de nebătut. Era un motivator senzațional! Nu se implica în altele... Agresiv în relația cu Federația și cu lumea era Ilie Ceaușescu.

- Dar Postelnicu ce fel de om era?
- Pe el nu cred că l-am întâlnit de trei ori cât am fost antrenorul lui Dinamo. Se pricepea foarte bine la fotbal, auzisem că știa chiar și jucătorii din liga a treia. Când fusese utecist, făcuse parte din Biroul Federal. El și Ștefan Andrei, de la Craiova, știau fotbal, erau niște conducători care știau să analizeze fenomenul.

Citește și alte știri despre Steaua '86?:

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”

Statui în Ghencea pentru Steaua 86? Ștefan Iovan: „N-ar fi rău! Să ne bucurăm de ele cât suntem în viață”

EXCLUSIV 34 de ani de când Steaua a fost campioana Europei » Anghel Iordănescu: „După ce mi-am analizat prestaţia din finală, am realizat că Steaua are nevoie de Hagi”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (24)
112361630474763
Ilie Riti  •  13 Mai 2020, 17:42

Hilara, jalnica, incercare lui M Lucescu de a se plasa in afara angrenajului infernal (militia, securitate) care a incrcat cu dispeare in perioada 1985-1989 sa distruga suprematia Stelei in fotbal. Se intalnea saptamanal cu sefii de atunci (postelnicu, barbulescu, etc) pentru a pune la cale strategii anti-Steaua (creare echipe - Victoria, Moreni, blocare transferuri - Sabau, Gabor, G Popescu, etc, arbitrii prieteni, etc). A fost incontestabi unul dintre liderii cooperativei din fotbalul romanesc, remarcat prin penibilitaea ghetelor de aur obtinute de mateut (inclusiv goluri cu capul!!!) si camataru! Hilar! Ridicol demers!

maistorkokir
maistorkokir  •  13 Mai 2020, 16:22

Sa povesteasca Lucescu cum la trei luni dupa ce Steaua castiga cupa campionilor, Dinamo pierdea cu 17 Nentori in turul 1 in Cupa Cupelor. L-am auzit pe Lucescu vorbind de multe la viata lui, in detaliu, cu lux de amanunte, dar nu l-am auzit vreodata sa scoata un cuvant despre acea eliminare cu albanezii.

sorinsorin
sorinsorin  •  13 Mai 2020, 16:03

. Omite de asemenea sa spuna cine era Anderlect 86 (mult mai grea ca cea care era cea care l-a scos pe el in 90 cu dubla victorie) si cam cat de greu era sa joci sa faci 0-0 la Barcelona acasa. 4. Omite zburatoarea din Aparatorii Patriei sa spuna ca toate echipele scoase de Steaua in perioada aia au fost scoase la clar (unele chiar zdrbite), la 3-4 goluri diferenta, nu chinuit cum fusesera scoase Bordeaux sau Kaiserslauten. 5. Poate ne spune *** de ce din vara lui 86 pana cea a lui 89 inclusiv, nu erau invitati in turneele de pregatire echipele romanesti care le elimisasera pe Bordeaux sau dinamo Minsk. Eu stiu ca Steaua juca in patrulatere numai cu Milan, Bayern, Real Mardid,PSV,Barcelona, chiar daca castigase CCE eliminant-o pe Kussisi In concluzie: 2 *** i-l *** (pe post de ventilator) *** doar-doar de or mai avea si ei trafic aici.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează