OPINII  »  FCSB

Ghencea, o capcană pentru FCSB

Articol de - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 13:25 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 13:25

Se joacă pe Ghencea decisivul dintre FCSB și CFR? Alături de părerile lui Dan Petrescu despre „albitrajele” familiei Kovacs, a fost cel mai dezbătut subiect al săptămânii. 

A vorbit Gigi Becali pe marginea situației, a făcut-o Mihai Stoica iar mai nou l-am auzit și pe Ianis Stoica susținând că este absolut normal să fie lăsat să îi calce pe urme tatălui și să dispute un meci mare pe stadionul Steaua.

Cele două probleme în cazul FCSB - stadionul Ghencea 

Se nasc două probleme. Mai întâi este cea evidentă, a dreptului unei echipe private de a folosi un stadion construit din bani publici. S-a scris atât de mult pe subiect, încât mi se pare că deja e pierdere de vreme. CSA Steaua face orice pentru a împiedica FCSB să joace acolo și probabil că așa va proceda și în cazul meciului cu CFR din ultima etapă. 

Chit că echipa de fotbal a CSA va fi încheiat sezonul până atunci iar cea de rugby are programată o deplasare, n-am dubii că se va inventa ceva, doar să fie ținut dușmanul departe. Cui îi pasă că acest stadion, pe care s-au plătit zeci de milioane de euro, nu produce bani, că nu e nimeni interesat să fie amortizate cheltuielile? Important e să nu calce Becali și echipa sa pe acolo!

A doua problemă este aceea a strategiei alese de Becali, una păguboasă din punctul meu de vedere. Invitat într-o emisiune Orange Sport, Constantin Zotta spunea că patronul FCSB procedează perfect, că a simțit momentul apăsării pedalei de accelerație, obligând astfel MAPN să-l lase pe Ghencea. 

Poate că din perspectiva business-ului, ofensiva lui G.B. ar putea da roade, însă din punctul de vedere al mesajului transmis echipei, este o catastrofă.

Ghencea, o capcană pentru FCSB
Stadionul din Ghencea // foto: Imago Images

Am avut în ultimul an 3 exemple care îmi ajută argumentația:

1. Cazul Rădoi

Naționala tocmai învinsese Armenia la București când Mirel Rădoi a anunțat că va pleca la finalul campaniei, indiferent că mergem sau nu la baraj. Ce întrebări au apărut în spațiul public? 

Cumva s-a discutat despre meciurile cu Islanda și Liechtenstein, despre ce trebuie să facem să le câștigăm, despre cum va arăta România în ultimele partide în mandatul lui Rădoi? Nu. 

Singurul subiect care ne-a preocupat a fost „cine o să antreneze naționala în baraj”, iar Federația nu a făcut nimic să taie din fașă discuția. Fotbaliștilor li s-a inoculat astfel ideea, că partida cu Islanda este, din start, câștigată, ceea ce s-a dovedit fals.

2. Cazul Rapid

Obiectivul stabilit de conducerea clubului pentru primul sezon în Liga 1 a fost salvarea de la retrogradare. 

După cinci etape, Rapid ocupa poziția a doua, nu primise gol, iar în acel moment, susține Victor Angelescu, vestiarul a decis schimbarea planului inițial. S-a hotărât că Rapid trebuie să termine sezonul regulat pe loc de play-off. Entuziasmul a învins rațiunea, iar finalul îl cunoaștem cu toții.

3. Cazul Universitatea Craiova

La startul play-off-ului Craiova nu era o candidată la titlu. Doar Dan Petrescu, în defetismul său, vedea un pericol și în echipa lui Reghecampf. Universitatea avea un obiectiv clar, câștigarea Cupei și ținta secundară era depășirea FCSB-ului în clasament. 

Au venit însă victoriile cu FCSB și CFR, iar Laurențiu Reghecampf, care la începutul anului declarase că nici nu se pune problema campionatului, a scăpat porumbelul, afirmând că deja putem discuta de o lupta în trei la titlu. 

Consecința, am văzut-o miercuri în deplasarea de la Sepsi, unde Craiova a părut o echipă care nu mai știe după care iepure aleargă.

Ce ne spun cele trei exemple de mai sus? 

Conducătorii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce transmit fotbaliștilor, iar obiectivele nu se pot schimba de pe o zi pe alta, nici la presiunea tribunei, nici în funcție de emoțiile unei victorii.

Discutând în aceste zile doar despre partida cu CFR din luna mai, conducerea FCSB introduce subliminal ideea că cele patru jocuri rămase, sunt ca și rezolvate, ori ele nu sunt.  

Da, Farul este rănită, joacă fără Jefte, Adi Petre și vine după cel mai slab meci din acest sezon, dar oare a uitat Gigi Becali că Hagi i-a pus piedici decisive în ultimii ani, exact când îi era lumea mai dragă? 

Sau a pierdut din vedere faptul că s-a despărțit de Edi Iordănescu tocmai după un egal la Voluntari, ori că FC Argeș și Craiova sunt ultimele echipe care au învins FCSB-ul? A discuta despre un iluzoriu meci decisiv cu CFR, este o eroare majoră acum, când ai reușit, în sfârșit, să simți miros de sânge.

PS: Un exemplu de cum trebuie gestionate situații de acest gen ne-a oferit Pep Guardiola înaintea partidei de miercuri cu Brighton. 

Întrebat dacă City îi va plăti clauza lui Erling Haaland, spaniolul a spus „de ani de zile refuz să comentez zvonuri legate de perioada de mercato, mai ales că suntem într-o perioadă a sezonului în care jucăm pentru obiective importante”. Guardiola știe că în fotbal, cele mai importante sunt ziua de astăzi, rezultatul de astăzi, starea de spirit de astăzi și meciul de astăzi!


Comentarii (28)
forumer1947
forumer1947  •  25 Aprilie 2022, 15:44
Postat de tipsy pe 24 Aprilie 2022, 07:20

Eu de exemplu, ca platitor de taxe si impozite, prefer ca o entitate condusa de puscariasi, evazionisti si *** grobieni sa nu aiba acces pe stadionul asta facut din "bani publici", ca nu e totul despre bani in viata. As prefera sa se transmita tinerilor ca astfel de oameni nu sunt bineveniti nicaieri. Si credeti-ma, n-am nicio treaba cu steaua sau fcsb, chiar nu ma intereseaza razboiul lor sau cine are dreptate in el.

+1. Secondez aceasta opinie. Ca platitor de taxe si impozite, nu doresc ca un club CORUPT, *** si plin de EX-PUSCARIASI ce au ESCROCAT STATUL ROMAN (adica au furat BANI PUBLICI) sa joace pe Stadionul Steaua. Din acelasi motiv pentru care nu vreau ca un manelist sa concerteze in Ateneul Roman. E vorba despre bun-simt, demnitate, onoare... DECENTA. Samuila n-are asa ceva.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tipsy
tipsy  •  24 Aprilie 2022, 07:20

Eu de exemplu, ca platitor de taxe si impozite, prefer ca o entitate condusa de puscariasi, evazionisti si *** grobieni sa nu aiba acces pe stadionul asta facut din "bani publici", ca nu e totul despre bani in viata. As prefera sa se transmita tinerilor ca astfel de oameni nu sunt bineveniti nicaieri. Si credeti-ma, n-am nicio treaba cu steaua sau fcsb, chiar nu ma intereseaza razboiul lor sau cine are dreptate in el.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tipsy
tipsy  •  24 Aprilie 2022, 07:16
Postat de carol_k pe 22 Aprilie 2022, 14:18

Presa vorbeste doar despre "dreptului unei echipe private de a folosi un stadion construit din bani publici" Dar nimeni nu sprecizeaza ca si reciproca e valabila, ADMINISTRATORUL acelui stadion are dreptul sa respinga orice cerere venita indiferent din partea cui fara a da explicatii. In acest caz echipa privata isi poate cauta alt stadion pentru data respectiva. Si cu asta basta.

Bineinteles, dar nu ai cu cine. Au descoperit si ei asta cu "banii publici" de cand vrea Becali sa joace pe Arc si pe Ghencea. Cand nationala de rugby, de exemplu, nu era primita pe niciun stadion din tara facut din "bani publici", de se facea de ras jucand pe maidane cu alde Statele Unite, nu se mai ofusca nimeni. Sunt o gramada de oameni cu bani pentru care ar fi un mizilic sa dea cateva zeci de mii pentru a organiza un fotbal lunar pe Arena Nationala, dar ghici ce, nu au voie.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează