INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Cum s-a schimbat Dorin Rotariu după un an în Belgia și ce planuri are: "Vreau să fiu un rege al junglei!"

Dorin Rotariu
(foto: Cristi Preda, GSP)
Dorin Rotariu (foto: Cristi Preda, GSP)

Articol de , - Publicat marti, 20 martie 2018 09:00

Mijlocașul ofensiv al lui Mouscron, Dorin Rotariu, a dezvăluit care este modelul de succes al unui fotbalist profesionist în Occident şi cum s-a schimbat după un an petrecut în Belgia.

Întotdeauna a fost un tânăr mai altfel. Dorin Rotariu a plecat în iarna lui 2017 de la Dinamo, achiziţionat de FC Bruges pentru 2,2 milioane de euro. Un fotbalist cu un talent înnăscut, conştient de ceea ce trebuie să facă în viaţă ca să răzbească, mai atent la muncă decât la plăcerile vârstei. Ajuns în Belgia la un club cu ştaif, a luat ochii, după care a pătruns într-o zonă gri.

8 goluri şi 3 pase decisiveare Dorin la Mouscron în 24 de meciuri în acest sezon

S-a reinventat din vară la Mouscron, sub comanda lui Rednic, dar şi-n mare parte datorită faptului că şi-a schimbat stilul de viaţă, înţelegând că în străinătate, oricât de talentat ai fi, fără muncă fotbalul e pustiu! Prima răsplată pentru fotbalistul de 22 de ani: a fost convocat în premieră în mandatul lui Contra, urmând să joace în "dubla" cu Israel şi cu Suedia.

1 gol şi 3 assist-uriare la Bruges în 12 partide

4 selecţiia strâns Dorin la prima reprezentativă

-Dorin, cum îţi merge la Mouscron? În afara golurilor şi a assist-urilor pe care le urmărim etapă de etapă.
-La început a fost dificil, am dat peste un alt stil, o altă strategie, chiar pot spune că mi-a fost mai greu să mă acomodez la Mouscron decât la Bruges. Se cere agresivitate, e mai mult de muncă, pe angajament, iar acestea nu erau punctele mele forte. A trebuit să muncesc în plus, să merg mai mult la sală, ca să le demonstrez celor de la Mouscron, celor de la Bruges şi mai ales mie că pot reintra şi în circuitul naţionalei.

Plus 4 kilograme. De mușchi

-Ai plecat firav de la Dinamo, arăţi mai bine făcut!
-Nu aş fi rezistat fără să lucrez fizic suplimentar. E simplu: dacă nu voi impresiona la Mouscron, nu mă voi întoarce nici la Bruges, nici la prima reprezentativă!

-Cât lucrezi în plus?

-Extra? Două ore pe zi. E literă de lege! Am mai pus pe mine 4 kilograme, muşchi, nu am avut şi nu am probleme cu grăsimea! Fără să muncesc extra n-aş fi ieşit în evidenţă. Ştiu că am calităţi tehnice, dar nu aş fi atras atenția. Belgia are un campionat de bătaie, de luptă, degeaba ai tehnică, talent dacă nu intri la război.

 

A post shared by Dorin Rotariu (@rotariudorin) on

 

A post shared by Dorin Rotariu (@rotariudorin) on

 

"Motto-ul meu: să nu fiu mulţumit niciodată!"

-Când nu jucai la Bruges, ai avut vreun moment de cumpănă, să vrei să te întorci în România?
-Aaa, nuuu! Mi-a fost greu când nu eram nici în lot, a fost un şoc. Nu mă consider Messi, însă ştiam că am avut meciuri pozitive. A venit un alt antrenor după mister Preud'homme, o altă viziune, asta e!

-Ce-ai învăţat în 14 luni de străinătate?
-Să fiu profesionist sută la sută! Pentru ei contează mai mult asta, să fii dispus să lucrezi, pun accent pe munca extra decât pe meci. O eroare ţi se mai scuză dacă eşti realist şi conştient că ai greşit şi munceşti mai mult.

-Care este motto-ul tău acum?
-Să nu fiu mulţumit niciodată! Muncesc în fiecare zi, iar dacă n-aş fi astfel m-ar satisface un gol sau un assist. Vreau cât mai mult, vreau să le arăt că sunt bun, că nu m-au cumpărat degeaba! La Bruges m-au primit bine, m-am simţit bine, de aceea am fost şocat când n-am mai prins lotul. Eu am vrut să plec undeva să joc, acolo stăteam în vacanţă.

"E bine să te confrunţi cu probleme şi să le dobori"

-Ai făcut pasul potrivit la vârsta care trebuia?
-Da. De fapt, e bine să pleci cât mai tânăr şi să te loveşti de probleme şi să le dobori.

-E mai uşor să joci fotbal în România?
-Da. Când faci pasul de la un campionat la altul mereu va fi complicat.

-Te-ai fi plafonat dacă rămâneai în Liga 1?
-Exista riscul acesta. Am făcut pasul când a trebuit.

"Îmi lipseşte Derby-ul"

-La ce duci dorul din România?
-La Derby-ul cu Steaua. Mă uit mereu, am văzut ultimul, când a egalat FCSB, cum îi zice acum, la ultima fază. A picat cerul pe mine de uluială, de nervi! Dacă Dinamo nu era egalată de Teixeira, ar fi fost în play-off acum.

-Te şochează că nu este Dinamo acolo?
-Şoc nu ştiu, dar e o mare şi neplăcută surpriză. Nu doar eu, cred că şi alţi microbişti s-ar fi aşteptat ca Dinamo să fie în play-off. Ar fi fost ceva normal, mai ales că echipa a avut şi evoluţii bune. Cu FCSB a fost ghinion.

-Crezi că se impune vânzarea clubului?
-(râde) Wow, asta nu e întrebare de mine!

-Mai ţii legătura cu foştii coechipieri?
-Am mai ţinut, dar au "decolat" cu toţii. Cu Nede, cu Stelu mai vorbeam.

-Mai suferi la eşecurile lui Dinamo sau vezi totul la rece?
-Înţeleg cum e presiunea. La Dinamo, când se pierde e de două ori mai mare durerea.

"Ştiu că sunt 10-15 ani de sacrificii ca să fii liniştit după"

-Există vreo legătură între tine şi tatuajul de pe pumnul stâng, leul?
-Zodia mea şi faptul că muncesc, mă inspiră. Leul este regele junglei, aşa trebuie să fiu şi eu! (râde) Un rege al fotbalului nu pot fi, să fim serioşi, acela e Messi! Pot fi şi eu un rege al junglei fotbalului, ca determinare, muncă şi sacrificiu. Mi-am dorit de mic să-mi îndeplinesc visurile, însă nimic nu vine uşor, ci doar prin sacrificii de 10-15 ani. Munceşti mult şi greu, e clar, aceşti ani, dar după aceea stai liniştit.

-Ce înseamnă pentru tine convocarea la naţională pentru amicalele cu Israel şi cu Suedia?
-N-am mai fost de la meciul cu Chile, din vară. Sper să joc, să dau un gol, o pasă.

-Cel mai bun sfat primit, care te ghidează şi acum în viaţă?
-Multe am realizat prin forţele mele. Am primit o mulțime de sfaturi, dar cel mai bine înțelegi niște lucruri când te loveşti de probleme. Ca să cresc a trebuit să muncesc în plus, altfel n-aş fi putut avea realizări sau să arăt că pot mai mult.

-Au fost discuţii despre un posibil meci aranjat între Mouscron şi Eupen în campionatul belgian...
-Nuuu, habar n-am! Sunt discuţii care trec pe lângă noi.

-Cine ai vrea să ia titlul în acest sezon în România?
-Dinamo!

-Nu se poate!
-Chiar nu ştiu, e un play-off foarte dificil. Nu mă interesează cine va câştiga, dacă nu ia Dinamo! 

"În Belgia mi-am acoperit multe minusuri. Le aveam mai mari, acum sunt mai mici. Am ajuns la un echilibru, de acum voi creşte puţin câte puţin. Vreau să mă întorc în vară la FC Bruges. Am fost monitorizat frecvent, am dat şi nişte teste, voi fi urmărit în continuare.

La Mouscron am şi rezultate, şi încredere. E greu să joci când eşti doar împrumutat la o echipă, fiindcă iei locul altuia pe care respectivii îl pot creşte şi-l vând.

Speram în convocarea la naţională, pentru asta am plecat de la Bruges la Mouscron, ca să reîncep fotbalul.

Nu mi-a fost teamă la Mouscron după plecarea lui nea Mircea Rednic. Am muncit la fel de mult şi am rămas pozitiv. Mi-am aşteptat şansa şi a trebuit să arăt că merit să joc.

În străinătate, nu mai am timp de altceva în afara antrenamentelor. Mă relaxez în Bruges, un oraş superb, apoi în vacanţe. Nu-mi lipseşte deloc Bucureştiul cel agitat. Cui i-ar lipsi?! Fac naveta zilnic între Bruges şi Mouscron. Nu stau mult pe drumuri, pe autostradă ajung în circa 20 de minute" Dorin Rotariu

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  20 Martie 2018, 18:54
Postat de magic4ever pe 20 Martie 2018, 14:05

Rotariu este 3 clase peste F.Tanase, Man si Coman care sunt cotati la sute de milioane de euro...succes in Belgia!

peste man nu este cu siguranta,daca o tine asa ,man va ajunge sus in campionat tare,si va rupe norii,inca rotariu mai are mult de muncit si minte cand zice ca a avut dinamo ghinion cu steaua,poate doar c a avut 2-0,insa raportul ocaziilor a fost clar pt steaua,norocul a fost vlad pt dinamo

magic4ever
magic4ever  •  20 Martie 2018, 14:05

Rotariu este 3 clase peste F.Tanase, Man si Coman care sunt cotati la sute de milioane de euro...succes in Belgia!

gicab
gicab  •  20 Martie 2018, 11:43

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează