INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  CORONVIRUS

COVID-19. EXCLUSIV Adrian Rus povestește cum au procedat ungurii de la MOL Vidi: „Ne-au dat ceas și bandă de alergat. Ne monitorizează postările pe facebook”

Adrian Rus trage tare în această perioadă +3   FOTO
Adrian Rus trage tare în această perioadă

Articol de - Publicat marti, 07 aprilie 2020 13:44

Fundașul Adrian Rus, 24 de ani, povestește cum tratează ungurii perioada delicată pe care o traversează lumea. Cei de la MOL Vidi le-au cumpărat jucătorilor câte o bandă de alergat și le-au dat ceasuri pentru a fi monitorizați exact.

Ungaria n-a atins încă 1.000 de cazuri de pacienți infectați cu COVID-19. Țara vecină are ceva mai mult de 800 de oameni în această situație, mult sub România. Adrian Rus, stoperul naționalei României, joacă acolo, la MOL Vidi. Deocamdată, maghiarii au luat și ei măsuri, însă există încă anumite laturi care sunt permise.

- Ce faci, Adi? În România?
- Salut! Nu, nu! Sunt în Ungaria. Am primit aici un program cu ce am de făcut. Nu avem voie să părăsim țara, pentru că nu se știe ce urmează. Poate se va ajunge și aici la situația în care să se închidă granițele și apoi nu aș mai putea veni înapoi.

- Ungaria n-a ajuns la ordinul miilor de cazuri, totuși sunt precauți.
- Da, e normal. Vezi cum escaladează problema asta peste tot. Până la urmă, e mai bine să prevină problemele decât să le trateze. Eu am cetățenie maghiară, pașaport unguresc, aș fi putut reveni în țară, însă ar fi fost nevoie să mă bage în carantină 14 zile. Așa că mi-au zis că e bine să evit plecarea acasă.
 

- Aveai un avantaj în țară, stai la casă, nu la bloc...
- Așa e. Aveam curte, eram la 3 kilometri de oraș. Aș fi fost mai izolat decât sunt aici, unde stau în apartament. Mi-aș fi dorit să-mi văd părinții, dar n-am ce face.

- Ai avut și o accidentare, ți-ai revenit?
- Da, acum sunt bine. Din păcate, s-a întrerupt campionatul și sunt nevoit să stau mai mult în casă. Mi s-a dat un program, cum ți-am zis. Acum 3 săptămâni am avut o ședință la club, s-a decis acest lucru. Respect totul! Ne-au dat un ceas, așa ne pot monitoriza. Văd cât alergăm, pe unde alergăm, dacă respectăm timpii, absolut tot.

 „Ne-au spus să fim atenți la ce postăm și de unde pentru că suntem persoane publice"

- Mi se pare foarte profesionist...
- Așa și este. Până la urmă, este spre binele nostru. Pentru că nu ne putem culca pe o ureche. Avem un program bine structurat, pe zile, duminica suntem liberi. Dar de luni până sâmbătă, avem de fiecare dată altceva de făcut.

- Îți lipsește ceva în perioada asta?
- Familia, în rest nu. Nu-s genul să umblu prin cluburi sau să am cine știe ce ieșiri. Cred că e mai degrabă o chestie psihică. Nu știu dacă frică, o reținerere din partea tuturor. Uite, dacă mă duc la cumpărături și cineva tușește, te uiți altfel la acel om. Ți-e teamă să stai aproape de oameni. E ciudat, așa că evit totul. Plus că ne-au zis și de la club să fim atenți.
 

- E normal să aveți grijă de sănătatea voastră.
- Absolut, dar fiind persoane publice ne-au zis să fim atenți ce postăm pe rețelele de socializare. Să nu apărem în imagini pe la mall-uri sau terase. 

 - Mi se pare că procedează bine pentru ca situația să fie sub control.
- Și eu cred același lucru. Plus că ne-au spus că din punct de vedere financiar nu vor fi probleme. Clubul e lângă noi. Însă ne-au zis să fim și noi alături de club.

 

- Sunt atenți!
- Din toate punctele de vedere. De acum 3 săptămâni ne-au cumpărat, fiecăruia, câte o bandă de alergat. În cazul în care vom ajunge ca Italia sau Spania, cu carantină totală, să avem unde face mișcare.

 

- Dar acum nu e închis totul, nu?
- Nu e, eu încă mă duc la baza de antrenament să alerg. E la două minute de mine cu mașina. Dar clubul a procedat așa preventiv. Ne-au cumpărat banda aia de alergat și ne rețin suma din salariu. Sunt foarte profesioniști

- Antrenamente atente și atât pentru perioada asta?
- Netflix, mă mai joc pe telefon, mai gătesc puțin. Încerc să-mi ocup timpul, descopăr noi pasiuni (râde). Plus ce mai stau în videocall-uri cu familia. Așa aflu și eu mai multe de la mama despre ce e prin țară. Ăsta cred că e regretul. Îmi doream să merg la familie. Pentru maghiari e bine, majoritatea sunt acasă, mi-aș fi dorit și eu asta. În restul, totul e OK. Dar nu e problemă mare, m-am obișnuit. Sper să trecem cu bine peste perioada asta. 

„România a avut mereu probleme cu nordicii. Dar cu Islanda depinde de noi, dacă vom fi uniți și vom da totul, putem învinge. Cred că ne ajută puțin că s-a mutat meciul, sperăm ca la ora jocului să fim 100% pregătiți și să ne calificăm"
Adrian Rus, fundaș MOL Vidi

„Aș fi stat 3 săptămâni într-un hotel"

Căpitanul echipei maghiare, Roland Juhász, le-a făcut o propunere colegilor săi, o idee ce poate fi cu greu pusă în practică, susține Adrian Rus: „Căpitanul nostru ne-a scris pe grupul de WhatsApp dacă am fi de acord să stăm izolați, cu toții, într-un hotel 3 săptămâni. Noi, jucătorii și stafful. Și să facem antrenamente, iar apoi să jucăm etapele rămase și semifinala de Cupă, eventual finala. Toți am fost de acord. Însă e la stadiul de părere. Pentru că nu știu dacă unele cluburi și-ar permite asta. Ar trebui ca arbitrii să facă și ei la fel. E doar o părere". 

Citește alte știri despre românii aflați în străinătate: 

Nicolae Stanciu despre pandemia de coronavirus: „În Cehia, străzile sunt pline de oameni”

Vlad Chiricheş, singur în Modena: gătește, face sport și citește „Secretele minții de milionar" » Mesaj pentru român

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează