INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIVERPOOL - REAL MADRID 0-1

ANALIZĂ Real Madrid este Champions League. Sau invers! Eroii Madridului: Courtois - portarul anului, Benzema - Balonul de Aur

Real Madrid, al 14-lea trofeu de Champions League, a 8-a finală CL câștigată la rând, într-un sezon al revenirilor incredibile, în care au dat peste cap toate calculele. +49   FOTO
Real Madrid, al 14-lea trofeu de Champions League, a 8-a finală CL câștigată la rând, într-un sezon al revenirilor incredibile, în care au dat peste cap toate calculele.

Articol de - Publicat duminica, 29 mai 2022 15:00 / Actualizat duminica, 29 mai 2022 19:26

Real Madrid, al 14-lea trofeu de Champions League, a 8-a finală CL câștigată la rând, într-un sezon al revenirilor incredibile, în care a dat peste cap toate calculele. Los blancos au câștigat în primul rând datorită lor: Thibaut Courtois și Karim Benzema.

Real Madrid este Champions League. Sau invers. De la început și până astăzi, cea mai frumoasă, spectaculoasă și importantă competiție din fotbal e legată de los blancos.

Camila Cabello a izbucnit după ce a pățit la finala Ligii: „Nu pot să cred, foarte nepoliticos!”
Liverpool - Real Madrid 0-1
Camila Cabello a izbucnit după ce a pățit la finala Ligii: „Nu pot să cred, foarte nepoliticos!”

Real Madrid, anul revenirilor miraculoase

Primele cinci trofee, câștigate de ei, între 1956 și 1960, cu fantastica generație Di Stefano - Gento. Iar în ultimele nouă ediții, cinci trofee au fost tot ale lor, cu Benzema nelipsit de la niciun triumf. Cele mai multe trofee din istorie (14) și trei jucători în Top 5 al golgeterilor allt-time: Cristiano Ronaldo, Benzema și Raúl González.

Au câștigat cupa cu urechi mari și acum, când nimeni nu miza pe madrileni, împotriva celor mai puternice echipe, în fiecare din fazele eliminatorii. Fiind conduși și revenind miraculos și în "optimi", și în "sferturi", și în semifinale. Și au învins în meciul esențial, deși au fost dominați de Liverpool, marcând la unicul șut pe poartă finalei de la Paris.

Courtois și Benzema, eroii lui Real Madrid

Spre noul succes, au trecut de campioana de anul trecut, Chelsea, și de finalistele din 2020 (PSG) și 2021 (Man. City). Eroii acestui sezon au fost polii Realului: Courtois, portarul anului, și Benzema, vârful, GOLGHETERUL și căpitanul din iarbă, pentru că Marcelo era pe bancă.

  • "Optimi": 0-1 (d) și 3-1 (a) cu PSG. În dubla manșă, Courtois i-a apărat un penalty lui Messi și a blocat de două ori în dueluri face-to-face cu Mbappé. La retur, după o oră, erau conduși cu 2-0 la general. În 17 minute (61-78), Benzema a făcut hat-trick!
  • "Sferturi": 3-1 (d) și 2-3 (a) după prelungiri cu Chelsea. La 0-3, pe "Bernabéu", rivalii erau calificați, în minutul 75. Și Courtois a apărat lovitura de cap a lui Mount care ar fi însemnat 0-4. La Londra, a respins mingea de 2-3 a lui Azpilicueta. Benzema, patru goluri în două partide, trei doar pe "Stamford Bridge" și cel de calificare, acasă, în extra time.
  • Semifinale: 3-4 (d) și 3-1 (a) după prelungiri cu Man. City. Courtois, trei parade fenomenale împotriva lui Cancelo, Grealish și Bernardo Silva, la Madrid. Benzema, alte trei goluri, ultimul pentru finală. În minutul 89 al returului, "cetățenii" aveau 5-3 în ambele manșe. S-a terminat 6-5 pentru Real. 
  • Finală: 1-0 cu Liverpool. Englezii au fost mai buni în joc, cu 23-3 la șuturi și 9-1 mingi pe poartă, dar goalkeeperul belgian a fost imposibil de depășit.

Cinci parade uluitoare

Pe Stade de France, Courtois s-a duelat cu marii atacanți ai "cormoranilor". Sadio Mané și Mo Salah. Mai ales cu ultimul. Cinci parade pentru istorie:

Prima repriză

  • Șut Mané, plonjon Thibaut, mingea deviată cu vârful degetelor în bară.
  • Deviere Salah, din apropiere, reflex incredibil al portarului, pe linie.

A doua repriză

  • "Racheta" teleghidată a lui Mo, spre colțul lung, arcuire impresionantă a lui Courtois.
  • Șut cu dreptul, din careu, surprinzător, al aceluiași Salah. Altă reacție fantastică a valonului.
  • Intervenție cu piciorul, ca un goalkeeper de handbal, lângă bară, blocându-l încă o dată pe egipteanul lui Liverpool.

"Sunt de partea bună a istoriei"

Pentru Thibaut, a fost revanșa carierei. Pe 24 mai 2014, de-abia împlinise 22 de ani și a trăit o imensă dezamăgire. La prima sa finală de Champions, cu Atlético, a fost atât de aproape de trofeu. A fost învins chiar de Real. În minutul 90, era campionul Europei, la 1-0 pentru "colchoneros". În 90+3, Sergio Ramos a egalat după un corner, iar prelungirile au fost un dezastru pentru el. A mai primit trei goluri. Înfrângere dureroasă, 1-4 în fața Madridului, în extra time.

De atunci, nu a mai jucat în ultimul act al Ligii. Nici cu Chelsea, nici după transferul la Real. Acest sezon a fost și al lui. A apărat 78,5% din șuturile trimise pe poarta lui, în campionat și CL. Și a avut cel mai bun procentaj de mingi parate (77,8%).

+45 FOTO

Înaintea confruntării de la Paris, Ancelotti i-a spus: "Te-am adus în finală, acum tu trebuie să o câștigi". Tibu știa că nu mai poate pierde și a doua oară: "Când joacă Real, câștigă. Sunt de partea bună a istoriei". Ieșind pe teren, și-a zis: "Astăzi e ziua mea. Nu voi mai fi învins. Astăzi înving eu".

Povestește momentul care l-a făcut invincibil: "După prima minge grea apărată, a lui Mané, am realizat că nimeni nu mă poate bate. La șutul lui Mané, am folosit fiecare centimetri al celor doi metri ai mei pentru a devia acel balon". Era prea motivat: "Nimeni nu voia mai mult ca mine să câștige acest meci. Am reușit". Primul lui triumf în Liga Campionilor. MVP-ul finalei. La 30 de ani.

Formidabilul sezon al lui Karim la club și națională

La 34 de ani, 13 petrecuți pe "Bernabéu", Karim Benzema e în sfârșit zeul blanco. A jucat mereu bine, a înscris constant, dar a fost nouă sezoane în umbra lui Cristiano Ronaldo. De-abia acum în această stagiune a fost numărul 1, golgheterul, liderul. La Real și în lume. În vârful carierei. A câștigat tot ce își putea dori.

  • A fost omul titlului în LaLiga, cu 27 de goluri (cel mai prolific jucător) și 12 assisturi.
  • A tras Madridul după el și în Champions, cu 15 goluri (din nou, cel mai valoros marcator), zece numai în fazele eliminatorii, și două pase decisive.
  • A cucerit și Supercupa Spaniei, înscriind și în semifinală, și în finală. Trei trofee. Și în această vară, mai poate câștiga Supercupa Europei. Pe 10 august, la Helsinki, în fața lui Eintracht Frankfurt. La națională, a fost în mare formă.
  • Toamna trecută, a devenit cu Les Bleus campionul Ligii Națiunilor. A punctat în ambele meciuri ale turneului final, și la 3-2 cu Belgia, în semifinală, și la 2-1 cu Spania, în ultimul act.

În anul celui de-al 5-lea său triumf în Champions (al 22-lea trofeu la Real) Benzema are totul de partea lui pentru a primi în 2022 Balonul de Aur al Europei. Pe 17 octombrie, la Paris, el e marele favorit.

"Mulți m-au criticat. Am vrut să câștig finala pentru cariera mea, pentru toată munca grea, și pentru că nu am fost respectat, în special în Anglia. Am auzit multe voci care spuneau că nu sunt destul de bun. O revistă nu m-a inclus în Top 10 portari. O lipsă de respect. Multă lume a râs de mine, dar uite-mă aici, un câștigător" 
Thibaut Courtois, portar Real Madrid

9 paradea avut Thibaut Courtois, record într-o finală de Champions

59 de blocajea reușit portarul lui Real, record într-un sezon de Ligă

"Sunt mândru și fericit pentru acest grup și acest club. Încă o dată am cucerit Liga Campionilor, cea mai dificilă victorie, dar meritată. Am fost mai buni, am avut noroc, iar Ancelotti, cel mai bun antrenor din lume, a fost de partea noastră" 
Karim Benzema, atacant Real Madrid

15 goluria marcat Karim Benzema în 12 meciuri de Ligă în actuala stagiune, golgeterul întrecerii

59 de goluri (44 de reușite, 15 assisturi)a influențat atacantul francez la Real în toate competițiile

TOP 5 TROFEE CCE/LIGĂ

1. Real Madrid14 (3 finale pierdute)
2. AC Milan7 (4)
3-4. Bayern6 (5)
Liverpool6 (4)
5. Barcelona5 (3)

TOP 5 GOLGETERI CL 2021-2022

1. K. Benzema (Real)15
2. R. Lewandowski (Bayern)13
3. S. Haller (Ajax)11
4. M. Salah (Liverpool)8
5. C. Nkunku (Leipzig)7
R. Mahrez (Man. City)7

TOP GOLGETERI CL ALL-TIME

1. C. Ronaldo140
2. L. Messi125
3-4. K. Benzema86
R. Lewandowski86
5. Raúl González71

8 finale consecutive CCE/LC câștigate de Real

Din 1981, când a pierdut ultimul act al Cupei Campionilor Europeni, 0-1 cu Liverpool la Paris, Real a învins în toate cele 8 finale jucate:

  • 1998 - 1-0 cu Juventus 
  • 2000 - 3-0 cu Valencia 
  • 2002 - 2-1 cu Leverkusen 
  • 2014 - 4-1 după prelungiri cu Atlético 
  • 2016 - 1-1, 5-3 la penaltyuri cu Atlético 
  • 2017 - 4-1 cu Juventus 
  • 2018 - 3-1 cu Liverpool 
  • 2022 - 1-0 cu Liverpool
Benzema și-a confruntat cel mai celebru contestatar: „Cine e? A, da?”
Liverpool - Real Madrid 0-1
Benzema și-a confruntat cel mai celebru contestatar: „Cine e? A, da?”
Jurnalist L'Équipe, agresat la finala Ligii de ultrașii lui Liverpool: „3 fani beți m-au lovit, totul s-a întâmplat rapid”
Liverpool - Real Madrid 0-1
Jurnalist L'Équipe, agresat la finala Ligii de ultrașii lui Liverpool: „3 fani beți m-au lovit, totul s-a întâmplat rapid”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
radumatei
radumatei  •  29 Mai 2022, 16:37

Poate echipele din Anglia sunt cele mai bune din lume, dar Cupa o castiga baietii care nu ingenuncheaza.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează