INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GRECIA

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA // FOTO Imagini SF din cantonamentul lui PAOK » Metode revoluționare folosite de Lucescu + în câte limbi discută cu elevii săi

Foto: Raed Krishan +9   FOTO
Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 13 iulie 2018 12:33

PAOK le-a administrat celor de la FCSB singura înfrângere din vara asta, scor 1-2. Răzvan Lucescu își pregătește în Olanda echipa pentru încă un sezon din competiția încinsă pe care grecii o privesc ca pe cea mai serioasă chestiune posibilă. 

Cluburile mari din Grecia sunt cam așa cum erau echipele românești înaintea crizei care le-a redus bugetele. Bani mulți, nume cunoscute în loturi, salarii de multe sute de mii de euro și un campionat în care fiecare derby e privit ca un sfârșit al lumii.

Bani mulți, nume cunoscute

Răzvan Lucescu o antrenează pe PAOK în Oosterbeek, la 30 de kilometri de Apeldoornul în care sunt cantonați steliștii. În duelul-test în care s-au întâlnit, alb-negrii au câștigat cu 2-1.

Au dominat clar prima repriză, în care Dică a folosit multe rezerve, apoi jocul s-a echilibrat când grecii au avut pe teren soluțiile de backup, iar românii au mizat pe mai mulți oameni de bază. Dincolo de rezultat și de o statistică a ocaziilor, a posesiei, jocul a arătat o superioritate a formației din Salonic, mai puternică, mai tehnică și, mai ales, cu experiență mai mare.

Experiența și valoarea în plus provin în primul rând din buget. FCSB consumă un pic peste 10 milioane de euro pe sezon, PAOK are de trei ori mai mulți bani. Grecii au ce aveau echipele din Liga 1 în urmă cu 10-12 ani: salariile mari atrag nume importante. Răzvan îi are în antrenament pe Prijovici, un internațional sârb, pe El Kaddouri, un marocan fost la Napoli, pe Khaceridi, din naționala Ucrainei. Și mai sunt CV-uri grele într-un lot pestriț, cu multe naționalități.

Lecții în multe limbi

Antrenorul e ca la un curs de limbi străine, schimbă codul de la un minut la altul în funcție de persoana căreia i se adresează. Vorbește în italiană cu preparatorii fizici, în engleză în majoritatea timpului, în română cu ex-stelistul Varela. Lucescu trece la franceză când îl oprește pe brazilianul Leo Matos, ex-Marseille, un fundaș dreapta care le-a înnodat picioarele roș-albaștrilor.

La FCSB nici nu ar fi nevoie de un tehnician poliglot. Dică vorbește în română pentru că mai sunt puțini străini și ei sunt, oricum, deja adaptați, înțeleg discuțiile. Stelistul îi mai transmite doar lui Qaka indicații în engleză. Albanezo-norvegianul are doar un an în România, petrecut la Poli Iași.

Vânzoleala din jurul lui PAOK e mai mare, zece ziariști asistă la antrenament. Pe FCSB o urmăresc doar Gazeta, ProTV și Telekom. Lucescu are antrenamentele filmate cu aparatură sofisticată pe care o adusese și Daum la echipa națională în mandatul pe care l-a avut germanul, un fel de sondă mobilă care captează imagini de sus.

"Olympiakos must be dead!"

Pentru filmarea din aer a exercițiilor și a poziționării fotbaliștilor există și drone care survolează terenul în timpul ședinței de pregătire. Bâzâitul dronelor amplifică impresia de război în care s-a transformat campionatul grecesc.

Unii jurnaliști poartă și ei echipamentul lui PAOK. "Dronele sunt ca să oprim contraatacurile. Când adversarii pornesc pe o contră, tragem din dronă". Înseamnă că pentru Olympiakos vi le-ați cumpărat?". "Olympiakos must be dead!" (n.r. "Olympiakos trebuie să moară!").

Răzvan e conștient că nu participă într-o ligă normală. Zona Macedonia, pe care o reprezintă PAOK, a fost aproape de un titlu după zeci de ani și l-a pierdut fiindcă rivalele Olympiakos și AEK au abandonat derby-urile cu alb-negrii și apoi le-au câștigat la "masa verde". Un pretext pentru noi războaie în stagiunea care-l așteaptă pe Lucescu. 

"Tensiunea din Grecia m-a prins și-mi oferă și o motivație, o satisfacție în plus. Atmosfera de acolo te face să vrei, simți că ai pentru ce să lupți"
Răzvan Lucescu, antrenor PAOK

2
e locul pe care l-a ocupat PAOK după ce a pierdut două derby-uri la comisii. Echipa lui Lucescu o va întâlni pe Basel în turul al doilea preliminar din Champions League, pe ruta noncampioanelor

Teren reparat de roboți

Și PAOK, și FCSB au condiții excelente în Olanda. Dică a condus ieri un antrenament desfășurat pe două terenuri în același timp. Tot două câmpuri are și PAOK la dispoziție. Jucătorii sunt împărțiți în funcție de genul antrenamentului pe care-l fac, nu se lucrează la grămadă.

Varela și ceilalți fotbaliști defensivi se antrenează mai mult pentru forță, Lucescu exersează pe alt teren trasee ofensive cu jucătorii de atac. Când se încheie ședința și jucătorii părăsesc terenul, de pe margine pornesc niște mașinuțe-roboți, ca niște gândaci mari, verzi, din desene animate. "Gândacii" mișună pe tot terenul și aranjează iarba pe care o deranjaseră jucătorii. 


58.600.000 €valorează lotul lui Răzvan Lucescu pe transfermarkt. Cel mai scump e sârbul Prijovici, 28 de ani, cotat la 6 milioane de euro

25.280.000 € face lotul FCSB pe transfermarkt. Cel mai scump e atacantul lateral Man, de 19 ani, internațional român de tineret, estimat la 2,2 milioane € 

foto Vezi AICI cele mai tari imagini din cantonamentul celor de la PAOK Salonic!

Vezi și: Naționala care crește în afara României » Mai mulți români la amicalele FCSB din Olanda decât la oficialele din București!

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (11)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  13 Iulie 2018, 18:00
Postat de ray51 pe 13 Iulie 2018, 16:32

Nu-i nici o diferenta!?! Dica vorbeste o limba destul de bine. Lucescu jr. vorbeste bine vreo 3. PAOK reprezinta partea macedoneana a fotbalului grec, FCSB are patron machidon. PAOK a luat locul 2, idem si FCSB. Razvan a fost portar, Dica a fost atacant. s.a.m.d.

Degeaba, daca limba stramosilor lui nu o stie cum trebuie. Daca ma intrebi care, iti spun eu care e, e vorba de tara aceea unde a avut cantonament rapid acum cativa ani. In rest, vad ca incurci rau si conceptele de istorie, geografie, fotbal. Esti rinist cumva?

ray51
ray51  •  13 Iulie 2018, 16:32

Nu-i nici o diferenta!?! Dica vorbeste o limba destul de bine. Lucescu jr. vorbeste bine vreo 3. PAOK reprezinta partea macedoneana a fotbalului grec, FCSB are patron machidon. PAOK a luat locul 2, idem si FCSB. Razvan a fost portar, Dica a fost atacant. s.a.m.d.

sexilian
sexilian  •  13 Iulie 2018, 16:32

dutedica si cu romanii vorbeste cu mainile,dupa ce o promova clasa a saptea ii da hagi un dictionar cu sunete........

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close