INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SHERIFF TIRASPOL

EXCLUSIV Românul care a antrenat-o pe Sheriff Tiraspol face dezvăluiri: „Nu am mai văzut așa ceva decât la Barcelona sau Real Madrid!” + se implica patronul la echipă?

Gabi Balint e impresionat de ascensiunea lui Sheriff / Sursă foto: Facebook@Sheriff Tiraspol +13   FOTO
Gabi Balint e impresionat de ascensiunea lui Sheriff / Sursă foto: Facebook@Sheriff Tiraspol

Articol de - Publicat vineri, 17 septembrie 2021 08:03 / Actualizat vineri, 17 septembrie 2021 09:26

Gabi Balint e impresionat de ascensiunea revelației Sheriff Tiraspol, prima campioană a Moldovei calificată și care câștigă un meci în grupele Ligii Campionilor. 

Până în acest an, puțini vest-europeni aflaseră de Sheriff. Unii nici nu auziseră de Tiraspol. Nici când a trecut primele două tururi preliminare ale Ligii (5-0 cu Teuta și 4-1 cu Alașkert, ambele în două manșe) nu i-au dat un strop de atenție.

Tot Occidentul vorbește de Sheriff Tiraspol

Ascensiunea a continuat însă. 1-1 și 1-0 cu Steaua Roșie (turul 3), 3-0 și 0-0 cu Dinamo Zagreb (play-off). Dintr-odată, campioana Moldovei se califica în grupele Champions, o premieră absolută.

De atunci, cele mai importante ziare și televiziuni occidentale au început să vorbească de Sheriff. Gazzetta dello Sport, Marca, The Times, BBC... Secretul micuței echipe din acest colț de continent a fost dezvăluit și celor din Vest. 

Atunci a aflat întreaga Europă de Tiraspol, de conflictul din regiune, de Transnistria separatistă, de patronul Victor Gușan, sprijinit de aliatul său Ilia Kazmali, ambii foști agenți KGB, care controlează totul în zonă prin acest trust Sheriff: supermarketuri, benzinării, companii de construcții, hoteluri, brutării, distilerii, o rețea de telefonie mobilă, posturi de televiziune și radio, plus partidul de la putere, Obnovlenie ("Renașterea"). Totul! Câștigând sute de milioane de dolari, o parte din bani investită în fotbal, la Sheriff.

11,8 milioane de euroeste valoarea estimată a întregului lot al lui Sheriff, cea mai mică în grupele Ligii Campionilor

+9 FOTO

200 de milioanede dolari (echivalentul a 170 de milioane de euro) a costat întreaga bază a lui Sheriff Tiraspol

Iar acum, 2-0 în fața lui Șahtior, acasă, pe arena de 12.700 de locuri. Altă premieră a formației în care evoluează jucători europeni, sud-americani, africani și asiatici, moldovenii fiind doar rezerve. Și sunt pregătiți de ucraineanul Iuri Vernidub. Locul 1 într-o grupă cu Real, Inter și Șahtior!

Gabi Balint, amintiri de la Sheriff Tiraspol

Gabi Balint, fostul nostru "tricolor", câștigător de Cupa Campionilor cu Steaua, a antrenat la Sheriff un sezon, 2002-2003, cucerind al 3-lea din cele 19 titluri de campioană! A rămas legat de echipă. 

"Nimeni nu își imagina vreodată că Sheriff va juca și va câștiga un meci în grupele Ligii", spune Gabi, amintindu-și că "asta era discuția cu patronul Gușan și când eram eu acolo. Visul Champions. Atunci, era doar un vis, i-am explicat că e campionatul foarte slab, finanțele nu erau ca acum, nu își putea permite să transfere jucători atât de buni".

15 jucătoride 10 naționalități au evoluat la Sheriff miercuri, niciun moldovean; 4 localnici au rămas pe bancă

Gabi Balint: „Patronul nu mi-a impus niciodată nimic” 

Față de 2002-2003, vede o mare transformare. "Gușan a investit mult mai mulți bani, a adus fotbaliști de calitate, iar antrenorul, ucraineanul Vernidub, chiar dacă nu e cunoscut la noi, s-a pliat perfect". 

Românul care a antrenat-o pe Sheriff Tiraspol face dezvăluiri: „Nu am mai văzut așa ceva decât la Barcelona sau Real Madrid!” + se implica patronul la echipă?
Gabi Balint a antrenat-o pe Sheriff Tiraspol

Baza de pregătire l-a impresionat: "Extraordinară! Trei stadioane, opt terenuri de antrenament, plus hotelul. Totul în același loc. Nu am mai văzut așa ceva decât la Barcelona sau Real". Cum e proprietarul? 

"Cunoaște fotbal, aveam multe discuții cu el, vorbeam în fiecare săptămână, dar nu mi-a impus niciodată nimic la echipă. Îmi zicea mereu: «Asta e treaba ta, faci cum vrei!». Îi plăceau oamenii care îl și contraziceau, nu cei care aprobau întotdeauna, cum erau mulți în jurul lui". 

După succesul cu Șahtior, urmează două deplasări infernale, la Madrid și Milano, cu Real și Inter. Se mai poate întâmpla ceva în această grupă? Gabi râde la telefon: "Nu e exclus să mai avem surprize cu Sheriff".

61este locul ocupat de Sheriff în topul general al coeficientului UEFA (FCSB ocupă locul 73); în acest sezon, e pe 10

VIDEO Florin Motroc, despre perioada petrecută la Tiraspol: „A aruncat cu o grenadă în vestiar”

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Moruțan și Cicâldău, seară de neuitat în Europa League » Cele mai mari note după victoria cu Lazio

Hațegan, acuzat de portughezi! Ce îi reproșează după partida Atletico - Porto

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
ripensistu
ripensistu  •  17 Septembrie 2021, 12:56

Transnistria = sclavii lui Putin.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează