INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RASISM

EXCLUSIV Răzvan Raț îi ia apărarea lui Sebastian Colțescu și îi atacă pe francezi: „Atunci s-a mușamalizat totul, deși intenția de rasism a fost clară!”

Răzvan Raț
Răzvan Raț

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 decembrie 2020 09:53 / Actualizat vineri, 11 decembrie 2020 12:15

Fostul fotbalist Răzvan Raț (39 de ani) a fost invitat în această dimineață la emisiunea GSP Live, unde a comentat scandalul de rasism provocat de arbitrul Sebastian Colțescu (43), care l-a numit „ăla negru” pe Pierre Webo (38), antrenorul secund al lui Istanbul Basaksehir, în timpul meciului turcilor cu PSG.

Raț consideră că în cazul lui Colțescu a fost vorba doar de o neînțelgere și că arbitrul român nu a folosit cuvântul „negru” într-un mod ostentativ. „A fost o greșeală de interpretare. Este clar că Sebastian Colțescu a identificat pe cineva cu spunând „negru”, în limba română nu este ceva ostentativ”, a declarat fostul fundaș stânga. 

Răzvan Raț: „Am fost strigat «țigan» de foarte multe ori”

Ulterior, Raț a dezvăluit cum era numit în glumă „țigan” în vestiarul lui Șahtior Donețk, echipă pentru care a evoluat între 2003 și 2013, și a spus că o adevărată demonstrație de rasism s-a petrecut în 2018, după ce Simona Halep a cucerit Roland Garros. 

Atunci, publicația franceză Charlie Hebdo a publicat o caricatură scandaloasă, pe care a fost scris „O româncă a câștigat Roland Garros: «Fier vechi, fier vechi»”. Vezi caricatura AICI

„Am fost strigat «țigan» de foarte multe ori. S-a întâmplat și în vestiarul lui Șahtior, unde eram strigat așa în glumă. Aveam colegi care mă strigau «Țighi», dar era o chestie care nu era supărătoare. Era în glumă, între noi. Este vorba de Srna (n.r. - Darijo Srna, fostul căpitan al lui Șahtior), nu ascund lucrul ăsta. Ne șicanam între noi, el fiind croat îi spuneam că «da, și voi tot țigani sunteți».

Am fost pe anumite stadioane unde am fost strigat «țigan» de către suporteri, lui Cristi Chivu i s-a întâmplat la fel. În afară de asta, există lucruri cu certitudine rasiste. Cu Simona Halep, de exemplu. Cumva s-a mușamalizat totul, că «vezi, Dom'ne, caricatura nu se pune»

La mine nu prea ține logica, intenția de rasism a fost clară. Simona Halep ar fi trebuit să spună «Cine a făcut asta? Francezii? Atunci cât voi fi în activitate nu voi mai juca la Roland Garros până nu vă cereți scuze»”, a spus Raț la GSP Live.

Citește mai multe știri despre subiectul rasismului:

Serena Williams, despre dificultatea de a fi o jucătoare de culoare în tenis: „Există un standard dublu în tot ceea ce facem”

Pierre Webo a rupt tăcerea după scandalul de la Paris: „Arbitrul a depășit orice limită”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
daniord
daniord  •  13 Decembrie 2020, 14:05

DESPRE RASISM Michael Richards, mai cunoscut sub numele de Kramer din serialul Seinfeld, loveste la tinta. Acesta a fost discursul său de apărare în instanță după ce a făcut comentarii rasiste în show-ul său de comedie. Marcheaza câteva puncte foarte interesante... Cineva a spus-o în cele din urmă. Câți sunt de fapt atenți la acest lucru? Există afro-americani, americani mexicani, americani asiatici, arabi americani etc. Și există americani pur si simplu.. Treci pe stradă și trântești în direcția mea. Îmi spui „Băiat alb”, „Cracker”, „Honkey”, „Whitey” („Albiciosule”), „Caveman” („Omul cavernelor”)... Și este OK... Dar când îți spun ***, Kike, Capul prosopului, Negru de nisip, Camel Jockey, Beaner, Gook sau Chink... Mă numiți rasist. Spui că albii comit multă violență împotriva ta... Atunci de ce sunt ghetourile cele mai periculoase locuri de trăit? Aveți Fondul „United *** College Fund”. Ai ziua „Martin Luther King Day”. Ai luna istoriei negrilor. Ai Ziua lui Cesar Chavez. Îl ai pe Ma'uled Al-Nabi. Aveți NAACP. Ai BET...: (Black Entertainment Television - Televiziunea de divertisment a negrilor)... Dacă am avea WET (White Entertainment Television - Televiziune de divertisment a albilor), am fi rasiști. Dacă am avea o zi a Mândriei Albe, ne-ai numi rasiști.. Dacă am avea Luna Istoriei Albilor, am fi rasiști. Dacă am avea vreo organizație pentru ca să ne „promoveze” viețile, am fi rasiști.. Avem o Cameră de Comerț Hispanică, o Cameră de Comerț

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

paul801
paul801  •  12 Decembrie 2020, 23:48

asa are de gand WEo...cica se zvoneste ca va refuza banii ti=urcilor pana cand acestia nu vorr interzixe biscuitii '' ***''

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

347655969058390
Ion Popescu  •  12 Decembrie 2020, 13:16

Cred ca Rat are dreptate. S-a exagerat la extrem "cazul Coltescu". In special de catre politicieni.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează