INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  MONDIALUL CLUBURILOR

Corespondență din Doha // O jumătate de an cât o viață! Răzvan Lucescu debutează azi în Mondialul Cluburilor

Articol de GSP - Publicat sambata, 14 decembrie 2019 09:00

Al Hilal, campioana Asiei, joacă de la 16:00, în direct pe TVR 1, contra lui Esperance Tunis, campioana Africii.

Dacă Europa, să zicem, e în primul sfert al mileniului trei, iar România cine știe unde, Qatar a sărit mai încolo cu măcar o sută de ani. Îți dai seama de asta încă de la urcarea în luxosul Airbus 321 al Qatar Airways, unde stewardesele sunt lapte și miere, de parcă pe tine te-ar fi așteptat toată cariera lor.

Cutia cu creioane luminate

Dacă pe alte linii, ți se dau un sandviș și o napolitană, aici trebuie să stai cu Trifermentul în buzunar. Băuturile sunt aproximativ la discreție, cu un pic de tupeu poți să te pilești în cele patru ore și un pic până la Doha. Pe ecranele spătarelor din față, te pui la curent cu ce mai e nou în materie de filme, de muzică sau de shopping. Hamad International Airport e luxos, dar aglomerat, ca orice nod care leagă continentele între ele.

Spre seară, orașul arată ca o cutie de creioane colorate, în vârful cărora cineva a pus câte o luminiță care se răsfrânge peste tot. Când vii pentru Campionatul Mondial al Cluburilor, unde Răzvan Lucescu și Al Hilal, câștigătorii Ligii Campionilor Asiei, debutează azi contra celor de la Esperance Tunis, campioana Africii, n-ai timp de pierdut și, deocamdată, nici de vizitat. Fuga la Dusit Hotel, acolo unde a tras, de miercuri seară, Al Hilal!

Taximetristul din Bangladesh

Prima observație: printurile pe care le-am dat la București cu hotelul în imagini și descriere nu fac doi bani. Dusit Hotel e în mijlocul unor zgârie-nori de toate felurile și culorile, încât nu l-ar fi dibuit nici Jacques-Yves Cousteau. Noroc cu Zaqari, un taximetrist simpatic din Bangladesh, majoritatea taximetriștilor sunt din Bangladesh, care mă lasă chiar în fața recepției. Securitatea e maximă în hotelul unde stă campioana Asiei. Încerc un apel către Răzvan Lucescu. Apoi un sms. Niciun răspuns. Într-un târziu, mesaj pe WhatsApp: "Îmi pare rău, sunt la ședință de analiză cu staff-ul meu. Lucrez până târziu. Hai să ne auzim mâine dimineață".

A doua zi, adică vineri, joncțiune cu Tudor Furdui, trimisul TVR la Doha. Câteva mesaje la Răzvan. "Nu știu dacă ne putem vedea azi. Am un program foarte încărcat. Lucrez de dimineață de la 9. Masa de prânz e la 13, apoi plec spre conferința de presă, apoi am antrenamentul oficial. Poate pe seară ne putem vedea. Încerc la 12 și un sfert, dacă insistați. Să fiți în hol la mine, la hotel".
Și să stai în hol la Dusit e o aventură. Bodyguarzii te întreabă al cui ești și de unde vii, iar cei din brigada de securitate a competiției, când le spui că ești jurnalist, te atenționează că n-ai voie să filmezi!

Corespondență din Doha // O jumătate de an cât o viață! Răzvan Lucescu debutează azi în Mondialul Cluburilor

A albit

A trecut de 12 și jumătate. Răzvan n-a apărut. Și Mircea Lucescu își mânca adversarii pe pâine la analize, dar își făcea timp de ziariști. Scuze, mesaj de la antrenorul lui Al Hilal: "Așteptați-mă, cobor acum". Apare de unde nu te aștepți.

Astă-vară, înaintea triumfului final cu PAOK Salonic, când l-am văzut cu rucsacul în spate, ditamai antrenorul cu orașul la picioare, am scris că pare un student la Harvard, dacă n-ai știi cine e. Aceeași impresie și acum. Doar că, de data asta, omul în treningul albastru-negru al lui Al Hilal, deși tot cu rucsacul în spate, nu mai aduce cu un student. Îl trădează părul care i-a albit în jumătatea de an în care a trăit, la Salonic și la Riad, momente pe care alți tehnicieni nu le-au trăit într-o viață.

Dacă i-aș da un sfat, deși nu pot avea calitatea asta, l-aș sfătui să nu-și vopsească părul. Îmi vine în minte replica marelui Robert Redford când a fost întrebat de ce nu și-a făcut vreo operație estetică. "Pentru că pe fața fiecărui bărbat trebuie să se citească viața pe care a trăit-o!".

Corespondență din Doha // O jumătate de an cât o viață! Răzvan Lucescu debutează azi în Mondialul Cluburilor

Răzvan Lucescu alături de jurnalistul Daniel Nanu, la Doha

Probleme cu vedetele

Răzvan debutează azi la Mondialul Cluburilor contra lui Esperance Tunis. E posibil să joace fără cele două guri de foc ale lui Al Hilal: Sebastian Giovinco și Gomis. Ambii sunt incerți, Gomis, de exemplu, a suferit multiple fracturi la o mână, la returul finalei Ligii Campionilor Asiei, și n-are multe antrenamente tari după operație. Iar Esperance e echipa care a câștigat ultimele două Champions League ale Africii, "asta îți dă o liniște aparte".

Îi aduc aminte despre ce spunea cândva Mircea Lucescu vizavi de locurile unde s-a simțit cel mai bine: "Când ai succes, și Hunedoara ți se pare cel mai frumos oraș din lume".

"Și succesele cu Brașov sau Rapid au fost de neuitat"

Îmi aduc eu aminte de noaptea de pomină de astă-vară, de după câștigarea titlului cu PAOK, atunci când Salonicul ardea la propriu, cum ardea Atlanta în "Pe aripile vântului", și-l întreb care victorie a fost trăită, de fani și de el, mai intens: "Nu pot face o diferență. PAOK aștepta titlul de 34 de ani, Al Hilal aștepta Champions League Asia de 19 ani. Sigur, succesul cu Al Hilal reprezintă un titlu continental. Dar, la vremea lor, pentru mine și succesele cu Brașov sau Rapid au fost de neuitat. De fapt, așa și vor rămâne. Tata avea dreptate".
Își ia rucsacul în spate și la revedere de la noi. Urcă în hotelul cu 31 de etaje, cu grijile și gândurile lui de antrenor care va juca la turneul final al campioanelor cluburilor.

"Obiectivul e să ajungem cât mai departe. Oricum, e o mare onoare că suntem aici, în compania tuturor campioanelor continentale"
Răzvan Lucescu, antrenor Al Hilal

Răzvan Lucescu la sărbătoarea lui Al Hilal după cucerirea Ligii Campionilor Asiei

Hațegan, la primul meci

"Centralul" din Arad va conduce duelul dintre Monterrey și Al Sadd, partidă ce va avea loc astăzi, de la 19:30, ora României. Hațegan va fi ajutat de asistenții Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe. Mondialul cluburilor a început pe 11 decembrie, Al Sadd - Hienghene 3-1, și se va termina pe 21 decembrie. Programul următoarelor jocuri: Al Hilal - ES Tunis, Monterrey - Al Sadd. Flamengo și Liverpool sunt calificate direct în semifinale.

Răzvan Lucescu a declanșat nebunia în Arabia Saudită: „Guvernul a trimis oamenii acasă” + „Cei de la PAOK sunt supărați pe mine”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  14 Decembrie 2019, 11:51

Succes lui Razvan Lucescu. In alta ordine de idei, mai exista oameni care nu sint impresionati de luxul asociat arabilor!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează