INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CAZUL COLȚESCU

După decizia UEFA, GSP a provocat doi demnitari care îl acuzaseră pe Colțescu de rasism: „Acum ce poziție aveți, domnilor Csaba Asztalos și Ionuț Stroe?” » Reacțiile lor: „UEFA nu e reper pentru mine” + „Scuzele au fost ceva diplomatic și politic”

Articol de , , - Publicat vineri, 12 februarie 2021 17:07 / Actualizat vineri, 12 februarie 2021 17:36

GSP i-a provocat pe oamenii din funcții publice importante, Csaba Asztalos și Ionuț Stroe, care au reacționat dur la adresa lui Sebastian Colțescu, imediat după incidentul de la Paris, la meciul PSG - Bașakșehir, să explice cum se repoziționează după ce UEFA a stabilit să nu-l încadreze pe "centralul" român la acuzația de rasism. 

Ionuț Stroe, șeful MTS la acel moment, dar și Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, au avut declarații extrem de ferme în decembrie 2020:

Sportul este despre cu totul altceva, este despre muncă, ambiție, fair-play. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit
Ionuț Stroe, ministrul MTS în decembrie 2020

Exprimarea e rasistă, fără nicio posibilitate de interpretare, și arată faptul că acest arbitru este total nepregătit în ceea ce privește valorile și regulile atât ale FRF, cât și ale UEFA și FIFA. E o pată imensă asupra României și a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Csaba Asztalos: „UEFA nu e o instanță de judecată relevantă pentru mine”

Csaba Asztalos, președintele CNCD, care l-a acuzat pe Colțescu de rasism, comentează poziția forului de la Nyon, care nu l-a găsit răspunzător pe arbitru: "Poate că și poziția mea a fost un pic prea dură la acel moment, dar rămân la convingerea că a fost o neglijență de adresare din partea lui Colțescu"

După decizia UEFA, GSP a provocat doi demnitari care îl acuzaseră pe Colțescu de rasism: „Acum ce poziție aveți, domnilor Csaba Asztalos și Ionuț Stroe?” » Reacțiile lor: „UEFA nu e reper pentru mine” + „Scuzele au fost ceva diplomatic și politic”

- Domnule Asztalos, bună ziua, de la Gazeta Sporturilor vă deranjăm! În cazul Colțescu ne-ar interesa părerea dumneavoastră acum, după ce UEFA a arătat că n-a fost vorba despre rasism, în timp ce atunci ați susținut...
- UEFA nu e o instanță de judecată relevantă pentru mine pe spețe de rasism. Au acolo un organism intern de judecată, însă nu poate fi luat ca reper.

- Dar dumneavoastră ați fost foarte ferm atunci!
- Eu am spus că apelativul folosit de arbitru e interpretabil și că poate avea conotații rasiste. Faptul că UEFA a deschis o procedură disciplinară, chiar dacă nu pe paragraful de rasism, demonstrează că a ajuns la concluzia că incidentul putea fi evitat, că a fost un mod problematic de adresare.

- Da, dar nu rasism!
- Repet, nu consider că UEFA e specializată pe interpretarea unor astfel de cazuri, care au temă rasismul. E părerea mea. Dar eu aș fi așteptat altceva de la UEFA și văd că am așteptat degeaba!

- Ce anume?
- O procedură disciplinară pe modul în care arbitrii noștri au fost hărțuiți și discriminați prin apelativul țigani, pe care cei de pe banca echipei turce l-au adresat în startul meciului. Sub acest aspect de ce nu se întâmplă nimic? Fiindcă dacă domnul Colțescu a folosit în mod neglijent cuvântul negru, fără a avea intenția de a jigni pe cineva, mai ales că în România noi n-am avut experiența sclaviei persoanelor de culoare, atunci când cineva ni se adresează cu țigan, țigani, știm bine că e în sens peiorativ, fiindcă la noi în țară a existat robia rromilor. Domnii de la UEFA au apelat la expertiza lingvistică pentru cuvântul negru în limba română, dar cuvântul țigan l-au analizat?

+7 FOTO

„Cred în continuare că a fost o neglijență a lui Colțescu, care ar fi putut fi evitată”

- Aveți dreptate aici, dar n-aș vrea să trecem ușor peste poziția dumneavoastră foarte fermă de atunci, care îl acuza pe Colțescu de rasism. Regretați acum?
- Am avut o poziție care poate atunci a fost un pic dură. Am fost sunat chiar după meci de cineva de la ziarul dumneavoastră și eram sub impulsul impactului mare produs de faptul că incidentul oprise definitiv un meci de Champions League.

- Dar iată că acum Colțescu nu e găsit vinovat de așa ceva!
- Perfect adevărat, dar acest lucru ce înseamnă, că de aici înainte putem să folosim cuvântul negru pentru a face diferența dintre oameni?

- În SUA, dacă se face acest lucru prin apelativul "black guy" e vreo problemă?
- Repet, dacă UEFA a spus că a fost o situație care trebuia să nu aibă loc, înseamnă că e interpretabil. Să nu se înțeleagă că sunt supărat după această poziție a UEFA, n-am nimic cu Colțescu și sunt sigur că n-a avut absolut deloc intenția de a fi rasist, a fost o neglijență pe care o putea evita. Sper ca din acest episod să învățăm cu toții să gestionăm astfel de momente.

Ionuț Stroe: „Scuzele mele au fost pentru a elimina din presiunea publică. A fost ceva diplomatic și politic”

Ionuț Stroe, șeful TS în decembrie 2020, înțeapă UEFA pentru tergiversarea cazului și explică de ce și-a prezentat la vremea respectivă scuze în numele întregului sport românesc: „S-ar fi putut crea un fel de furtună de imagine în jurul României”

După decizia UEFA, GSP a provocat doi demnitari care îl acuzaseră pe Colțescu de rasism: „Acum ce poziție aveți, domnilor Csaba Asztalos și Ionuț Stroe?” » Reacțiile lor: „UEFA nu e reper pentru mine” + „Scuzele au fost ceva diplomatic și politic”

Ionuț Stroe, cel care între timp a fost schimbat din fruntea MTS cu Eduard Novak, a fost extrem de prompt în a răspunde solicitării Gazetei pe acest subiect. A cerut un răgaz de câteva minute, după care a dorit să ofere răspunsurile în scris, pe WhatsApp. Iată poziția lui acum, după ce UEFA l-a absolvit de acuzația de rasism pe Colțescu:

  1. Cam târzie soluția de la UEFA, mi-aș fi dorit-o mai rapid. Dacă va deveni oficială și se va confirma, eu spun că e o veste bună, echilibrată și este o decizie pe care o salut
  2. Am spus de la început foarte clar că îmi doresc ca "exprimarea arbitrului Colțescu să fie catalogată de UEFA ca fiind inofensivă sau neutră". Aceasta a fost și interpretarea mea din prima seară și am avut dreptate 
  3. Dacă cineva se mai întreabă, nu am formulat vreo acuzație, ci am spus că, per-total, a fost un eveniment sau un incident nefericit pe care ar fi fost bine să îl evităm și pe care nu ni-l doream (oprirea unui meci de Champions League și acuze de rasism la adresa unui oficial român)
  4. Trebuie să fim conștienți că există o mare sensibilitate pentru acest tip de subiecte și toți participanții la o asemenea activitate trebuie să fie informați și atenți cum se exprimă, mai ales la un asemenea nivel 
  5. Mi-am cerut atunci scuze, în calitate oficială, pentru a elimina din presiunea publică și chiar politică din acele momente care se formase, un fel de furtună de imagine în jurul României, și pentru a permite o analiză la rece a evenimentului, o anchetă oficială a UEFA, cu toate faptele pe masă 
  6. Dacă sunt suporteri care au înțeles greșit mesajul meu, le spun că a fost calea diplomatică de care este nevoie la acest nivel pentru a rezolva astfel de probleme. A fost o poziție cu caracter general și oficial".

UEFA a cerut de la început un raport detaliat de expertiză lingvistică. De ce? Pentru a vedea dacă expresia la care a apelat Colțescu, «ăla negru», prin care i l-a indicat lui Hațegan pe Webo, are sau nu tentă rasistă. Concluzia a fost că nu există sub nicio formă rasism și nici ceva insultător
Josep Vandellos, avocat Colțescu, pentru Telekom Sport

Am scăpat de acuzaţiile cele mai periculoase, cele de rasism. În momentul de faţă, în proces, nu e vorba de o posibilă infracţiune. Procesul continuă, dar au ajuns la concluzia că nu putem vorbi de abaterea din articolul 14, care are legătură cu rasismul. UEFA va analiza dacă ar putea fi vorba de o altă abatere, cum ar fi conduita
Josep Vandellos, avocat Colțescu

Boloni l-a pus de atunci la zid: „Să nu-și ceară scuze în numele meu”

Unul dintre numele mari din sportul românesc care a luat atitudine după ce Ionuț Stroe și-a prezentat scuze în decembrie, chiar în "numele sportului din România", a fost Ladislau Boloni.

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Boloni a spus: "Am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi Doamne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi. Și, de aceea, mă deranjează foarte tare că Tiberiu Stroe sau Ionuţ Stroe, cum îl cheamă, iese la fotografii şi îşi dă cu părerea".

După decizia UEFA, GSP a provocat doi demnitari care îl acuzaseră pe Colțescu de rasism: „Acum ce poziție aveți, domnilor Csaba Asztalos și Ionuț Stroe?” » Reacțiile lor: „UEFA nu e reper pentru mine” + „Scuzele au fost ceva diplomatic și politic”
Boloni

Fostul mare fotbalist comentase și incidentul de la Paris: "Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiara. Franceza o vorbesc cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Or eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română. Faptul că tu spui ăla negru, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism!".

Românca Mărăcineanu, acuze rapide pentru Colțescu

Nu doar Ionuț Stroe și Csaba Asztalos au avut poziții ferme, prin care l-au acuzat pe Colțescu, ci și Roxana Mărăcineanu, cea care conduce sportul din Franța. "În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă", a scris ministrul pe Twitter, care a adăugat: "O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor", a adăugat Roxana Mărăcineanu, născută în România și care a fost sportivă de performanță în natație.

Burleanu, cel mai bun politician ;)

După decizia UEFA, GSP a provocat doi demnitari care îl acuzaseră pe Colțescu de rasism: „Acum ce poziție aveți, domnilor Csaba Asztalos și Ionuț Stroe?” » Reacțiile lor: „UEFA nu e reper pentru mine” + „Scuzele au fost ceva diplomatic și politic”

Politicieni și alte persoane din spațiul public au luat imediat atitudine împotriva lui Colțescu, pe care l-au acuzat de rasism, nu însă și FRF. Forul prezidat de Răzvan Burleanu a postat într-un timp record un minicomunicat pe site-ul oficial, la mai puțin de două ore de la incident. Tonul și mesajul au fost neutre, iar concluzia era că se așteaptă o decizie UEFA pentru a ști ce e de făcut:

"FRF a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG - Bașakșehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colțescu. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. FRF așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru a acționa în consecință! FRF se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!".

Victor Ciutacu intervine în scandalul Colțescu de la Paris: „Acolo a fost o golănie de nivel planetar. Ba și Webo au făcut un circ de neimaginat”

CITEȘTE ȘI:

Ioaniţoaia se întreabă: „Cum rămâne cu cei care s-au înghesuit să-l condamne vehement pe Colțescu, să șteargă pe jos cu el?!”

EXCLUSIV Chiar au scăpat? Semnal de alarmă în „Cazul Colțescu” » Comisia de Disciplină poate decide altfel decât raportul inspectorului UEFA!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (79)
firaldo
firaldo  •  13 Februarie 2021, 13:33

Titlu în gsp a doua zi după scandal: "Sebastian Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor" ....dvs domnilor...când va cereți scuze?

3968969819827828
Militaru Gheorghe  •  13 Februarie 2021, 11:43

Buna ziua,as avea rugamintea sa publicati asa zisa decizie UEFA pentru ca avocatul lui Coltescu spune ca este vorba despre un raport preliminar referitor la aceasta speta.

abcd123
abcd123  •  13 Februarie 2021, 06:06

Huaaa

Vezi toate comentariile (79)
Comentează