INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR

„Sheriffi” peste tot! Egala FCSB-ului la coeficientul UEFA, calificare istorică în Liga Campionilor

Sheriff Tiraspol, calificare istorică în Liga Campionilor! // sursa foto: Imago
Sheriff Tiraspol, calificare istorică în Liga Campionilor! // sursa foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 26 august 2021 11:54 / Actualizat joi, 26 august 2021 12:56

Marea surpriză a preliminariilor Ligii Campionilor e produsul unui holding care domină Transnistria și fotbalul moldovean. Este egala FCSB-ului în clasamentul coeficientului UEFA.

Presa internațională se minunează de Sheriff Tiraspol. „Prima echipă din Moldova calificată în grupele Ligii Campionilor” - titrează tabloidul german Bild. „Vin dintr-o țară care nici nu există. Sheriff aparține statului Transnistria, care nici nu este recunoscut de comunitatea internațională!”, remarcă jurnaliștii de la As. Succesul lui Sheriff nu este, totuși, întâmplător. Chiar seamănă, din anumite puncte de vedere, cu ceea ce s-a întâmplat la noi în anii '80, cu Steaua și Dinamo. 

Stat în stat 

Așa cum cele două echipe departamentale erau „stat în stat” în fotbalul românesc, fiecare cu sfera ei de influență, așa e și Sheriff în campionatul Moldovei. Totul i se subordonează clubului creat în 1997 de foștii ofițeri KGB, Viktor Gușan (președintele) și Ilia Kazmali. Inclusiv Federația! 

Cei doi au făcut avere în Transnistria după destrămarea URSS, din afaceri dubioase, au investit o parte din bani în fotbal și și-au distrus concurența. "Sheriff"-ul care dă numele echipei mai înseamnă o companie de renume ce este atât sponsor principal, cât și proprietar. Marea corporație include un lanț de supermarketuri, o bancă, mai multe benzinării, un post TV, o editură, dar și o companie de construcții. 

Practic, un holding suficient de puternic ca să dicteze regulile din umbră, într-o țară și într-un fotbal sărace. Are acces la cei mai buni jucători și bani ca să-i finanțeze, se bucură de facilități fiscale, iar tot programul campionatului e făcut de așa manieră încât să-i servească interesele.

 Sheriff, egala FCSB-ului! 

Liniștită pe plan intern, Sheriff a început să performeze pe plan european, unde a bifat 4 prezențe în grupele Europa League înainte de a ajunge, în premieră, la masa bogaților din Ligă. Pașii făcuți înainte se regăsesc și în ierarhia coeficientului UEFA. Cu 17.500, moldovenii sunt pe locul 80, la egalitate cu FCSB-ul lui Gigi Becali, decăzut pe plan european de la un an la altul, începând din 2013, și cu BATE Borisov.

19 titluria câștigat Sheriff în Moldova, dintre care 6 la rând. Primul în 2000 - 2001

Stoichiță și Gabi Balint au luat titlul cu Sheriff

Doi foști steliști, Mihai Stoichiță și Gabi Balint, se numără printre antrenorii care au pregătit-o pe Sheriff. Stoichiță chiar în două mandate: 1 ianuarie 2002 – 30 iunie 2002, când a câștigat titlul și Cupa, urmat de Balint (1 iulie 2002 - 30 iunie 2003), care a luat titlul, și 15 august 2012 - 2 aprilie 2013. 

Ultima oară, actualul șef al Comisiei Tehnice din cadrul FRF a plecat "din motive personale". De fapt, s-a enervat că patronul Victor Gușan a dat afară doi jucători, fără acordul său: românul Ciprian Tănasă, fostul atacant al lui FC Argeș și al Universității Craiova, și moldoveanul Alexander Dedov.

0-0 și 1-1a făcut Sheriff cu Steaua în grupele EL 2009 - 2010

Match Preview: CFR - Steaua Roșie Belgrad » Ardelenii au primit un singul gol în ultimele 4 confruntări pe teren propriu

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Bayern, victorie ZDROBITOARE în Cupa Germaniei! Meciul intră în istorie

Dejan Stankovic se teme de un fotbalist al campioanei CFR Cluj: „Îl știu de când eram la Inter”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
gido
gido  •  26 August 2021, 16:34

cfr ... locul 66,cu 19.00 p ...

fcsbesteaua
fcsbesteaua  •  26 August 2021, 13:53

Fata de Csa Steaua si Dinamo,cum stau in topul coeficientilor?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează