INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ÎNCEPE LIGA CAMPIONILOR

Liga Campionilor se pregăteşte de o nouă schimbare după 20 de ani » O Ligă "premium" sau Super-Liga?

Articol de GSP - Publicat marti, 13 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 13 septembrie 2011 00:23

Marile cluburi vorbesc din ce în ce mai tare despre nevoia de schimbare a Ligii Campionilor cu bătaie spre mult discutata Super-Ligă


Se întîmpla acum exact 20 de ani. O nouă ediţie a Cupei Campionilor pleca la drum, cu Steaua Roşie Belgrad drept deţinătoare a trofeului, dar care nu putea juca pe propriul teren, căci în fosta Iugoslavie începuse deja conflictul. A fost ediţia de tranziţie între vechea Cupă a Campionilor şi noua Ligă a Campionilor. O ediţie intermediară, pregătitoare, căci a fost pentru prima dată cînd sistemul de tururi eliminatorii era înlocuit cu cel al grupelor "optimile", "sferturile" şi semifinalele fiind comasate în două grupe de cîte 4, pe sistem campionat.

Ultima cîştigătoare a Cupei Campionilor Europeni este FC Barcelona. Ultima cîştigătoare a Ligii Campionilor este tot FC Barcelona. Ce s-a schimbat în aceşti 20 de ani? Foarte multe. Liga Campionilor a devenit competiţia supremă a lumii la nivel de club, polul de atracţie la mijloc de săptămînă, o comuniune a elitelor acestui sport, Everestul fiecărui fotbalist şi El Dorado-ul oricărui patron ori preşedinte de club. În 20 de ani, imnul Ligii Campionilor, o adaptare a operei lui Handel compusă în 1727, la încoronarea Regelui George al II-lea al Angliei, a devenit una dintre cele mai populare melodii din lume, finala Ligii Campionilor a devenit cel mai vizionat eveniment de pe planetă, depăşind din 2009 încoace celebrul Super Bowl american, iar sumele de bani oferite participantelor la festin multiplicîndu-se progresiv.

În ultimul timp, urmare a politicilor electorale duse de candidaţii la şefia UEFA, competiţia s-a împărţit în două: Liga Campionilor şi, din primăvară, Champions League. Faza grupelor, în care au început să intre tot mai des nume din eşaloane inferioare ale fotbalului, a devenit de multe ori o obligaţie de serviciu pentru marile cluburi, stresate mai degrabă de ideea parcurgerii a mii de kilometri dus-întors decît de cea a partidei propriu-zise. Există însă şi aici confruntări gigantice, precum Barcelona-Milan, însă, dacă privim realist acest meci, echipa care va cîştiga meciul de azi e deja calificată în primăvară. Există şi grupe echilibrate, însă impresia generală, rostită tot mai apăsat la reuniunile marilor cluburi, este că abia din "optimi" adevărata competiţie, cu adevăratele dueluri de mare spectacol, începe.

Din ce în ce mai tare se vorbeşte, deocamdată doar pe culoarele respectivelor reuniuni, şi despre ideea de schimbare a competiţiei. Despre acea Super-Ligă, cu care marile forţe ameninţă forul european, care să reunească doar giganţii fotbalişti ai Europei. Există argumente pro şi contra, se vorbeşte despre dreptate şi nedreptate în fotbal, despre globalizare şi despre posibilitatea celor mici de a respira acelaşi aer cu uriaşii, despre şansa bieloruşilor de a-l vedea pe viu pe Messi, a românilor pe Rooney şi a croaţilor pe Ronaldo.
Pînă la schimbare, să aruncăm o privire pe ediţia ce debutează azi! Destinaţia e clară, "Allianz Arena", sîmbătă 19 mai. Principala favorită e la fel de clară, FC Barcelona, numai că niciodată în istoria Champions League o echipă n-a putut cîştiga de două ori consecutiv trofeul. Real Madrid ar fi pe doi în grila de start, undeva pe locurile din spate fiind cele două echipe din Manchester, Milan, Bayern, Chelsea.

Oţelul are asigurate 7,2 milioane
PREMII. Sumele acordate de UEFA calificatelor în grupele Ligii sînt asemănătoare celor din sezonul trecut. Astfel, numai pentru participare, fiecare echipă, inclusiv Oţelul, are garantate 7,1 milioane de euro. La aceşti bani se pot adăuga alţii în funcţie de rezultate, separat fiind recompensate victoriile şi egalurile.
Faza     Suma
START    7.200.000
GRUPE
Victorie    800.000
Remiză    400.000
"OPTIMI"    3.000.000
"SFERTURI"    3.300.000
SEMIFINALE    4.200.000
FINALISTA    5.600.000
CÎŞTIGĂTOAREA    9.000.000
* Sumele sînt în euro.

TOP CÎŞTIGURI 2010-2011
1. Man. United    53,197
2. FC Barcelona    51,025
3. Chelsea    44,523
4. Schalke    39,750
5. Real Madrid    39,288
...
20. CFR Cluj    18,412
* Sumele sînt în milioane de euro

754,1 milioane de euro au totalizat premiile oferite de UEFA cluburilor în stagiunea trecută

Barcelona peste tot
Deţinătoarea trofeului, FC Barcelona, e mare favorită la cîştigarea Ligii Campionilor şi în acest sezon. Principala contracandidată este văzută marea rivală din La Liga, Real Madrid.

Echipa    Cota
FC Barcelona     2.88
Real Madrid    5.50
Manchester United    7.50
Manchester City        11.00
Chelsea    11.00*
*cote de la Bet365

Conform cotaţiilor de la pariuri, lupta pentru titlul de golgeter se va da între Messi şi Ronaldo. Starul Barcelonei are prima şansă.
Jucător    Cota
Lionel Messi    3.40
Cristiano Ronaldo    5.00
Wayne Rooney    13.00
Javi Hernandez    15.00
David Villa    15.00*
*cote de la Sportingbet

10.00 e cota Oţelului să treacă de grupe

Pe TVR şi Dolce
MEDIA. Noua ediţie a Ligii va fi transmisă tot pe TVR 1 şi Dolce Sport. Postul naţional are doar opţiunea 1. În schimb, Dolce poate da concomitent nu mai puţin de trei partide, prin deschiderea canalelor Dolce Sport 2 şi 3. Ambele televiziuni inaugurează seara cu cîte un studio, urmat de altul la final, pentru analiza jocurilor.

70 e numărul ţărilor în care se televizează în direct Liga, în peste 40 de limbi

3 titluri de golgeter al Ligii a obţinut Messi în ultimele trei sezoane

5 debutante sînt în Liga ce începe astăzi: Oţelul Galaţi, Napoli, Manchester City, Plzen şi Trabzon

TOP TROFEE CHAMPIONS LEAGUE
Barcelona    3
Real Madrid    3
AC Milan    3
Man. Utd    2

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
plesan
plesan  •  13 Septembrie 2011, 14:55

Din pacate Dinamo nu e arbitrata in UCL de arbitri romani,asta e ,ghinionul lor....poate in Romania sa reuseasca sa faca ceva..pacat si aici k Wesley le scutura mereu plasa....sa incerce centrari de pe dreapta...a da..nu mai e Torje...totusi va lasam sa va pregatiti de UCL...

catabogdan1
catabogdan1  •  13 Septembrie 2011, 14:48

Adevarul e ca Platini, in goana lui dupa voturi, a cam dat voie unor echipe de cel mult Europa League sa joace in faza grupelor cu sansa porcului de Craciun, punandu-le cap de serie in defavoarea unor echipe din campionate mult mai puternice. Eu stiu ca trebuie date sanse si echipelor din tari cu campionate mai slabe, dar vi se pare corect ca in playoff sa fie meciuri ca Udinese-Arsenal sau Zenit-Lyon si Apoel Nicosia sa joace cu Wisla Cracovia sau Malmo cu Dinamo Zagreb? Nu scade automat nivelul competitiei, cel putin in faza grupelor, cand in locul lui Udinese sau Zenit care merg in EL, sa fie Apoel Nicosia sau Dinamo Zagreb? Nu era mai corect sa fie invers?

sir_neamt
sir_neamt  •  13 Septembrie 2011, 14:42

imi e dor de champions league da acuma cativa ani.cand dupa grupe mai urma o serie de grupe.Atuncea era spectacol total.reau in grupa dealde milan barca bayern man utd juventus inter si tot asa.e atuncea aveai super meciuri nici nu stiai unde sa te uiti.imi aduc aminte intalnirile istorice bayern cu real madrid.se intalneau de cate 4 ori in ucl. plus iti dadea o grupa cu 4 super fortze era o placere sa te uiti.pacat ca au schimbat

Vezi toate comentariile (16)
Comentează