FOTBAL  »  Superliga  »  PLAY-OFF

EXCLUSIV A întors Istvan Kovacs armele? Arbitrii aprind lupta CFR Cluj - FCSB: transformare incredibilă față de sezonul trecut

Istvan Kovacs este considerat un arbitru internațional de top, primind meciuri importante în Champions Legue / FOTO: Imago Images +23   FOTO
Istvan Kovacs este considerat un arbitru internațional de top, primind meciuri importante în Champions Legue / FOTO: Imago Images

Articol de , , - Publicat sambata, 23 aprilie 2022 08:31 / Actualizat sambata, 23 aprilie 2022 09:19

CFR CLUJ VERSUS FCSB. Ca și în aprilie 2021, GSP.ro analizează arbitrii din perspectiva punctelor câștigate cu ei la centru de cele două rivale în lupta pentru titlu. Cea mai mare transformare o oferă Istvan Kovacs, cu care CFR avea în urmă cu un an un procent de 100%, în vreme ce acum e la doar 33%. În schimb, FCSB a ajuns la aproape 90%, de la numai 16%.

Un titlu nu se poate câștiga fără ajutorul arbitrilor. E o teorie care a fost confirmată din plin, cel puțin în Liga 1, însă e aplicată în mai toate campionatele din străinătate, inclusiv în cele care au implementat deja sistemul VAR.

Ultimele 5 etape din play-off se anunță pasionante, iar arbitrajul va fi una dintre principalele teme de discuție. Atât înainte, cât mai ales după disputarea jocurilor. Iar influența brigăzilor în ultimele 450 de minute ale acestui sezon ar putea să fie chiar decisivă, ținând cont că diferența acum între primele două clasate e de numai două puncte și mai există inclusiv un meci direct.

Ghencea, o capcană pentru FCSB
FCSB
Ghencea, o capcană pentru FCSB

Arbitrii fac jocurile în Liga 1: a întors Istvan Kovacs armele?

Tocmai fiindcă arbitrajul contează poate chiar la fel de mult ca forma echipelor sau inspirația antrenorilor, GSP.ro face acum, înaintea ultimelor jocuri, o analiză pe care a făcut-o și în aprilie 2021, când duelul pentru titlu avea fix aceleași combatante: CFR și FCSB

Radiografia cuprinde cum s-au descurcat echipele, ca punctaj, raportat la fiecare arbitru pe care l-au avut. Iar cea mai surprinzătoare concluzie e că Istvan Kovacs a răsturnat, efectiv, ierarhiile care erau în urmă cu un an.

CFR Cluj în raport cu Istvan Kovacs

  • în actualul sezon, procentajul de reușită al CFR-ului cu el la centru e extrem de scăzut. L-a avut la 3 jocuri și a câștigat numai unul, 2-0 în deplasare cu FCU Craiova. În schimb, Istvan a mai condus alte două jocuri, ambele derby-uri, pierdute de clujeni: 0-1 cu FCSB și 0-1 în Bănie, într-un meci eliminatoriu de Cupă
  • rezultă un procentaj de numai 33%
  • în aprilie 2021, pentru ceea ce se disputase deja în sezonul precedent până la acel moment, CFR-ului îi era perfect cu Kovacs: două meciuri, două succese - rezulta atunci un procentaj maxim de 100%

FCSB în raport cu Istvan Kovacs

  • Vicecampioana l-a avut la centru în nu mai puțin de 5 meciuri de campionat. Niciun alt arbitru nu a condus de atâtea ori una dintre cele două formații în sezonul în curs. FCSB s-a descurcat formidabil cu Kovacs: 4 victorii, exclusiv derby-uri (CSU Craiova, Rapid, Dinamo și CFR) și un singur egal, 2-2 cu FCU Craiova
  • procentajul se apropie de 90% - în sezonul precedent, FCSB nu se prea întâlnise cu Kovacs. Îl avusese de numai două ori până în aprilie, iar palmaresul era dezastruos: un singur punct
  • procentajul era de peste 5 ori sub cel din prezent, doar 16%

Kovacs în fața mea și-a spălat toate păcatele și îmi cer iertare pentru tot ce s-a întâmplat în trecut. Am uitat tot, a venit Dumnezeu și a șters tot. Îmi era așa teamă de el, dar prestația pe care a avut-o a fost extraordinară. 

A arbitrat ca un „central” mare de Champions League. Dacă voia să facă ceva, o făcea acum, nu în ultima etapă. Presiunea pusă pe Kovacs l-a făcut să arbitreze corect.
- Gigi Becali, patron FCSB

Istvan Kovacs va arbitra posibila finală FCSB - CFR Cluj!

Dacă înaintea ultimei etape, care programează duelul FCSB - CFR Cluj, nu va fi o distanță mai mare de două puncte în favoarea clujenilor, dar nici de peste 3 puncte de partea bucureștenilor, atunci vom avea o finală cu titlu pe masă.

Și în proporție de peste 90%, acel duel va fi condus de Istvan Kovacs. În absența lui Hațegan, aflat în recuperare după ce a suferit un infarct, Kovacs e de departe arbitrul numărul 1 în momentul de față, iar între el și restul „centralilor” aflați pe lista FIFA e distanță imensă.

În cazul puțin probabil că Istvan va fi ocolit pentru acel meci, atunci alte soluții pe care Vassaras le-ar avea s-ar numi Colțescu și Radu Petrescu.

Meciurile directe CFR - FCSB din acest sezon au fost conduse bine

În acest sezon s-au disputat 3 jocuri între primele două clasate, iar palmaresul e perfect echilibrat: câte un succes de fiecare parte plus o remiză. În toate jocurile, arbitrate de fiecare dată de alt „central”, nivelul arbitrajului a fost bun și foarte bun.

A întors Istvan Kovacs armele? Arbitrii aprind lupta CFR Cluj - FCSB: transformare incredibilă față de sezonul trecut

Analiza celorlalți arbitri: Cu cine au avut 100% procentaj al punctelor câștigate

CFR ClujFCSB
A. ChivuleteRusandu
MladinoviciA. Chivulete
M. BarbuMladinovici
C. Popa 
Bârsan 
I. Coza 
Fl. Andrei 
  • * au fost luați în calcul cei care au condus cel puțin două meciuri

Eu cred că acest final de campionat va fi influențat decisiv de o eroare de arbitraj. De altfel, sunt convins că discursul lui Dan Petrescu, la adresa arbitrului, de după meciul caritabil cu Dinamo Kiev a fost pentru a pregăti terenul și pentru a pune presiune pe cei care o vor arbitra pe CFR în perioada următoare.
- Daniel Pancu, la Orange Sport

Cine au fost sperietoare pentru FCSB și CFR Cluj

A întors Istvan Kovacs armele? Arbitrii aprind lupta CFR Cluj - FCSB: transformare incredibilă față de sezonul trecut

Chivulete a intrat în război cu FCSB

Unul dintre „centralii” cu care cele două formații au realizat punctaj maxim e Andrei Chivulete. 5 meciuri în total, 5 succese la comun pentru FCSB și CFR.

Totuși, în cazul „centralului” bucureștean a apărut un conflict de care CCA și Vassaras nu vor avea cum să nu țină cont în acest final de sezon.

Din cauza declarațiilor dure pe care Mihai Stoica le-a făcut la adresa arbitrului, în urma meciului câștigat de bucureșteni cu Chindia, scor 3-2, Chivulete l-a reclamat la comisii pe managerul general al roș-albaștrilor. Astfel s-a creat un conflict deschis între un oficial și un arbitru, caz în care e exclus ca în ultimele 5 runde, „centralul” din Capitală să mai fie delegat la vreun meci al FCSB-ului și chiar puțin probabil să o mai conducă inclusiv pe CFR Cluj.

Cine arbitrează în această etapă

Adrian Cojocaru la Voluntari - CFR

Meciul campioanei de duminică seară nu va avea parte de un „central" FIFA. Adrian Cojocaru e privit cu multă suspiciune de cei din Gruia din cauza faptului că e din Galați, oraș unde Mihai Stoica, actualul manager general al FCSB-ului, a lucrat în fotbal vreme de un deceniu și era extrem de influent exact în perioada în care Cojocaru a făcut primii pași în arbitraj.

CFR l-a avut pe Cojocaru în două rânduri pe parcursul actualului sezon și n-a câștigat niciodată: 0-0 și 2-4 după penalty-uri cu CSU Craiova, în Supercupă, apoi în Gruia cu Botoșani, în campionat.

În schimb, FCSB a luat 4 puncte din 6 posibile, însă în urmă cu un an, în finalul play-off-ului precedent, Cojocaru a produs un imens scandal, cu o manieră pro-FCSB, în meciul din deplasare, de la Botoșani, când a avut doar decizii decisive pro-oaspeți, iar trupa lui Toni Petrea s-a impus și a rămas după acea etapă în lupta pentru titlu.

În schimb, acum, la meciul cu Voluntari, care a încheiat sezonul regulat, câștigat de FCSB cu 1-0 în minutul 94, Cojocaru le-a refuzat bucureștenilor două penalty-uri clare, la Tănase și la Mamut, ambele faze fiind la 0-0. 

Marcel Bârsan la Farul - FCSB

În schimb, Vassaras a ales un „central” cu ecuson internațional pentru confruntarea pe care echipa lui Petrea o va disputa la Ovidiu.

Bârsan e un arbitru care a fost ocolit pe parcursul actualului campionat atunci când a fost vorba despre jocurile roș-albaștrilor. Are un singur meci, cel cu CS Mioveni, disputat la Buzău, în care a inventat un penalty pentru FCSB, dar nici n-a văzut un altul comis de Dat.

Topul celor mai mari scandaluri de arbitraj în acest sezon

1. FCSB - UTA 2-1

  • ARBITRU: Marian Barbu
  • CE A GREȘIT: a inventat penalty-ul din care FCSB a egalat la 1 și a dictat al doilea penalty, din care gazdele au câștigat, deși mingea depășise în prealabil suprafața de joc
  • SANCȚIUNE: nota 2 în GSP și peste două luni suspendare din partea CCA

2. FCSB - Farul 2-0

3. Mioveni - CFR 0-1

  • ARBITRU: Andrei Chivulete și Vladimir Urzică
  • CE AU GREȘIT: golul marcat de Petrila a fost dintr-un ofsaid de 3 metri, după care  „centralul” i-a refuzat un penalty clar Mioveniului
  • SANCȚIUNE: Urzică - nota 3 în GSP și reținut de la delegări 5 săptămâni, iar Chivulete - nota 4 în GSP și a stat pe margine o lună și jumătate

4. Chindia - FCSB 0-1

  • ARBITRU: Lucian Rusandu
  • CE A GREȘIT: în minutul 9 l-a eliminat eronat pe Kocici, dar nu i-a eliminat ulterior pe V. Crețu (min. 44) și Budescu (80), la scorul de 0-0
  • SANCȚIUNE: nota 3 în GSP și reținut de la delegări în Liga 1 aproape 10 săptămâni

VIDEO Jurnalistul Adrian Florea, discurs ferm în dezbaterea momentului: „Dați-mi un motiv pentru care FCSB nu ar trebui lăsată în Ghencea!”

Citește și alte știri de actualitate:

ANALIZĂ GSP Miză colosală în lupta CFR Cluj - FCSB: parcurs mai accesibil în preliminariile UCL » Care ar putea fi adversarele celor două + toate scenariile

De ce se teme MM Stoica pe terenul Farului: „Ar fi o tragedie pentru noi!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (102)
cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  23 Aprilie 2022, 15:21

Deaconu-vicele CCA-iși face treaba(pentru care Becali„l-a pus”acolo)!Iar Istvan e conștient cine face lista cu arbitrii FIFA!

doar..titi
doar..titi  •  23 Aprilie 2022, 14:03
Postat de cainii_mei pe 23 Aprilie 2022, 13:54

Acum stam sa dezgropăm morți? Ai fi vrut să ne uităm la voi cum luați campionatul? Daca pentru Dinamo e mai bine sa castige CFR ați vrea sa ne dam viața cu ei? Mai bine ne păstrăm pentru meciurile cu așa zisele "vedete" ale voastre.

uite vezi ?? exact asta-i atitudinea despre care vorbeam !!!!!ceea ce spun eu este ca un club de nivelul lui dinamo , cu traditia lui dinamo ar fi trebuit sa joace doar la performanta !!!ca acum patruzeci de ani cand ajungea in semifinale !!!meschinariile astea cu ''incendierea peluzei'' pe care ..unii dintre voi o mai sarbatoresc ..sau incurcatul stelei ...nu-si au locul in PERFORMANTA SPORTIVA !!!performanta e despre a castiga ...nu despre a incurca !!!de aia nu e intamplatoare situatia actuala a clubului !!cand ani de zile te complaci doar sa incurci o echipa (nu mai spun de campionat sau de grupele europene), nu te mai miri ca sunteti unde sunteti !!!

cainii_mei
cainii_mei  •  23 Aprilie 2022, 13:54
Postat de doar..titi pe 23 Aprilie 2022, 13:45

a fost o vreme ...cand dinamo se batea la campionat!!si au simtit pe pielea lor ...ce inseamna sprijinul arbitrilor pentru franari!!!din pacate ...voi galeria ati avut ''moral''un rol imens in regresul sportiv al clubului dinamo !!faptul ca nu conta ce se intampla in campionat ...dar totul era iertat daca puteati pune piedica stelei !! chiar stand c.... la franari , ca sa ia ei titlul nu steaua !!iata ca atitudinea asta s-a intors impotriva voastra !! iar pentru stiinta ta si a celorlalti hateri uite aici :https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamovistii-au-pus-tunurile-pe-cfr-ardelenii-au-luat-trei-titluri-cu-sprijinul-arbitrilor-518261.html.... pentru campionatele 2007/2008 , 2009/2010 si 2011/2012 ...https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fcsb-pierde-clar-batalia-arbitrajelor-7-puncte-cadou-pentru-cfr-arbitrii-care-au-gresit-cel-mai-mult-topul-greselilor-pro-cfr-cluj-529183.html...... camp 2017/2018 ...https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/analiza-gsp-revolutia-din-fotbal-fcsb-e-victima-arbitrilor-din-simbolul-puterii-dinainte-de-89-ros-albastrii-au-ajuns-sa-fie-doborati-de-pe-locul-1-de-fluierasi-560461.html ….. camp 2018/2019 ...https://www.fanatik.ro/cavalerii-in-negru-cel-putin-2-greseli-mari-de-arbitraj-pe-etapa-analiza-erorilor-care-au-influentat-clasamentul-cum-arata-19080488..... pentru camp 2019/2020... https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cfr-favorizata-de-arbitri-si-in-acest-sezon-hermannstadt-ca-pe-vremea-cooperativei-dinamo-victima-fluierasilor-614883.html ..sau https://www.gs

Acum stam sa dezgropăm morți? Ai fi vrut să ne uităm la voi cum luați campionatul? Daca pentru Dinamo e mai bine sa castige CFR ați vrea sa ne dam viața cu ei? Mai bine ne păstrăm pentru meciurile cu așa zisele "vedete" ale voastre.

Vezi toate comentariile (102)
Comentează
Close