INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  AJAX AMSTERDAM

Ajax Amsterdam uluiește Europa, FCSB gâfâie în Liga 1! Ce s-a întâmplat de când Reghecampf desființa Ajax-ul pe Național Arena: management prost vs reinventare cu viziune

Lasse Schöne și Raul Rusescu, doi dintre supraviețuitorii duelului de atunci // FOTO: GSP +4   FOTO
Lasse Schöne și Raul Rusescu, doi dintre supraviețuitorii duelului de atunci // FOTO: GSP

Articol de - Publicat miercuri, 17 aprilie 2019 09:24

Ajax Amsterdam a mai produs un șoc în Liga Campionilor, după eliminarea lui Real Madrid. A câștigat la Torino, cu Juventus, 2-1, și s-a calificat în semifinalele Champions League, acolo unde va da peste Tottenham sau Manchester City.

Peste noapte, un cititor GSP a remarcat cât au crescut olandezii și cât au decăzut românii. Cu doar 6 ani în urmă, Ajax era întoarsă incredibil de FCSB în șaisprezecimile Europa League.

Acum, olandezii sunt între cele mai bune patru echipe din Liga Campionilor, în timp ce FCSB ratează an după an titlul în Liga 1 și a ajuns inexistentă în Europa.

Ce s-a întâmplat între timp?!

Ajax a reînviat, FCSB nu a confirmat victoria istorică

Era 21 februarie 2013, iar Bucureștiul trăia din nou una dintre serile magice din istoria fotbalului românesc.

Împinși de la spate de 35.000 de oameni care au început să creadă pe parcursul meciului că minunea se poate realiza, FCSB, nemăcinată încă de marele conflict identitar ce avea să urmeze, revenea de la 0-2 în tur și câștiga la penalty-uri în fața unui Ajax năucit de raidurile ofensive neîntrerupte ale băieților lui Laurențiu Reghecampf. 

Din păcate, victoria celor de la FCSB a rămas fără ecou în următoarele sezoane europene, în timp ce Ajax Amsterdam a folosit acea înfrângere ca un punct de plecare pentru construirea unei noi generații.

Una care, crescută în spiritul Ajaxului de altădată, a ajuns să elimine succesiv Real Madrid și Juventus din Champions League. 

Tineri de import vs grădinița Ajax

În timp ce Gigi Becali a aruncat sume amețitoare pentru a cumpăra toți tinerii de perspectivă din Liga 1, mulți neconfirmând, Ajax a dat credit puștilor din propria academie, care au crescut înfloritor alături de ultimii 3 antrenori ai olandezilor, Peter Bosz, Marcel Keizer și Erik ten Hag, cel care se află pe bancă în prezent.

Erik ten Hag, antrenorul care a făcut posibile minunile lui Ajax // FOTO: Rueters

Ajax are 3 supraviețuitori ai meciului cu FCSB: Dailey Blind, 29 de ani, Lasse Schone, 32 de ani, și Joel Veltman, 27 de anisunt piese de bază  în actuala echipă.  La echipa lui Gigi Becali, singurii supraviețuitori sunt Lucian Filip și Raul Rusescu.

3 antrenoris-au schimbat la Ajax din 2013. Frank de Boer, pe bancă la partida cu FCSB, a fost succedat de Peter Bosz, Marcel Keizer și Erik ten Hag. La roș-albaștri s-au schimbat 4 tehnicieni din acel moment

Revenirea fotbalului total, cu Neres, De Jong și van de Beek în prim plan

Olandezii au întinerit constant echipa, au renunțat la jucătorii experimentați și au creat o echipă tânără. 

„Lăncierii” au sacrificat competiția internă, unde n-au mai câștigat titlul din 2014, dar au creat în propriul laborator o echipă incredibilă, care își atinge acum potențialul maxim după ce în 2017 Ajax pierdea finală de Europa League contra lui Manchester United. 

ajax 2Jucătorii lui Ajax, felicitați de Jose Mourinho după finala Europa League din 2017 // FOTO: Guliver/Getty Images

La polul opus, în timp ce Ajax a disputat o finală europeană, FCSB a mai ajuns o singură dată în primăvara Europa League, în 2017, când era zdrobită de Lazio în dublă manșă în șaisprezecimi (2-5 la general).

Adevăratele „perle” sunt la Ajax

David Neres, 22 de ani, Donny van de Beek, 21 de ani, și Frenkie De Jong, 21 de ani, cumpărat între timp de Barcelona, erau doar niște copii în 2013, dar acum sunt adevărate vedete în echipa olandezilor.

Donny van de Beek, sărbtotind golul cu Juventus // FOTO: Reuters

În comparație, Dennis Man, 20 de ani, Olimpiu Moruțan, 19 ani, sau Florinel Coman, 21 de ani, piesele de import de pe urma cărora Gigi Becali speră să obțină zeci de milioane de euro, sunt oscilanți și nu confirmă așteptările gonflate ale patronului. 

Concluzia: FCSB suferă în continuare de management prost, fără viziune, în timp ce Ajax se reinventează, cum a făcut-o generații la rând, și revine în zona rarefiată a fotbalului european.

75.000.000 €a plătit Barcelona pentru Frenkie De Jong

100.000.000 €e clauza de reziliere a contractului lui Florinel Coman

Vezi și: FOTO Ajax, reacție de senzație pe twitter, imediat după calificarea în semifinalele Ligii Campionilor: „Băieții noștri pentru viitor”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (29)
893496014006517
Marian Dinu  •  17 Aprilie 2019, 19:09

Atunci au jucat Steaua și Ajax, nu FCSB, cupa campionilor a castigat-o Steaua, nu FCSB. Amatorii din presa.

104343947122875
Anton Pan  •  17 Aprilie 2019, 17:00

In primul rand se impune o erata: In 2012, Ajax a fost eliminata de Steaua nu de FCSB, care nici macar nu exista. Ne-am obisnuit insa cu cenzura impusa de CNA (Cenzura Natarailor Anacronici), respectata cu zel si fanatism de o presa fricoasa, fara calitate, fara profesionalism. Olanda este o tara serioasa, in care Justitia nu actioneaza la comanda si nu ajuta armata sa atace o echipa de fotbal profesionista (ex. Ajax), pe care sa o deposedeze abuziv, brutal si ilegal de nume, marca si emblema. In plus Ajax este un club profesionist cu traditie, bine organizat si condus, nu poate fi comparat cu politica manageriala lautareasca aplicata de conducatorul-finantatorul Stelei. Principala vina a decaderii Stelei este fara dubii a sistemului politic si juridic, bolnavve, de prea multe ramasite sovietoide, dar indiscutabil si incapacitatea lui Becali de a organiza un club pe criterii de eficienta, profesionalism si performanta!!!

mosvasile
mosvasile  •  17 Aprilie 2019, 16:02

I-auzi,ia!Adica fcsb-ul ar fi mai tare ca Juventus si ca Real Madrid!Nuu,nene!Nu tine vrajeala!Atunci-cand fcsb-ul lui Reghe,a trecut de Ajax-la loviturile de departajare-"aaapara Tatarusaanuu"-cum altfel-Ajax era o echipa modesta,cu cheltuielile reduse la maxim!Aia s-a intamplat,de a fost "desfiintata" de fcsb!Ce se intelege din acest "articol"?Pai ce sa se inteleaga?Ori ca Craitzoiu semneaza si sub pseudonim,ori ca a fost promovat ca mare sef si are "salahori"!

Vezi toate comentariile (29)
Comentează