INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR

Testat pentru Mondial! Șefii arbitrajului UEFA și FIFA îl vor pe Istvan Kovacs în Qatar 2022

Istvan Kovacs
Istvan Kovacs

Articol de - Publicat luni, 25 aprilie 2022 14:29 / Actualizat luni, 25 aprilie 2022 14:53

Istvan Kovacs, 37 de ani, are șanse mari să fie inclus în lotul de 10 „centrali” europeni pentru Campionatul Mondial de fotbal din iarnă. Pierluigi Collina, președintele Comisiei FIFA, îl vrea la Mondial, iar Roberto Rosetti, liderul Comisiei UEFA, i-a oferit meciuri tari în Liga Campionilor, inclusiv mâine, la City - Real. Prima semifinală a arbitrului din Carei.

La începutul anului, aveam doi arbitri candidați pentru Mondial: Ovidiu Hațegan, 41 de ani, și Istvan Kovacs, 37. În ianuarie, douăzeci de „centrali” europeni erau pe lista FIFA, în perspectiva turneului final. Doar zece vor rămâne la CM 2022. Printre ei, și un român. 

Istvan Kovacs, numărul 1, după infarctul lui Ovidiu Hațegan 

Încă de atunci, surse de la UEFA și FIFA susțineau că, sută la sută, Hațegan sau Kovacs urma să fie păstrat în lotul pentru Qatar, dacă ar fi condus la fel de bine în acest an. Pentru ambii, Mondialul ar fi fost o premieră. 

La jumătatea lui februarie, cei doi deschideau materialul despre arbitraj al forului continental, un rezumat al ultimului curs la care participaseră arbitrii de top. O fotografie cu ei lansându-se într-un nou sprint, la antrenament. Kovacs tocmai fusese delegat la Barcelona - Napoli (1-1), în play-off-ul Europa League. Hațegan se pregătea pentru Atlético - Manchester United (1-1), în „optimile” Ligii. 

Se duelau pentru un loc de World Cup, cu Hațegan favorit. Experiență mai mare, meciuri mai multe în Champions League și imagine mai bună. 

Drama de la sfârșitul lunii trecute a transformat totul. Duminică, 27 martie, Hațegan a suferit un infarct și a fost operat de urgență la Timișoara. Pentru el, 2022 s-a încheiat ca arbitru. Foarte probabil, și cariera. Mondialul va fi doar un vis. 

Istvan Kovacs, în centrul atenției după delegarea de lux din Champions League: „Suntem în fața unei revelații”
DELEGĂRI
Istvan Kovacs, în centrul atenției după delegarea de lux din Champions League: „Suntem în fața unei revelații”

Istvan Kovacs nu are voie să greșească 

În schimb, Kovacs iese în față. Fără o greșeală gravă, de genul celei făcute de Hațegan în toamna lui 2017, la play-off-ul Irlanda de Nord - Elveția (0-1), când arădeanul le-a dat, greșit, un penalty oaspeților și a fost înlocuit în lotul pentruj CM 2018 de francezul Turpin, „centralul” din Carei va fi la turneul din Qatar. 

Este ceea ce crede italianul Pierluigi Collina, președintele Comisiei de Arbitri FIFA. Și compatriotul său Roberto Rosetti, liderul Comisiei UEFA, îl promovează intens, la cel mai înalt nivel. Liga Campionilor. Peninsularii, ambii mari arbitri, vor să-l vadă la Mondial. Kyros Vassaras a avut rolul lui în acest plan. Membru în Comisia de Dezvoltare a Arbitrajului la UEFA, șeful CCA a insistat pentru un „central” român la CM 2022. 

37 de partidea avut Istvan Kovacs în acest sezon în toate competițiile: 22 interne, 9 în cupele europene, 3 în preliminariile CM 2022 și 3 în campionatul Arabiei Saudite

Istvan Kovacs, 12 meciuri de Ligă, 6 în acest sezon 

După drama lui Hațegan, Kovacs a primit meciuri în două faze consecutive în Champions League. Până acum, nu condusese niciodată în „sferturile” CL. Iar în această lună, a debutat în „sferturi”, iar mâine va fi prima sa semifinală: 

  • 5 aprilie: Manchester City - Atlético (1-0, „sferturi”, tur)
  • 26 aprilie: Manchester City - Real Madrid (semifinale, tur).

Va avea 12 partide în Ligă (una în calificări, opt în grupe și trei în eliminatorii), dintre care jumătate numai în acest sezon. Cel mai bun al carierei. 

2este numărul meciurilor în care Kovacs a arbitrat-o pe Manchester City până acum în Liga Campionilor. Mâine, va fi a treia sa partidă cu "cetățenii". O va conduce în premieră pe Real Madrid

Istvan Kovacs în 2021-2022 

  • 5 meciuri în Champions 
  • 3 în Europa League 
  • 1 în Conference League 
  • 3 în preliminariile CM 2022 
  • 21 în Liga 1 
  • 1 în Cupa României 
  • 3 în liga saudită 

Dan Petrescu: „Sigur va fi la Mondial" 

După ce l-a criticat dur pe Istvan Kovacs la CFR - FCSB (0-1), furios că l-a eliminat pe Susici, Dan Petrescu a făcut un pas în spate. 

Duminică seară, în urma victoriei de la Voluntari (1-0), antrenorul campioanei a declarat: „Nu l-am contestat pe Kovacs. Am zis că a fost o greșeală, dacă am spus părerea mea că nu trebuia să dea roșu la acea fază nu înseamnă că l-am contestat. Poate am greșit eu. Sigur va arbitra la Mondial, arbitrează semifinală de Liga Campionilor. Am zis doar că a dat prea ușor roșu, niciodată nu l-am contestat.” 

Marinescu și Artene vor fi asistenții lui și în Qatar

Și la acest meci, Kovacs îi va avea tușieri pe Vasile Marinescu și Ovidiu Artene. Ei vor fi asistenții săi și la Mondial, în cazul în care „centralul” din Carei va fi păstrat în lotul pentru turneul final din Qatar. Mâine, al 4-lea oficial va fi portughezul Artur Dias, iar VAR vor fi nemții Marco Fritz și și Bastian Dankert. 

Suntem în fața unei revelații. Istvan Kovacs e unul dintre arbitrii-fenomen ai Europei

- Mundo Deportivo, cotidian spaniol

Citește și alte știri despre Kovacs: 

Cum a reacționat Dan Petrescu când a aflat că Istvan Kovacs va arbitra o semifinală de Champions League

A întors Istvan Kovacs armele? Arbitrii aprind lupta CFR Cluj - FCSB: transformare incredibilă față de sezonul trecut

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
mihaiviteazul
mihaiviteazul  •  25 Aprilie 2022, 18:34
Postat de 1_0_1_0_reloaded pe 25 Aprilie 2022, 18:18

Dă link-ul

https://www.marca.com/futbol/real-madrid/2022/04/25/6265706b46163f43b68b4579.html

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  25 Aprilie 2022, 18:18
Postat de mihaiviteazul pe 25 Aprilie 2022, 16:10

Mai cercetați prin Spania, de ex Marca a scris câteva lucruri interesante despre acest urmaș- admirator al lui Sandor Puhl…

Dă link-ul

persanu
persanu  •  25 Aprilie 2022, 18:06

Il știu eu pe unu căruia ii crapă inima de invidie,nu neapărat ca l-ar intrece profesional, dar atât a ponegrit CCA in ultimii ani până a trecut să desființeze fiecare arbitru. Rușine bre nea Craciunescule. Când altii de afară văd valoarea unui om iar noi ne dăm mari cunoscători încât îi înjosim în ultimul hal. Crăpi mai nea Ioane pe bicicletă.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează