INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ANALIZĂ

Analiză de Andrei Niculescu » E Liverpool cea mai puternică din Europa?

Articol de GSP - Publicat joi, 12 decembrie 2019 14:45

Anul trecut pe vremea asta încercam tot aici un exercițiu de imaginație, o tentativă de a anticipa ceea ce urmează să se întâmple în Champions League. Spuneam atunci, și vă propun același lucru și pentru azi, să împrumutăm un concept din Formula 1 și să încercăm să creionăm o grilă de start a cursei cu destinația Istanbul.

Într-un fel, e și o analiză a ceea ce s-a petrecut în grupe, căci doar asta putem lua în considerare, alte elemente ce țin de viitor nu pot fi accesate. Cel mai greu într-un demers ca ăsta e să ne debarasăm de subiectivism și să încercăm să analizăm pe baza unor argumente.

MOTIVE PENTRU UN ”POLE-POSITION”  

Nu cred că sunt singurul care vede pe Liverpool mare favorită în acest moment. Unul dintre cei mai buni portari din lume, cel mai bun fundaș central din lume, cei mai buni ”laterali” din lume, cea mai bună linie de atac din lume. Și, poate cu el ar fi trebuit să încep, cel mai bun antrenor din lume. 

Felul în care se exprimă echipa în acest sezon, felul în care câștigă partidele grele, felul în care găsește capacitatea de a întoarce rezultate pe final, dovadă a unui mental de excepție, felul în care știe Klopp să mențină armonia în vestiar și să găsească motivația perfectă, toate astea se constituie în argumente. Mai adaug aici și relativa liniște din Premier League, căci asta putea fi o problemă, ținând cont de obsesia suporterilor pentru un titlu așteptat de atâta amar de vreme, care îi va permite lui Klopp să gestioneze primăvara mult mai simplu decât un alt duel la baionetă cu City. 

Ah, și să nu uit, mai e și factorul ”Anfield”. Am fost acolo, cu Barcelona, și știu ce vorbesc. Iar după ce am urmărit documentarul ”Matchday” și l-am văzut pe Jordi Alba plângând în pauza acelui joc (da, în pauză!!) m-am convins încă o dată de legătura aproape mistică dintre stadion și echipă.

CÂT CONTEAZĂ ARGUMENTELE MESSI ȘI ZIDANE?

Pentru locurile 2-3 schimb puțin regulile din Formula 1. Și plasez pe aceeași linie cei doi giganți din Spania. Care par să-și fi regăsit cadența, după un început împiedicat. Barcelona îl are pe Messi și asta poate fi de multe ori suficient, mai are însă de lucrat la aspecte ce țin de apărare. Real Madrid îl are din nou pe Zidane, iar madrilenii par să fi depășit, într-un final, șocul plecării lui Cristiano, dar mai au și ei de lucrat la capitolul concentrare în anumite momente. 

PSG ȘI CITY AȘTEAPTĂ CONJUNCTURA FAVORABILĂ

PSG și City ar fi și ele pe o aceeași linie, imediat în urma spaniolilor. De la ele se așteaptă demult ceva realizări în Europa, pe măsura desantului financiar. PSG are o forță de atac incredibilă, dar are și o aglomerație de ego-uri în vestiar pe care nu știu în ce măsură o poate domoli Tuchel. Plus că vine mercato și simt din nou agitație în jurul lui Neymar. City a cam ieșit din cărțile campionatului în Anglia, dar nu știu cât îl ajută asta pe Guardiola, ce pare a fi mai degrabă pe picior de plecare. O conjunctură favorabilă i-ar putea duce până la finală. Apărarea însă... 

DE CE NU MAI INTIMIDEAZĂ CRISTIANO?

Anul trecut pe vremea asta vedeam pe Juventus mare favorită. A ieșit în ”sferturi”, dar nu ăsta e motivul pentru care-i atât de jos acum în calculele mele. Pur și simplu ceva nu se leagă acolo, iar aducerea lui Sarri mai degrabă a agitat spiritele decât să le liniștească. În plus, Cristiano parcă nu mai are aceeași capacitate de intimidare din trecut. Cât despre Bayern, în momentul ăsta lipsa antrenorului cu experiență și marile probleme din apărare mă fac să cred că doar factorul Lewandowski nu e de ajuns. 

P.S. 1 Un capitol, pe care anul trecut nu l-am abordat, dar acum, după Ajax și Tottenham poate că merită ar fi cel al posibilei surprize. Eu aici văd două candidate, Chelsea și Leipzig. 

P.S. 2 În caz că vă întrebați, grila mea de start de anul trecut era: Juve, City, Liverpool, Barcelona. Dacă VAR-ul nu anula golul lui Sterling, îmi ieșeau 3 din cele 4 semifinaliste. 

P.S. 3 În ”optimi” avem doar echipe din cele 5 campionate importante. Vi se pare o surpriză? Mie nu. Teoria mea rămâne în picioare, din august în decembrie avem Liga Campionilor, din februarie începe Champions League.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
1802876843081542
Albisoru Andrei  •  12 Decembrie 2019, 19:08

liverpool domina si va mai domina atat timp cat klopp va conduce acolo....e exact precum era candva in anii 80’....sau mai degraba cum erau echipele englezesti pana sa fie excluse din europa....am imbatranit de cand astept un titlu de la liverpool....asa ca liverpool locul 1, juve 2, atletico 3 si hai si real 4:)))....vad ca o uitati pe atletico....in rest bayern,barca,psg vor suferi iar eliminari de vis????????????????

sittingbull
sittingbull  •  12 Decembrie 2019, 18:19

Mi se pare straniu, parcă Liverpool aleargă mai mult pentru titlu în Premier League decât pentru Champions League! Aleargă de atâția ani după titlu, încât a devenit o obsesie. Au ajuns la un nivel extraordinar, acum Anglia chiar e regatul fotbalului, indiferent cum am judeca lucrurile. Şi e de înțeles obsesia cormoranilor, nu oricine e stăpân peste un asemenea regat! Mai ales astăzi!

adrian_riga
adrian_riga  •  12 Decembrie 2019, 15:42

Esti penibil. Ai prins 2 semifinaliste din 4. Nimic deosebit. Si te scuzi cu cu un gol anulat de var. A fost anulat pt ca a fost incorect. Cu alte cuvinte, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează