INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REGULAMENT

Se schimbă fotbalul DEFINITIV! Englezii au aflat și ce nu se știa » Măsura revoluționară pregătită de IFAB și FIFA, care se reunesc azi la Londra

În acest moment, meciurile sunt oprite de VAR doar pentru eliminări și penaltyuri Foto: Guliver/GettyImages
În acest moment, meciurile sunt oprite de VAR doar pentru eliminări și penaltyuri Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 28 noiembrie 2023 11:03 / Actualizat marti, 28 noiembrie 2023 12:40

IFAB și FIFA se reunesc astăzi, 28 noiembrie, la Londra pentru a analiza mai multe modificări ale regulilor jocului. Inclusiv planul de a oferi asistentului video (VAR) posibilitatea de a interveni și la lovituri libere, cornere și al doilea cartonaș galben. Arbitrii nu ar mai avea libertatea să ia nicio hotărâre fără să fie supravegheați.

Astăzi, 28 noiembrie, International Football Association Board (IFAB), organismul care supervizează regulile fotbalului, se reunește la Londra împreună cu reprezentanții FIFA pentru a discuta mai multe aspecte ale jocului ce ar putea fi schimbate cât de curând.

Ce mai analizează International Board: „legea Wenger", eliminarea temporară și discuția numai cu căpitanul!

Unele subiecte ale ședinței se știau deja. „Legea Wenger", modificarea ofsaidului: în viitorul apropiat, posibil chiar din sezonul 2024-2025, atacantul va fi considerat în afara jocului doar dacă va fi complet, cu tot corpul, înaintea fundașului. În cazul în care pozițiile lor se vor intersecta fie și cu un milimetru, cel aflat în ofensivă nu va mai fi semnalizat în ofsaid.

Se transformă fotbalul! 3 schimbări radicale pregătite pentru 2024
REGULAMENT
Se transformă fotbalul! 3 schimbări radicale pregătite pentru 2024

În al doilea rând, se va analiza aplicarea unei reguli din rugby: eliminare temporară, pentru 10 minute, pentru fotbaliștii care ar trebui să primească mai mult de un cartonaș galben, dar care nu ar merita eliminați.

A treia idee, preluată tot din rugby: arbitrul să discute doar cu căpitanii echipelor. Niciun alt jucător nu se va mai apropia de „central" pentru a protesta!

International Board și FIFA vor să ofere VAR putere maximă

Cotidianul englez The Times a aflat și ce nu se știa. IFAB și FIFA intenționează să mărească și mai mult rolul Video Assistant Referee. Nu doar la cartonașe roșii și penaltyuri, ci și în alte momente ale meciului, incluzând lovituri libere, cornere și al doilea „galben", la care VAR nu se poate implica în prezent. Sunt decizii luate numai de arbitru.

IFAB ar vrea să crească puterea VAR, susținând că apar erori de arbitraj și la faze fixe sau la al doilea cartonaș, greșeli urmate de goluri, putând influența rezultatul întâlnirii.

Dacă va fi ratificat acest proiect, asistentul video va avea control total asupra „centralului". Și partida se va prelungi și mai mult, după atâtea blocaje, reluări și hotărâri schimbate.

Pentru a schimba o regulă, e nevoie de 6 voturi din 8. Patru aparțin celor 4 federații britanice membre IFAB, patru depind de FIFA.

Potrivit The Times, nu se va lua acum o decizie finală, ci la reuniunea anuală IFAB, programată în martie 2024.

Ce s-a dorit inițial cu VAR: „Căutam corectarea unor erori majore, de genul mâinii lui Maradona"

Peter Walton, fost arbitru în Premier League, implicat în planul inițial VAR, e total împotriva unei asemenea modificări: „Mă întorc întotdeauna la începutul VAR. În 2018, voiam interferență minimă pentru un beneficiu maxim. Căutam corectarea unor erori majore, de genul mâinii lui Maradona la Mondialul din 1986. Nu aș vrea să deschidem fotbalul total, pentru că e un joc foarte, foarte subiectiv".

Citește și alte știri de fotbal internațional:

„Cutremur” în vecini » Nașu' din Bulgaria a demisionat după 18 ani de scandaluri și acuzații
DEMISIE
„Cutremur” în vecini » Nașu' din Bulgaria a demisionat după 18 ani de scandaluri și acuzații
Dani Alves rămâne în închisoare » Judecătorul i-a respins și a treia cerere de eliberare provizorie
SPANIA
Dani Alves rămâne în închisoare » Judecătorul i-a respins și a treia cerere de eliberare provizorie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
submarina
submarina  •  28 Noiembrie 2023, 12:09

11 metri când o să fie anulat definitiv sau perfecționat fiindcă aici s-a speculat și se speculează cel mai mult. Foarte multe echipe au pătimit de la această regulă și foarte multe echipe au profitat de această regulă.

gepeto
gepeto  •  28 Noiembrie 2023, 12:04

Ar trebui sa ia mai multe din rugby, cel mai important: sa explice arbitrul la sistemul audio (stadion si tv) de ce a luat o decizie, ce a vazut. Ar scapa fotbalul si de arbitrii nepriceputi si de cei rau intentionati

MariusN
MariusN  •  28 Noiembrie 2023, 11:35

Dramatic titlu. Esti mare scriitorule. Putina neutralitate in scris n-ar strica. Dar daca vrei sa iesi in evidenta, atunci iesi....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează