INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  OŢELUL - MANCHESTER UNITED, AZI, 21:45, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

O analiză de Andrei Niculescu despre adversara Oţelului » Luaţi la şuturi

"Diavolul" De Gea este cel mai eficient portar din Premier League, cu 34 de șuturi apărate. FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat marti, 18 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 17 octombrie 2011 20:40

Manchester United este echipa împotriva căreia s-au tras cele mai multe şuturi în etapele scurse din Premier League


Manchester United a venit la Bucureşti din postura de mare favorită a duelului cu Oţelul Galaţi. Diferenţele de valoare dintre cele două grupări sînt atît de mari încît nimeni nu se gîndeşte măcar la o posibilă surpriză.

Cu un start bun de sezon în Premier League, deşi un pic accidentat în Liga Campionilor, Manchester United a surprins plăcut pe toată lumea prin fotbalul ofensiv şi plăcut pe care l-a practicat. Golaverajul excelent e o mărturie. La care contribuie şi partea de apărare, cu foarte puţine goluri primite.

25 de goluri au înscris "diavolii" în primele 8 etape de Premier League, primind numai 6

Există însă un aspect, poate un amănunt, poate nu, la care Manchester United stă prost. Chiar foarte prost. Surprinzător totuşi, mai ales dacă luăm în calcul numărul golurilor încasate. E vorba de şuturile expediate împotriva sa. Cu 146 de şuturi primite, Manchester United ocupă, incredibil, ultima poziţie a acestei ierarhii. Înaintea sa, la mare distanţă (107 şuturi încasate), se află Bolton, care e antepenultima în Premier League, cu numai două victorii, în prima şi în ultima etapă, în rest doar înfrîngeri.

Poate părea irelevant, de vreme ce echipa e sus în clasament, însă se pot reţine două amendamente:
1. În sezonul trecut, echipele poziţionate după 8 runde pe ultimele trei locuri în ierarhia şuturilor primite, Blackpool, West Ham, Birmingham, au şi retrogradat.

2. Tot în sezonul trecut, şi tot după 8 etape, United era pe locul 3 în aceeaşi ierarhie.
408982-grafic1.jpg
Să privim graficul de mai sus. E lesne de observat cîte şuturi au fost expediate spre poarta lui De Gea, din exteriorul, dar şi din interiorul careului. Faţă de media de 14,9 înregistrată la acelaşi nivel al sezonului trecut, se observă că în numai două jocuri, cele cu Stoke şi cu Liverpool din deplasare, ambele terminate, culmea!, la egalitate, numărul şuturilor încasate a fost mai mic.

Vedem, prin comparaţie, cîte şuturi a tras Manchester United în fiecare meci, dar şi cîte au fost trase la poarta sa. În doar 4 din cele 8 partide jucate, United a expediat mai multe şuturi decît adversarul.
408983-grafic2.jpg

Privind aceste statistici, firească e o singură întrebare: De ce? Există, conform specialiştilor în fotbalul britanic, cîteva explicaţii.
1. David De Gea e perceput ca un portar nesigur. De la golul lui Edin Dzeko din Supercupa cu City, valoarea goalkeeper-ului spaniol e pusă oarecum sub semnul întrebării. Statisticile mai spun că, în sezonul trecut, fostul jucător al lui Atletico a primit din afara careului mai multe goluri decît orice alt portar din Primera Division. E posibil ca adversarii să se gîndească şi la acest aspect şi să caute să-l surprindă de la distanţă.

2. Foarte multe probleme în defensivă. Sir Alex Ferguson a avut în acest debut de sezon multe dificultăţi în a alcătui linia de fund, în special pe zona centrală. Titulari clasici, Vidici şi Rio Ferdinand au avut mari probleme fizice, iar permutările în acest perimetru nu sînt chiar profitabile. Parteneriatul dintre cei doi fundaşi centrali e fundamental pentru o echipă, iar acest parteneriat se obţine după multe meciuri jucate împreună.

3. Schimbările din linia de mijloc. Perechea favorită de mijlocaşi centrali pentru Sir Alex a fost, în primele meciuri, Cleverley-Anderson, pînă la accidentarea primului. În sezonul trecut, era frecventă aşezarea în cuplu a unui mijlocaş pasator şi a unuia mai destructiv. Şi Anderson, şi Cleverley sînt foarte buni pasatori, dar nici unul nu e destructiv. În plus, în sezonul trecut, coreeanul Park Ji-sung era un obişnuit al primului "11", locul său fiind luat acum de Ashley Young, cu diferenţele clare dintre ei pe fază defensivă.

4. Stilul lui Rooney. Faţă de alţi ani, Wayne e mult mai participativ la faza de atac, aleargă foarte mult pentru a se asocia cu colegii în diversele zone ale terenului, însă acest efort e resimţit de el în momentul cînd mingea se pierde. În schimb, Rooney compensează din plin la numărul golurilor marcate.

5. Punctul anterior se poate extinde. La fel ca Rooney, toată echipa lui Manchester e mai mobilă. Sir Alex Ferguson a promis acest lucru după finala Ligii pierdută în maniera cunoscută în faţa Barcelonei. Echipa e mai spectaculoasă, e chiar mai eficientă, dar, consecinţă logică, e mai expusă.

Toate aceste cifre n-au, pînă la urmă, nici o relevanţă atît timp cît Manchester United continuă pe linia rezultatelor pozitive. Este însă un aspect de luat în calcul, în principal din partea adversarilor. De exemplu, campioana României?

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
tchumatu
tchumatu  •  18 Octombrie 2011, 20:04

Michael Cox stie ca i-ai preluat articolul, tovarasu' Niculescu?

magicasteaua
magicasteaua  •  18 Octombrie 2011, 18:25
Postat de etudy pe 18 Octombrie 2011, 13:45

ce mai analiza de niculescu.... cu siguranta nu are nimic de-a face cu: ://www.zonalmarking.net/2011/10/05/why-are-manchester-united-allowing-so-many-shots-on-their-goal-this-season/ shameless, cum zic englezii

Cum adica? Marele "analist al fotbalului international" al gazetei plagiaza? Nu, nu pot sa cred asa ceva :))) Gazeta asta pe langa faptul ca este plina de semianalfabeti, pupincuristi, plagiatori si mai ales....instigatori.....mai are si altceva? Da...am uitat, articole cu oierul. In care il pupa nonstop intr-o anumita zona...iar lui se pare ca ii place.

manole1985
manole1985  •  18 Octombrie 2011, 16:55
Postat de etudy pe 18 Octombrie 2011, 13:45

ce mai analiza de niculescu.... cu siguranta nu are nimic de-a face cu: ://www.zonalmarking.net/2011/10/05/why-are-manchester-united-allowing-so-many-shots-on-their-goal-this-season/ shameless, cum zic englezii

Tipic romanesc.Ne uitam la altu,dar mai adaugam 2-3 chestii sa para ca am facut si noi o analiza de toata frumusetea si gata articolul ! Shameless TOTAL !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează