INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CFR CLUJ

CFR CLUJ // FRF și LPF, treziți-vă! » Comentariu de Dan Udrea: „Când în joc e interesul propriu, se acceptă orice bazaconie”

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2019 20:46

Olanda, Belgia, Serbia și Croația au apelat la o strategie națională de a sprijini pe parcursul preliminariilor cluburile, cărora le-au fost amânate meciurile de campionat, în vreme ce campioana României a fost nevoită să joace 16 meciuri în 54 de zile.

Încă un an fără prezență românească în Champions League. Al 6-lea consecutiv. Motiv numai bun pentru cei care cântă prohodul fotbalului românesc și pentru cei care își fac din a critica nivelul Ligii 1 o profesiune de credință de a ieși din nou la suprafață. Dinspre FRF ni se va arunca, foarte probabil, mai ales că se apropie finalul preliminariilor pentru Euro 2020, celebra placă, pregătită ca alibi perfect: "Din moment ce nu avem echipă în Champions League, de ce am avea pretenții să ne calificăm la turneul final?".

E un argument care nu trebuie neglijat, dar oare FRF și LPF merită echipă în grupele Champions League? Au dat ele întreg sprijinul și concursul pentru a ajuta în vreun fel CFR anul acesta și restul echipelor în sezoanele trecute? Cele două foruri ar trebui să se trezească și să se așeze în rând cu realitățile din Europa. Să ia exemplu de la țări care și-au ajutat formațiile să urce în grupe. Cum? 

Au amânat meciul din campionat dinaintea play-off-ului sau cel dintre partidele din baraj. Exemple concrete:

1. AJAX

E, poate, cazul cel mai șocant. Marele Ajax, un club cu buget colosal, care a cumpărat în ultimii 2 ani de peste 130 de milioane de euro, a avut liber în campionat între turul și returul cu APOEL Nicosia. Iar decizia forurilor olandeze a fost luată încă de la startul sezonului. Tocmai pentru că au făcut o prioritate din accesul lui Ajax în grupe. Și Ajax s-a calificat, chiar dacă și APOEL a beneficiat de același privilegiu în competiția internă weekend-ul trecut.

2. FC BRUGES

Vicecampioana Belgiei a avut un foarte mare avantaj față de adversara din play-off, LASK Linz. Și-a amânat jocul cu Charleroi, de sâmbăta trecută, zi în care austriecii au avut meci cu Rapid Viena. Bruges s-a odihnit, a urmat returul, în care a bifat calificarea în grupe. 

3. DINAMO ZAGREB

Campioana Croației a amânat meciul de campionat de sâmbăta trecută, derby-ul cu Rijeka, în timp ce adversara din play-off, Rosenborg, a jucat în ziua respectivă cu Stabaek, scor 3-2. Marți seară, Dinamo Zagreb a fost mai proaspătă, a scos un 1-1 în Norvegia și a mers în grupe.

4. STEAUA ROȘIE BELGRAD

Aceeași situație. Și-a amânat meciul de campionat, cu Cukaricki, în vreme ce Young Boys a jucat în campionat sâmbăta trecută, 4-0 cu Zurich. A urmat meciul direct, unde Steaua și-a atins obiectivul, a obținut a doua calificare în Champions League. 

Ce s-a întâmplat la noi? 

CFR CLUJ // FRF și LPF, treziți-vă! » Comentariu de Dan Udrea: „Când în joc e interesul propriu, se acceptă orice bazaconie”

CFR a jucat în campionat între cele două meciuri cu Slavia, iar la partida cu Botoșani a avut în teren, la start, nu mai puțin de 5 jucători dintre cei pe care i-a folosit ca titulari și la Praga. E adevărat că nici campioana Cehiei nu și-a amânat meciul de campionat, dar e foarte mare diferență între cele două cluburi. CFR a avut, la ora returului din play-off, 15 meciuri jucate în acest sezon, în vreme ce Slavia doar 8. Aproape dublu pentru CFR! Iar CFR a fost o echipă obosită, dominată copios de Slavia din punct de vedere fizic. 

13,6kilometri a alergat mai mult Slavia față de CFR în cele două meciuri din play-off

Nu doar aceste echipe au beneficiat, în țările respective, de suportul federațiilor, ci aproape toate formațiile care încă mai erau în cupele europene. 

Și rezultatele se văd:

- Olanda a dus în grupe 4 din cele 5 echipe cu care a pornit la drum
- Belgia a calificat în grupe 4 din cele 5 echipe pe care le-a avut la start
- Serbia va avea două echipe în grupe, Steaua Roșie în UCL, Partizan în UEL
- Croației i-a mai rămas o singură echipă, dar va fi în Champions League

Nu e obligatoriu ca o astfel de strategie să dea rezultate. Poate CFR nu s-ar fi calificat nici dacă ar fi avut pauză în campionat, numai că în fotbalul românesc nu există doar echipele naționale și funcțiile în care stau domnii de la FRF și LPF. Pentru națională s-au făcut toate poftele posibile, s-a ajuns chiar și la o situație jenantă, acceptarea de bunăvoie a diluării nivelului campionatului doar pentru că de la Casa Fotbalului s-a ordonat să se joace cu doi jucători U21. O decizie criticată dur inclusiv de marele Mircea Lucescu!

S-a ajuns până acolo încât cluburilor să le fie băgată pe gât înființarea unor echipe feminine, de care Burleanu are nevoie la viitoarele alegeri. Pentru a proteja cluburile în cupele europene nu e timp. Dar când în joc e interesul propriu se poate orice, se acceptă orice bazaconie. 

Bine, măcar, că Burleanu a fost prezent în sală, la Monte Carlo, la tragerea la sorți a grupelor UEFA Champions League. Am fost reprezentați în această ediție de Ligă. Să fim mulțumiți. Și să dormim liniștiți. Fiindcă FRF și LPF lucrează pentru noi!

PROGRAMUL COMPLET AL CAMPIOANEI ROMÂNIEI, GRUPA E:

  • CFR Cluj - Lazio, 19 septembrie, ora 19:55 (celălalt meci e Rennes - Celtic)
  • Celtic - CFR Cluj, 3 octombrie, ora 22:00 (celălalt meci e Lazio - Rennes)
  • Rennes - CFR Cluj, 24 octombrie, ora 22:00 (celălalt meci e Celtic - Lazio)
  • CFR Cluj - Rennes, 7 noiembrie, ora 19:55 (celălalt meci e Lazio - Celtic)
  • Lazio - CFR Cluj, 28 noiembrie, ora 22:00 (celălalt meci e Celtic - Rennes)
  • CFR Cluj - Celtic , 12 decembrie, ora 19:55 (celălalt meci e Rennes - Lazio)

VEZI ȘI: 

CFR Cluj, misiune complicată! Prezentarea adversarelor din grupele Europa League: cum se prezintă Lazio, Celtic și Rennes

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
137681547494161
AlexȘi Marinela  •  17 Septembrie 2019, 08:49

Bate Slavia poate pe Inter. dar pe Borrusia sau Barcelona nu au sanse. Miar place sa treaca de grupe, dar sunt leii din cusca prea mari????????????????????

137681547494161
AlexȘi Marinela  •  17 Septembrie 2019, 08:46

Ori CFR, ori Slavia orcare din ele, nu ar trece de grupele Ligi Campionilor. Garantez ca slavia daca face 3 puncte e mult

adi2008
adi2008  •  31 August 2019, 09:40

Prohodul fotbalului romanesc e cantat de insisi cei implicati in el, Ceausescule.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close