INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BARCELONA

Cum a luat Xavi titlul la Barcelona? 3 detalii-cheie blaugrana și „pârghiile” președintelui Laporta

După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară, foto: Imago
După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 15 mai 2023 14:40 / Actualizat luni, 15 mai 2023 19:36

După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară. La primul său sezon complet ca antrenor pe Camp Nou, Xavi a creat o echipă solidă, al carei cel mai des rezultat a fost 1-0. Portarul Ter Stegen și defensiva au fost esențiale, la fel ca marcatorul Lewandowski. Victoria care a confirmat titlul, 4-2 cu Espanyol, marea rivală din oraș.

Într-un an greu, dominat de scandalul de corupție, clubul fiind acuzat că a plătit aproape două decenii un fost vicepreședinte al comisiei de arbitri a federației spaniole cu 7,3 milioane de euro, Barcelona e din nou campioana La Liga. Al 27-lea titlu, la patru ani de la precedentul. Are 14 puncte deasupra lui Real cu patru etape înainte de final.

Atât de mare e pierderea! » Lovitură uriașă primită de Hagi înaintea „finalelor” cu FCSB și CFR Cluj
Farul
Atât de mare e pierderea! » Lovitură uriașă primită de Hagi înaintea „finalelor” cu FCSB și CFR Cluj

„Pârghiile" salvatoare ale președintelui Joan Laporta

Președintele Joan Laporta a avut un rol esențial. A reușit să acopere problemele financiare cu „pârghiile" sale, vânzând din activele Barcei pentru a avea bani de salarii și transferuri. 158 de milioane de euro investite în mercato când puțini se așteptau, achiziții excelente, Lewandowski, Kounde și Christensen devenind titulari indiscutabili. 

„Am salvat clubul financiar și am readus bucuria în Catalunya", a declarat Laporta. „Sper să fie începutul unei noi ere la Barcelona".

Ter Stegen, cel mai bun portar. Și o apărare a Barcelonei de nota 10

Pe teren, poate cel mai important a fost Marc-Andre Ter Stegen. Paradoxal pentru Barcelona, goalkeeperul a fost decisiv. Germanul, în mare formă, a ținut poarta închisă în 25 de partide, primind doar 13 goluri (record) până acum, în 34 de runde. A avut 72 de parade, cu un procent excelent de reușită, 87%. Candidează la titlul de fotbalistul anului în La Liga.

În fața lui, o superapărare. Kounde, Araujo, Christensen, Balde, cvartetul de aur. Niciodată formația catalană nu a avut o defensivă mai greu de pătruns și un portar atât de bun.

„Lunetistul" Lewandowski

Transferul ideal a fost Robert Lewandowski. Gheata de Aur a Europei în precedentele două sezoane a venit de la Bayern pentru 45 de milioane de euro. Și, la 34 de ani, „lunetistul" polonez a avut o primă parte de sezon aproape perfectă. 

13 goluri și 4 assisturi în 14 meciuri de campionat înaintea Mondialului. După CM, a suferit, nu a mai fost la fel de prolific, însă tot a punctat de opt ori, plus două pase de gol. Este golgheterul ligii iberice, cu patru reușite peste Benzema (17).

Xavi, creatorul campioanei

Cel fără de care Barcelona nu ar fi putut cuceri titlul a fost însă Xavi. La 43 de ani, e prima oară campion al Spaniei ca antrenor, chiar la întâiul sezon complet pe banca blaugrana. Dacă pe continent a dezamăgit, eliminat din grupele Ligii și apoi din play-off-ul Europa League, Xavi a creat o echipă de top pentru La Liga. Nu spectaculoasă, ca pe vremuri, dar solidă, compactă, victorioasă, cu 1-0 cel mai des rezultat. De 11 ori a învins cu 1-0. „Avem un antrenor grozav. Suntem fericiți cu el, munca lui ne-a impresionat pe toți", s-a înclinat Laporta înaintea lui.

„Senzația este magnifică. Au fost zece luni de sacrificiu, jucătorii merită acest titlu, la fel fanii. Un triumf care oferă stabilitate proiectului. Trebuie să continuăm pe acest drum". Xavi crede că „în Spania nu e apreciată munca făcută, totuși, eu sunt încăpățânat, știam că munca noastră va fi răsplătită. Cel mai mult contează că suntem o echipă, toți au luptat pentru Barcelona".

Pentru campionul mondial și european, pentru legenda catalană „nu a fost Liga lui Xavi, ci Liga Barcei. A unei Barca care crește constant". 

91,6milioane de euro a câștigat Barcelona de la liga spaniolă pentru cucerirea titlului de campioană, din drepturi TV

Citește și:

Unul dintre fanii cunoscuți ai lui Arsenal a răbufnit: „Acest sezon nu este unul de succes. Este inacceptabil acest lucru”

Răzvan Lucescu, cel mai slab play-off, cinci înfrângeri și un singur punct în „careul de ași”. „Prea multe greșeli. Ne-au costat!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
enigmaticul
enigmaticul  •  15 Mai 2023, 20:12

Da, ”melcule furios”, sezonul viitor real va câștiga experiență, desigur! Ei trebuie să schimbe 1/2 din echipă, să mai spere le ceva. Prevăd că și mâine, cei de la City vor da de pământ cu ”albișorii”.

melcul_furios
melcul_furios  •  15 Mai 2023, 18:17

Este foarte simplu cum a luat titlul - a vandut viitorul - adica drepturi de televiziune si imagine si a cumparat jucatori batrani si buni si in acelasi timp Real a avut o perioada mai proasta, pentru ca Benzema e macinat de accidentari si a picat transferul lui Mbappe. Anul viitor insa Real il ia Bellingham si probabil inca un atacant central si vor castiga titlul fara emotii,

Sibiu1971
Sibiu1971  •  15 Mai 2023, 18:08

A-ti uitat al 4-lea detaliu cheie " NEGREIRA " prietenii știu de ce !!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează