INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REGULAMENT

Se transformă fotbalul! 3 schimbări radicale pregătite pentru 2024

Atacantul va mai fi în ofsaid doar dacă este cu tot corpul în fața fundașului
Atacantul va mai fi în ofsaid doar dacă este cu tot corpul în fața fundașului

Articol de - Publicat luni, 20 noiembrie 2023 16:38 / Actualizat luni, 20 noiembrie 2023 17:43

International Board și FIFA plănuiesc să introducă încă din sezonul viitor, 2024-2025, trei modificări esențiale în regulile jocului. Legate de ofsaid, eliminări și implicarea căpitanului în discuțiile cu arbitrul.

În viitorul apropiat, fotbalul se va transforma. Schimările sunt inevitabile și se vor face, aproape sigur, mult mai devreme decât se aștepta. Începând chiar din sezonul următor, 2024-2025, anunță Marca. FIFA și International Board (IFAB) sunt hotărâte să mute repede.

OFSAID - „Legea Wenger": afară din joc doar dacă atacantul e complet în fața fundașului

Așa cum plănuia de mult timp Arsene Wenger, fostul mare manager al lui Arsenal, care a vrut mereu să sprijine fotbalul ofensiv, regula ofsaidului va fi discutată încă din primele luni ale anului viitor de către IFAB.

Modificarea va fi radicală: atacantul, afară din joc momentan dacă e și cu un milimetru în fața apărătorului, va fi în ofsaid numai dacă poziția sa e complet înaintea fundașului, dacă nu se mai „ating" deloc!

În cazul în care poziția jucătorului aflat în ofensivă e în „contact" cu apărătorul aflat în spatele său, nu mai e ofsaid, cum e acum!

Această nouă lege a ofsaidului, „legea Wenger", e testată deja în turnee de juniori în Italia și Suedia. Și rezultatele ar fi bune.

ELIMINĂRI TEMPORARE - După modelul rugbyului: pe tușă 10-15% din timpul de joc

Fotbalul intenționează să preia o regulă din rugby, eliminarea temporară. International Board a acceptat-o și în fotbal, din 2017, dar numai la nivel de juniori și old-boys. După șapte ani de teste, e foarte posibil să fie permisă și în sportul profesionist.

Edi Iordănescu pune condiții pentru viitorii jucători ai naționalei: „Nu vor trece doar prin filtrul meu”
ROMÂNIA - ELVEȚIA
Edi Iordănescu pune condiții pentru viitorii jucători ai naționalei: „Nu vor trece doar prin filtrul meu”

Din 2024, unele faulturi, care ar merita o sancțiune mai mare decât un simplu cartonaș galben, însă nu roșu direct, ar urma să fie pedepsite cu această eliminare temporară. Jucătorul vinovat urmând să aștepte lângă banca de rezerve încheierea sancțiunii.

Cât ar trebui să stea? IFAB se gândește la 10-15 la sută din timpul de joc!

DOAR CĂPITANUL VORBEȘTE - Nu vor mai fi toți jucătorii în jurul arbitrului

Din nou, după modelul rugbyului. Doar căpitanul are dreptul să discute cu arbitrul în timpul meciului. IFAB și FIFA nu vor să mai vadă imagini cu un „central" înconjurat de toți jucătorii, fiecare protestând și încercând să-i influențeze decizia. La o nemulțumire, numai căpitanul transmite mesajul. La fel, arbitrului îl va anunța pe el când ia o decizie. Cine va încălca această regulă va fi sancționat.

Citește și

„Rămâneți la națională după EURO?” » Ce a spus Edi Iordănescu înainte de România - Elveția
ROMÂNIA - ELVEȚIA
„Rămâneți la națională după EURO?” » Ce a spus Edi Iordănescu înainte de România - Elveția
Ne-au bătut, acum au ratat calificarea directă » Opt „naționale” care au trecut de România în ultimii 7 ani au ratat momentan prezența la Euro 2024
EURO 2024
Ne-au bătut, acum au ratat calificarea directă » Opt „naționale” care au trecut de România în ultimii 7 ani au ratat momentan prezența la Euro 2024

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
Dumad78
Dumad78  •  21 Noiembrie 2023, 08:32

Și la 11 m, să se modifice. Portarul să nu mai fie chinuit. Iar simulările sancționate cu eliminare, prea mulți trișori. Mă întreb dacă portarul este căpitan cum poate să vadă ce se întâmplă în careul advers? Ce să discute cu arbitrul?

roadghost
roadghost  •  20 Noiembrie 2023, 20:11
Postat de TheWizardOfOz pe 20 Noiembrie 2023, 19:17

Dacă trebuie schimbat urgent ceva în arbitraj e chestia cu hențul.

Da, bine punctat, omule...e deja o nebuloasa hentul, prea multe reguli si prea multe exceptii de la regula, e derutant...dp meu dv, singura solutie e aia simpla: daca te atinge mingea sub umar, e hent, indiferent de pozitie, circumstante, intentie, etc...nu e nici asta o solutie ideala, dar e singura care ofera o uniformizare

lefter_popescu
lefter_popescu  •  20 Noiembrie 2023, 19:28

Nu vor dispărea ...vor fi discuții la fel ca acum. Cred ca offsideul trebuie eliminat definitiv. Apoi arbitrul de centru trebuie dublat. Respectiv doi centrali, fiecare în jumătatea lui. De ce ? Pentru ca jocul de astazi este mai iute, se aleargă mai repede iar pt ca fazele se succed mai des de la o poarta la alta, astazi centralul gâfâie și nu vede bine " inventand" infracțiuni ca să-si tragă el sufletul. Or cu doi centrali ar dispărea acest neajuns. Apoi dacă offsideul ar fi eliminat ,cu atât mai mult arbitrii de centru ar fi " fugariti" și mai mult. De altfel tactica de joc s-ar schimba foarte mult, urmând a se cauta jucători cu viteza mare, atat în atac dar și în apărare. Jocul se va desfășura pe întreaga suprafață de joc , ceea ce face , precum am spus, inventarea de noi așezări a jucătorilor în teren. PS- dacă tot se încearcă " marcarea" a cat mai multe goluri, eu cred ca portarii de astazi sunt cu mult mai înalți ( peste 1,90m) fata de cei 1, 72-1,75 m de acum 150 de ani când s-a inventat fotbalul , poarta sa fie mărită de la 7,32m la 7,50 m iar pe înălțime de la 2,44 la 2,50m dimensiuni europene ( în Anglia dimensiunile porților sunt măsurate în picioare iar traducerea ar creea mici probleme, privind conservatorismul lor) . Cu noile dimensiuni se vor marca mult mai multe goluri iar echipa mai buna sau ofensiva, având astfel mai multe sanse de a câștiga meciul. Imaginati-va câte mingii care au lovit barele porților ar fi fost goluri.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează