INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REGULAMENT

Revoluție în Liga Campionilor! Dispar calificările, iar România nu mai are șanse la grupe: cum vrea UEFA să schimbe competiția

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat marti, 07 mai 2019 16:51

Andrea Agnelli, președintele lui Juventus și al sindicatului cluburilor mari din Europa, a lansat spre dezbatere revoluționarea Ligii Campionilor. Dispar calificările, iar România va fi interzisă în grupele competiției.

Șefii forului european plănuiesc o schimbare radicală începând cu ediția din 2024. Cele 32 de formații calificate în grupele Ligii Campionilor vor fi împărțite în patru grupe a câte opt formații, în loc de opt grupe cu patru formații.

Dispar preliminariile

Primele patru echipe din fiecare grupă vor merge în optimile de finală și se vor califica automat pentru ediția următoare a Ligii. Ocupantele locurilor cinci din fiecare grupă își asigură și ele biletele pentru următoarea ediție a competiției.

Formațiile clasate pe locurile șase și șapte vor disputa meciuri de baraj. Câștigătoarele merg în grupele ediției următoare din Liga Campionilor, iar pierzătoarele în grupele Europa League. Astfel, 24 de echipe își asigură automat calificarea în ediția următoare a competiției.

Europa League, singura șansă

Alte patru locuri vor fi ocupate de semifinalistele Europa League, iar ultimele patru vor fi atribuite campioanelor din cele mai puternice patru competiții, dacă acestea nu au obținut deja calificarea.

Totul este încă în faza de proiect, dar direcția este clară: cea mai importantă competiție inter-cluburi din lume devine din ce în ce mai exclusivistă. 

Astfel, singura șansă ca o echipă din România să ajungă în Liga Campionilor este să se califice în semifinalele Europa League! Lucru care s-a întâmplat o singură dată după Revoluție, când Steaua a fost la un pas de finală după 1-0 și 2-4 cu Middlesbrough în penultimul act.

Opoziție totală din partea Asociației Ligilor Europene

Lars-Christer Olsson, președintele Asociației Ligilor Europene, dezavuează noua inițiativă: „Fotbalul european este în pericol. Dacă UEFA acceptă această propunere o vom lua în aceeași direcție cu sportul din America de Nord, cu un model bazat pe francize, fără posibilitatea de promovare. Dacă l-am asculta pe Agnelli, ar exista o ligă închisă. Încă aștept proiectul oficial”.

Hagi în război cu UEFA

Și Gică Hagi, antrenorul Viitorului, își dorește schimbarea sistemului în Liga Campionilor. „Regele” propune însă ca UEFA să accepte direct campioanele primelor 32 de țări din clasamentul coeficienților. Adică exact opusul planului pe care îl au granzii Europei. (Detalii AICI)

2013e ultimul an în care România a avut o echipă în grupele Ligii Campionilor, atunci, Steaua obținea 3 puncte într-o grupă cu Chelsea, Schalke și FC Basel

Vezi și: 

LIVERPOOL - BARCELONA // Liverpool pregătește „comback-ul”! Klopp surprinde: „3 goluri pot fi marcate şi în cinci minute”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (83)
romulus65
romulus65  •  08 Mai 2019, 11:50

Poate ca ar fi cazul ca echipele din tarile europene cu un fotbal mai putin dezvoltat sa se desparta de UEFA si sa-si faca propria asociatie si propriile competitii sportive. Ce rost are sa te lupti intr-o competitie in care ai 0,001% sanse de a accede la masa bogatilor.

zorrozabal
zorrozabal  •  08 Mai 2019, 10:08
Postat de gado pe 07 Mai 2019, 21:34

Pana acum nu i-am dat dreptate lui Gica ! Dar acum, dupa ce am citit aceasta informatie, mi-am schimbat parerea. UEFA este Uniunea Asociatiilor Europene de Fotbal si reprezinta toate asociatiile nationale de fotbal ale Europei, deci nu poate decide numai pentru unii ! Daca ar face asta s-ar autodesfiinta ! Trebuie sa reprezinte in mod egal toate tarile europene !! Pana la urma, daca nu se va putea altfel, va trebui formata o alta asociere fotbalistica si inventata o alta competitie europeana de fotbal, fara cluburile gigant care cauta sa acapareze acest sport.

Ce vrea Hagi,sunt vise!Cei bogati nu vor mai repeta "greselile"!Iata, Platini cat a fost sef la UEFA a incercat sa ajute si fotbalul din tarile mai sarace, creind acel "culoar al campioanelor",care jucau numai intre ele si practic se garantau 4-5 locuri in grupele Champions League si echipelor din aceste tari!Astfel s-a intamplat ca si echipe din tara noastra sa acceada la "masa bogatilor",chiar daca pe post de "rude de la tara"!Dar...reactia nu a intarziat!Iar Platini...a fost legat!

mosvasile
mosvasile  •  08 Mai 2019, 09:56
Postat de sala_dalles pe 07 Mai 2019, 22:00

Ce notate? Eu am avertizat acum 15 ani ca se va ajunge aici ! In lumea Anglo exista o vorba . Richer gets richer, poorer gets poorer .

Pai exista si in "lumea valaha" o vorba,cum ca"Ban la ban trage si paduche la paduche"!

Vezi toate comentariile (83)
Comentează
Close