INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  DINAMO KIEV - GENT 3-0

Lucescu, performanță remarcabilă! Cel mai în vârstă antrenor din istoria Ligii: „Dați-mi bani și voi cumpăra jucători!”

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Articol de - Publicat miercuri, 30 septembrie 2020 11:58 / Actualizat miercuri, 30 septembrie 2020 13:02

Antrenorul în vârstă de 75 de ani, care a calificat-o pe Dinamo Kiev după patru ani în grupele Champions, l-a depășit pe Jupp Heynckes (72). Și este primul tehnician care participă în seriile Ligii cu Șahtior și Dinamo Kiev.

„Voiam să trăiesc emoția fotbalului”. Așa a explicat Mircea Lucescu, la conferința de luni, revenirea lui în iarbă, după mai mult de un an de pauză. Nu putea sta departe de teren. Patru decenii (1979-2019) fusese conectat non-stop. Și s-a întors cu cea mai riscantă misiune. La Dinamo Kiev, într-o atmosferă ostilă, cu ultrașii împotriva sa, neuitând perioada „Șahtior”, cu o echipă ce trebuia resuscitată și care nu se mai calificase din 2016 în seriile Ligii. În numai două luni, a atins toate țintele.

A oferit clubului 32 de milioane!

A trezit lotul, a cucerit Supercupa Ucrainei și, chiar dacă a început pregătirea fără mulți jucători, accidentați, a creat o formație de Champions League: a învins în cele trei meciuri din turul 3 și play-off (2-0 cu Alkmaar, 2-1 și 3-0 cu Gent), readucând Kievul în elita Europei. La 75 de ani, "Il Luce" a devenit cel mai în vârstă antrenor din istoria Ligii (din faza grupelor), depășindu-l pe neamțul Jupp Heynckes (72, în stagiunea 2017-2018). Și este primul tehnician care le propulsează în seriile CL pe Șahtior (de 9 ori: 5 direct, 4 din preliminarii) și Dinamo Kiev. Oferindu-i clubului său posibilitatea de a câștiga 32 de milioane de euro numai din participarea în grupe.

„Am venit să creez o echipă eficientă și învingătoare”

„Îi felicit pe jucători pentru această performanță. Au fost două luni foarte dificile, ne-am confruntat cu multe accidentări și o mulțime de lucruri incerte. E normal ca succesul să crească așteptările. Victoriile generează entuziasm, vrei doar să te antrenezi și să joci", a afirmat Lucescu. "Sunt fericit acum. Am venit aici pentru a forma o echipă eficientă și învingătoare. Nu e ușor, dar avem deja rezultate bune”.

„Fiecare voia să arate cât e de bun individual”

Ce i-a plăcut la returul cu Gent? "Cât timp băieții au respectat ce le-am zis, am dominat meciul". Ce nu i-a plăcut? "Nu sunt mulțumit deloc cu ultimele 30 de minute, iar înlocuirile nu au ajutat. Am pierdut controlul și nu îți poți permite asta nicio clipă". A dezvăluit ce le-a cerut alb-albaștrilor: "Patru lucruri. Fără pase lungi, să țină mingea, să blocheze flancul drept și să nu provoace lovituri libere". Le-a reproșat că "la 3-0, s-au relaxat. Fiecare voia să arate cât e de bun individual. Noroc că Bușcian a apărat bine, adversarii au avut ocazii cât pentru cinci partide".

Primul meci din grupă, pe 20 octombrie

Antrenorul vrea întăriri pentru Champions, i-a cerut lui Igor Surkis transferuri, și președintele a acceptat că "avem nevoie și de jucători cu experiență". "Mai este încă timp până la startul grupelor. Să vedem ce se poate schimba", spune Lucescu. Întrebat dacă va cumpăra noi jucători, a destins atmosfera: "Dați-mi bani și voi cumpăra!". Primul meci din seriile Ligii este pe 20 octombrie.

  • 7 victorii și un egal are Mircea Lucescu în 8 meciuri oficiale la Dinamo Kiev (golaveraj 21-4) 
  • 11-20 a fost raportul șuturilor la Dinamo Kiev - Gent (5-12 la mingi cadrate); posesia: 48-52%

69% cred că alegerea lui Lucescu a fost justificată

Într-un sondaj realizat de site-ul ucrainean Tribuna, 69 la sută dintre participanți cred că Surkis l-a ales corect pe Mircea Lucescu, promovarea în grupele Ligii fiind esențială pentru Dinamo Kiev. 21% au votat pentru "trebuie să câștige cel puțin titlul", iar 10% susțin că "niciun trofeu nu justifică numirea sa".

15,25 milioane €. Plus încă 16,62 milioane

Pentru accederea în grupele Ligii, UEFA oferă fiecărei grupări un premiu 15,25 milioane de euro. La care se adaugă un bonus ținând cont de locul în clasamentul cluburilor. Ultima din cele 32 de calificate primește 1,108 milioane. Dinamo Kiev, poziția a 18-a, câștigă încă 16,62 milioane. În total, numai la start, 31,87 de milioane! În timpul competiției, UEFA a stabilit sume pentru victorii, egaluri, promovare dincolo de fiecare fază. Plus banii din drepturile TV.

Va fi în urna a 3-a. Cu Bayern și Barça?

Mâine, la ora 18:00, va avea loc la Geneva tragerea la sorți a grupelor Ligii Campionilor. Dinamo Kiev va fi în urna a treia. Și nu ar fi exclusă o serie de foc, cu Bayern, deținătoarea trofeului, Barcelona și Ferencvaros

„Mister are 50 de ani experiență ca antrenor. Nu știu cine are cifre mai bune ca el. Ne-a spus: «Am văzut multe. Cel mai important, ascultați-mă! Vreau să vă ajut să progresați și să obținem rezultate chiar acum! Vă voi sprijini cât de mult pot». Și s-a văzut. Dacă îi urmăm sfaturile, câștigăm" 
Oleksandr Karavaiev

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Dembele, gata să părăsească Barcelona. Cale liberă pentru jucătorul dorit de Ronald Koeman

Mai ușor de atât nu se putea! CFR Cluj, obligată să se califice în grupele Europa League

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează