INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mărturia fotbalistului vândut de Hagi în State: „Eram năzdrăvan, mergeam în discoteci să dansez, dar acum trăiesc visul meu american”

Alexandru Mățan. FOTO: Guliver/Getty Images
Alexandru Mățan. FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 15 iunie 2021 08:40 / Actualizat marti, 15 iunie 2021 09:11

EXCLUSIV GAZETA // Alex Mățan, 21 de ani, a povestit impactul pe care l-a avut noua viață de peste Ocean asupra sa, mijlocașul lui Columbus Crew dezvăluind cum a trecut peste două momente ce au constituit cumpăna carierei.

Alexandru Mățan a plecat din Valea Jiului când era un copil și a ajuns să trăiască acum propriul său vis american după un deceniu de la acel moment

Mijlocașul ofensiv mignon, 1,67 de metri, cu planuri mărețe, a parcurs fiecare selecționată a "tricolorilor". Din martie 2021, fotbalistul de 21 de ani a ajuns în Statele Unite ale Americii. A povestit pentru Gazeta Sporturilor cum a trăit momentul întâlnirii cu viața de peste Ocean.

Ce anume l-a șocat pe Mățan în SUA

"N-a fost un impact dur, fiindcă eu sunt plecat de la 10 ani de acasă, departe de părinții mei. M-am obișnuit să fiu singur. În America, absolut toată lumea m-a primit foarte bine, de la antrenori la coechipieri și oamenii de pe stradă.

Mărturia fotbalistului vândut de Hagi în State: „Eram năzdrăvan, mergeam în discoteci să dansez, dar acum trăiesc visul meu american”
Alexandru Mățan, în tricoul lui Columbus Crew

Nu am fost șocat de trecerea asta, chiar dacă americanii au multe plusuri în privința metodologiei, ei fiind axați pe sala de forță. 

În viața de zi cu zi, toată lumea a fost foarte caldă, oameni primitori, și aici nu mă refer la cei de la club, ci la cei care nu mă cunoșteau. Asta m-a șocat. Oamenii se bagă în seamă cu tine, chit că-ți zic: «Wow, ce vreme frumoasă!». Detalii care pentru mine contează", a mărturisit puștiul plecat din fragedă copilărie din Petroșani.

L-au monitorizat pe Mățan jumătate de an 

Trăiește acum ceea ce vedea la televizor. "De când m-am apucat de fotbal, de foarte mic, am visat să ajung în America. Și ca fotbalist, sincer. 

Urmăream filme, documentare, îmi plăcea ceea ce vedeam acolo. Îmi doream să ajung în America, deși am sperat la o vârstă mai înaintată. Îmi plăceau orașele și stilul de viață american, de aceea mi-a plăcut Țara Făgăduinței, a tuturor posibilităților. 

Soccer-ul la ei e foarte dezvoltat, iar eu îl văd ca o rampă de lansare. Americanii m-au monitorizat intens, 4-5 luni s-a discutat afacerea. I-au cerut antrenorului meu tot felul de videoclipuri cu mine, și de când eram mic. M-au urmărit în toate etapele copilăriei, dezvoltarea mea".

De ce a întârziat "explozia" 

Încă nu a impresionat pe teren, dar nu este descumpănit, ci optimist. Are o medie de 19 minute pe partidă la Columbus Crew, echipa din capitala celui mai populat stat din America, Ohio. 

Formația românului este pe locul 6, la 6 puncte de liderul New England Revolution. "MLS este o rampă de lansare, mulți jucători au plecat de acolo în Europa. Eu am încredere că așa va fi. Momentan, nu sunt foarte bine pregătit fizic, dar mă voi pune la punct și, cu siguranță, voi avea succes acolo. 

Campionatul lor e atletic, cu accentul pe forță și pe viteză. Cei tehnici sunt veniți din Europa. A fost dorința mea să ajung în MLS", a comentat românul.

Mățan: "Îmi intra pe o ureche, ieșea pe alta" 

Până să ajungă în Ohio, Alex a trecut prin diverse etape de maturizare și a recunoscut că a avut o cumpănă a vieții, plus un moment în care era să se piardă definitiv ca sportiv. 

"Când eram mai mic, eram mai năzdrăvan, dar între timp m-am liniștit. Pe la 16-17 ani îmi plăcea să ies mult în cluburi, deși știam că nu e bine să îmbini una cu alta. Mă bucur că am corectat acea năzdrăvănie. Multă lume îmi spunea și atunci că nu e bine, dar îmi intra pe o ureche și-mi ieșea pe alta. 

Dar tot eu am fost cel ce-a decis să pună stop. Am zis că nu mai vreau să fac asta. A durat maximum un an. Îmi plăcea să mă distrez, nu să beau, doar să dansez. Declicul a fost legat și de accidentare. Sunt un om foarte credincios și cred că a fost un semn de la Dumnezeu", a povestit tânărul fotbalist.

Mățan: "Mă gândeam că s-a terminat totul" 

Dar cea mai grea perioadă din viață a fost în 2017. "Când am început să am pubalgie, o accidentare ce m-a ținut deoparte, pe tușă. Psihic, ajunsesem foarte rău. Mă gândeam că s-a încheiat totul! Trecuseră doi ani și la mine nu se îmbunătățea nimic. 

Începusem să mă descurajez. Mi-era frică de gândul ăsta, că aș putea să mă las. Un fost coleg de-ai mei de la Viitorul, Boban Nikolov, a avut ceva similar, dar mai grav, și m-a dus în Macedonia la o cunoștință de-a lui, un specialist în domeniu, iar respectivul m-a pus pe picioare. Omul acela m-a ajutat enorm. Mulțumesc!", a explicat Mățan.

Am așteptări foarte mari de la Jocurile Olimpice, pentru că am demonstrat că avem calitate la ultimele turnee finale de la U21. Da, credem în câștigarea unei medalii, nu avem obiective mici. Le-am ținut piept marilor echipe.

Aș vrea să fiu realist, dar eu visez la campionatul Spaniei de când eram mic. Orice echipă aș vrea acolo. Sunt fanul total al lui Leo Messi, voi fi mereu, chiar dacă nu ar marca timp de două sezoane. Lumea fotbalului va fi mult mai tristă după ce Messi și Ronaldo se vor retrage.

Mă descurc în limba engleză, ce am învățat de la școală, plus ce am învățat eu. Sunt mândru că sunt român, nu regret că m-am născut în România, nu aș da una pe alta. Prefer să fiu un român care muncește în Statele Unite decât să mă fi născut acolo.

Sunt mai mulți tineri jucători care vor impresiona în proximul sezon de Liga 1. Îmi plac Cîmpanu, Tavi Popescu, Baiaram, Petrila, Denis Rusu, Pitu, Grameni, sunt mulți tineri talentați care vin din urmă. Serios, România are marfă bună - Alexandru Mățan

1,5 milioane de euroeste cota lui Alex pe transfermarkt, exact banii pe care Columbus Crew ia achitat ca sumă de transfer Viitorului

9 meciuria adunat pentru formația din MLS

4 goluria marcat Mățan în Liga 1 pentru Viitorul în 78 de partide

40 de milioane de euroeste cota tuturor jucătorilor de la Columbus Crew, lotul lui CFR Cluj fiind cotat la 27 de milioane de euro, iar FCSB la 31 de milioane de euro

Statuia Libertății, Casa Albă și Cascada Niagara 

Alex Mățan n-a avut prea mult timp ca să cunoască diverse puncte de interes din America. "Am prins o deplasarea la New York, stăteam vizavi de Downtown-ul de acolo și era fantastic de frumos. Încă este protocolul Covid-19, nu prea poți să te miști mult. 

De exemplu, n-am putut să-i aduc pe ai mei acolo, Ambasada este închisă, nu acceptă vizele de intrare. Trei lucruri ce mi-ar plăcea să văd în America. Statuia Libertății, Casa Albă și Cascada Niagara. 

Infrastuctura de acolo mi se pare foarte, foarte avansată. Mi-ar plăcea ca România să ia modelul de acolo. Și cred că putem și noi, fiindcă suntem niște oameni foarte creativi", a spus Alex.

În ce vrea Mățan să investească banii 

Mățan se recomandă ca un tânăr cu capul pe umeri. "Banii mulți pe care sper eu să-i am îi voi investi în imobiliare, în primă fază, apoi în monedele virtuale. 

La 6 ani m-am apucat de fotbal, n-am apucat să am prea multe pasiuni. Nu știu dacă m-a ajutat faptul că am stat singur de la 10 ani, dar cu siguranță m-a maturizat mult mai repede față de alți tineri de vârsta mea. Am înfruntat multe perioade dificile de unul singur", a povestit mijlocașul.

Mățan: "M-au alergat oamenii cu toporul" 

Fotbalistul se amuză acum când se gândește la diverse episoade din copilăria sa: "La țară, la bunicii din partea mamei, la Pechea, în Galați, am făcut multe năzdrăvănii. M-au alergat oameni cu toporul, furam corcodușe, ce faci când ești copil". 

A dezvăluit care este cel mai bun sfat primit de la familie, care-l ghidează în viață: "Să nu ascult de gura lumii. Deși e mare și dură, n-o poate închide nimeni. Nu pot face asta în totalitate, dar încerc, pe cât posibil, să nu țin cont de ceea ce spune gura lumii".

Citește și alte știri de actualitate:

Primul refuz pentru Farul Constanța, noul colos din Liga 1! I-a spus NU lui Hagi: „E mai bine așa”

EXCLUSIV Scene incredibile pe Arena Națională » Șeful DNA, politicienii și FRF au stat la VIP! Hagi, Gică Popescu și Dorinel, umiliți și trimiși la tribuna a II-a!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
consalve
consalve  •  15 Iunie 2021, 14:45

FYI - Ohio nu are nici pe departe cea mai mare populatie ca stat in SUA. Va rog sa corectati! :)

observator_federal
observator_federal  •  15 Iunie 2021, 13:44
Postat de poli_4_ever pe 15 Iunie 2021, 13:16

Mare valoare si Mitrita ala de nu stiu cum sa mai scape de el ***.

Păi crezi că a uitat jocul cu mingea? Dacă știi tu vreun fotbalist român "în activitate" mai tehnic decât Mitriță, spune-l te rog.

poli_4_ever
poli_4_ever  •  15 Iunie 2021, 13:16
Postat de observator_federal pe 15 Iunie 2021, 12:56

Mitrița marcat 18 goluri (plus 7 assisturi) la New York City FC, și abia abia a ajuns să prindă jocuri în Națională pe motivul că MLS este un campionat slab - il mai și compătimeau unii, că este un pas înapoi în carieră... În cazul Mățan se extaziază unii (aceiași?), că ”trăiește visul american”... Pe bune, nu credeți (chiar așa, nu credeți?) că Mitriță i-a deschis drum lui Mățan în America? Păi hai atunci - dacă nici acum, atunci când? - să aducem vorba și despre Mitriță, conjunctural...

Mare valoare si Mitrita ala de nu stiu cum sa mai scape de el ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează