FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Miză colosală în lupta CFR Cluj - FCSB: parcurs mai accesibil în preliminariile UCL » Care ar putea fi adversarele celor două + toate scenariile

Lupta CFR Cluj - FCSB are o miză colosală / foto: Cristi Preda +23   FOTO
Lupta CFR Cluj - FCSB are o miză colosală / foto: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 08:04 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 08:33

Parcursul campioanei României e mai accesibil în preliminariile Champions League, iar șansele de a atinge chiar play-off-ul acestei competiții cresc considerabil, astfel că locul 1 la finalul sezonului, disputat de CFR și FCSB, capătă o miză suplimentară. 

Diferența dintre locul 1 și locul 2 exclusiv pe plan intern e de un trofeu fizic, cel de campioană, și de cel mult 200.000 de euro, decalajul din drepturile TV. În schimb, pe plan internațional se cască o adevărată prăpastie

Miză colosală în lupta CFR Cluj - FCSB

În acest moment, CFR și FCSB au cam același coeficient european, calculat pe ultimii 5 ani, iar configurația preliminariilor cupelor europene arată că statutul de campioană în Liga 1 oferă imense avantaje pe lângă ce va avea locul 2:

„Dați-mi un motiv pentru care FCSB nu ar trebui lăsată în Ghencea!” » Discurs ferm în dezbaterea momentului: „Tovarășul Talpan are nostalgii bolșevice”
FCSB
„Dați-mi un motiv pentru care FCSB nu ar trebui lăsată în Ghencea!” » Discurs ferm în dezbaterea momentului: „Tovarășul Talpan are nostalgii bolșevice”
  1.  În primul rând, locul 1 va merge în preliminariile Champions League, în timp ce locul 2 cade direct în Conference, nu va avea voie nici măcar în a doua întrecere de pe continent, Europa League.
  2. Apoi, 100%, atât CFR, cât și FCSB ar fi cap de serie în primele două tururi din Ligă. Ar avea parte de adversari ușori și foarte ușori și ar deține în buzunar, practic, calificarea în turul III. 

    Ceea ce ar însemna automat antamarea a două lucruri. Primul: siguranța că echipa va fi măcar în grupele Conference League, dar și prezența garantată în play-off-ul Europa League! Practic, campioana Ligii 1 va fi sigură de grupele Conference după disputarea a numai două „duble”, atunci când pentru locul 2 va fi parcurs abia jumătate din drumul spre grupele aceleiași competiții.
     
  3. Există șanse, însă trebuie îndeplinite anumite condiții, pentru ca FCSB sau CFR să poată fi cap de serie inclusiv în turul 3 din UCL. Ceea ce ar însemna o imensă lovitură. Accesarea play-off-ului de Ligă garantează 5 milioane de euro, în cazul în care e pierdut, dar și ajungerea în grupele Europa League, unde se mai bifează cele 3,7 milioane bonus, precum și 2-3 milioane cota de market pool. 

    Excluderea echipelor din Rusia și faptul că există șanse importante ca formațiile ce vor câștiga UCL și UEL să fie pe locuri de Champions League în campionat - de exemplu dacă ar câștiga City sau Liverpool UCL și Leipzig UEL - au reconfigurat tot traseul preliminariilor.

    Ar fi nevoie de 3 surprize în primele două tururi pentru ca FCSB sau CFR să ajungă în urna favoritelor pentru turul 3. Sau de câteva surprize pe finalul unor campionate în care favoritele să fie detronate, exemplu Dinamo Zagreb în Croația, unde are doar două puncte avans față de Osijek, cu 5 runde înainte de finiș.
     
  4. Chiar și fără surprize și cu rămânerea în urna outsiderilor pentru turul 3, campioana României ar avea câteva variante de adversare în fața cărora chiar dacă ar pleca având șansa a doua, nu ar părea deloc o misiune imposibilă o eventuală calificare. Acest lucru se datorează și faptului că echipe extrem de redutabile pentru acest nivel, precum Dinamo Kiev, Salzburg, Celtic, printr-o anumită conjunctură vor merge direct în grupe.
     
  5. Rămâne valabilă plasa de siguranță pe care o va avea în Europa doar campioana din Liga 1. Mai exact, indiferent în ce tur din UCL va fi eliminată, nu va părăsi definitiv cupele europene, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu FCSB și CSU Craiova, care au fost scoase din Conference și de tot din Europa după prima „dublă” pierdută. Cine va fi scos din joc în turul 1 din Champions va ajunge să joace turul 2 din Conference. În schimb, începând din turul 2 al UCL, orice eliminare va însemna alunecarea în Europa League, în turul imediat următor.

Adversari dacă FCSB sau CFR ar fi cap de serie în turul 3 din UCL

  • Bodo Glimt
  • Zurich
  • Ferencvaros
  • Campioana Poloniei (Lech Poznan, Rakow sau Pogon)
  • Maccabi Haifa
  • Slovan Bratislava

Adversari dacă FCSB sau CFR n-ar fi cap de serie în turul 3 din UCL

  • Slavia Praga sau Plzen
  • Dinamo Zagreb
  • Steaua Roșie Belgrad
  • Olympiakos
  • Qarabag
  • Malmo

Sezon european decisiv pentru CFR Cluj și FCSB

Participarea din vară-toamnă în cupele europene e vitală pentru cele două echipe în perspectiva coeficientului european.

Pentru ceea ce va însemna stabilirea urnelor la tragerea la sorți în ediția din 2023-2024, va ieși din calculul coeficientului, care ține cont întotdeauna de precedenții 5 ani, sezonul 2017-2018, care va fi înlocuit cu cel care va debuta în această vară. CFR e extrem de avantajată, va adăuga orice punct pe care îl va acumula la ceea ce are în prezent, motivul fiind că în 2017-2018 n-a fost deloc în Europa.

În schimb, FCSB va pierde un sezon excelent, cel în care a disputat play-off de UCL, apoi grupele Europa League și chiar și 16-imi de finală în C2. Dacă nu va avea o participare foarte bună nici la vară, atunci FCSB se va prăbuși complet și va mai putea emite pretenții pentru a fi cap de serie cel mult în turul 1 preliminar. 

Ce coeficient au făcut în Europa în ultimii 5 ani:

Sezon / EchipăCFR ClujFCSB
2017-2018-9.00
2018-20192.502.50
2019-202010.002.50
2020-20214.002.00
2021-20223.001.50
TOTAL LA ZI19.50017.500

35.370era coeficientul european al FCSB-ului în 2017, mai mult de dublu față de cel deținut în prezent, în vreme ce CFR avea 16.870, sub cel de azi

Recordurile de încasări au fost stabilite chiar de grupele UCL

CFR și FCSB au raportat cele mai mari venituri în anii în care au reușit să participe în cea mai importantă competiție de pe continent.

Vârful încasărilor atinse de clubul lui Gigi Becali a fost în anul 2013, în care echipa a mers în grupele UCL. Pe parcursul acelui an, conturile echipei au fost alimentate, din toate sursele, cu nu mai puțin de 37,1 milioane de euro, un record uluitor all-time pentru un club din România.

9 aniau trecut de când FCSB a fost ultima dată în grupele Champions League; în vara lui 2013 a eliminat-o pe Legia Varșovia în play-off: 1-1 la București și 2-2 în deplasare

CFR, în schimb, în ciuda faptului că sub comanda lui Nelu Varga a jucat grupe de Europa League și chiar a reușit calificarea în primăvară, n-a ajuns să raporteze venituri mai mari decât atunci când, cu Paszkany patron, echipa juca în UCL. De exemplu, recordul e deținut de anul 2012, când CFR a fost în grupele Ligii, iar clubul a raportat încasări de 25 de milioane de euro.

Al doilea cel mai mare venit a fost în 2010, când, de asemenea, s-au jucat grupele Ligii Campionilor: 22 milioane de euro. 

Miză colosală în lupta CFR Cluj - FCSB: parcurs mai accesibil în preliminariile UCL » Care ar putea fi adversarele celor două + toate scenariile

10 aniau trecut de la ultima prezență a CFR-ului în grupele UCL; în vara lui 2012 s-a calificat din preliminarii, după ce a trecut de Basel în play-off: 2-1 în Elveția, 1-0 în Gruia

26 de milioane de euroe datoria pe care CFR o raporta în bilanțul financiar de la finalul anului trecut, aproape 17 milioane fiind creanța deținută de propriul ei patron, Nelu Varga, în numele creditării și împrumutării clubului în ultimii 4-5 ani

VIDEO Dan Petrescu, nemulțumit după CFR Cluj - FCSB 0-1: „Nu înțeleg cum poți da cartonaș roșu într-un asemenea moment!”

Citește și alte știri despre FCSB:

VIDEO „Dați-mi un motiv pentru care FCSB nu ar trebui lăsată în Ghencea!” » Discurs ferm în dezbaterea momentului: „Tovarășul Talpan are nostalgii bolșevice”

Mihai Stoica face anunțul așteptat de toți fanii celor de la FCSB: „Nu mai există niciun motiv să ne interzică!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (39)
stefdomi
stefdomi  •  23 Aprilie 2022, 01:59
Postat de polistul68 pe 22 Aprilie 2022, 08:39

Ce nu inteleg multi, e ca , pretentiile CSA Steaua, vis-a-vis de fcsb, sunt legate de coeficientul UEFA , de care s-a folosit becali, si care a adus enorm de multi bani...avand un coeficinet foarte bun, echipa lui Becali avea acces in grupele UCL, primind zeci de milionae de euro....iar pierderea acestui coeficient, arata de fapt, cat de bun manager e becali...a avut in mana closca cu puii de aur...dar lipsa lui de educatie ( de orice fel, inclusiv financiara) a facut ca, dintro echipa calificata direct in grupele UCL, sa nu prinda nici nou infiintata Conference L....E ca si cum ai avut un Ferarri, ai tot vandut masini, ai cumparat, iar acum ai ajuns la Opel...

Cum știi tu ce nu înțeleg mulți… Bine că înțelegi cum nu se folosește virgula la perfecție!

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  22 Aprilie 2022, 14:15
Postat de borat. pe 22 Aprilie 2022, 13:12

Sa-i doresti raul unui jucator, sa stea 1 an pe tusa, arata fix ce *** de om si de prostie monumentala esti! Te mulezi perfect pe caracterul clubului *** din Gruia!

Tipul ăsta de jucător precum molaru îmi provoacă repulsie, chiar dacă e ceva de capul lui dpdv tehnic, lipsa de sportivitate și respect pentru fotbal, adn-ul lui de român hoț, șmecheria și fariseismul lui mă fac sa-i doresc "tot binele" din lume. În antiteză cu un fecesebist pe care îl apreciez - pintilii - ca atitudine și gândire, acest molaru va rămâne reprezentativ doar la nivelul la care e acum - în mocirla becalismului. Hai pa băi.... Nu-ti mai zic pe nume că iar îți cenzurează ăștia nickname-ul...(de altfel bine ales, foarte reprezentativ la ce scoți pe gură).

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  22 Aprilie 2022, 13:56
Postat de Eugen Qy pe 22 Aprilie 2022, 13:13

Un MOTIV suficient, concret si CORECT, pentru ca fc fcsb sa NU JOACE in Ghencea, ESTE : "NU SI-A PLATIUT DATORIA -37 milioane de EUROI- fata de csa STEAUA Bucuresti, pe care i-a stabilit-o instanta de Judecata !!!" Un al 2 lea motiv ar fi ca "patronul" fc fcsb este antistelist , chiar daca vrea cu ORICE PRET, sa poarte insemnele si NUMELE STEAUA Bucuresti !!! E ca si cand ai permite ca vecinul , plin de boli venerice, sa se culce cu nevasta ta si cu copii tai !!! Un al 3 lea motiv este ca acelasi gb "patronul"fc fcsb, club denumit 6 consoane, si-a batut joc PERMANENT, de TOATE GLORIILE SPORTIVE ale Clubului Militar !!! Daca nu sunt suficiente ACESTE MOTIVE voi mai aduce cateva ...la momentul oportun !

Tu îți bați joc de tine !!! Ce instanța a spus mă că Becali trebuie să plătească 37 de milioane CSA ? Cum ar putea o instanță să i ceară bani lui Becali când CSA pierde an de an bani la fotbal ? De ce ar trebui Becali sa sprijine colorile CSA ? Nu este de ajuns câți bani a dat Becali CSA,lui Pițurcă pe acțiuni și că angajat,lui Lăcătuș...?

Vezi toate comentariile (39)
Comentează