INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BELGIA

EXCLUSIV GSP Rotariu, interviu EXPLOZIV din Bruges: ”Relația cu Anamaria Prodan mi-a făcut rău”

În timpul liber, Rotariu se relaxează în mirificul centru istoric, brăzdat de zeci de canale // Foto: Raed Krishan +9   FOTO
În timpul liber, Rotariu se relaxează în mirificul centru istoric, brăzdat de zeci de canale // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 08 martie 2017 00:00

Dorin Rotariu, 21 de ani, și-a început visul din Occident într-un oraș minunat, încărcat de istorie și racordat permanent la viața lui FC Bruges, clubul care domină în prezent fotbalul belgian.

La Bruges, Dorin Rotariu pare cel mai fericit din legiunea română descălecată în Belgia. A ajuns la campioana en titre, e lider la zi în sezonul actual, a intrat pe mâna unui antrenor cu profil legendar, Michel Preud'homme, fostul mare portar al "dracilor roșii", și locuiește într-un oraș absolut fascinant, supranumit "Veneția Nordului" datorită păienjenișului de canale care, aidoma surorii italiene, îmbrățișează urbea.

Și-a găsit repede o casă elegantă, conduce un Mercedes negru, oferit de club în baza parteneriatului cu compania germană, iar liniștea i se citește în ochi.

"Lumea e extraordinară aici. FC Bruges e un club iubit în toată țara, îmi plac foarte mult ambițiile și atmosfera, mi s-a întâmplat deja să fiu oprit prin centru pentru un autograf sau o poză", spune fostul dinamovist.

În buricul târgului, Grand Place, cu al său turn maiestuos de 83 de metri, ridicat încă din secolul XII, e punctul nodal al orașului. "Vin deseori aici să iau masa la unul dintre restaurantele aflate împrejur", se confesează Roti.

El stă la Bruges împreună cu prietena, Floris, și e vizitat deseori de familie. Visul unei cariere internaționale la vârf prinde primele rădăcini, de la provocarea sportivă până la adaptarea personală într-o altă lume decât cea de pe planeta România.

Rotariu: ”Mi-a căzut rău experiența negativă de la contractul cu Anamaria Prodan

Dorin Rotariu povestește ziua de foc a transferului la FC Bruges, când ”sunau telefoane din toate părțile”, explică de ce a ales oferta belgienilor și rememorează momente speciale trăite în fotbalul românesc.

Dorin e un tip introvertit. Nu e genul povestitorului expansiv, care să-și pună pe micile ecrane viața și cariera. Îi plac discreția și liniștea.

Ar prefera mai degrabă savoarea unui pahar de vin roșu, alături de familie, decât dansurile pe mese în zgomotul infernal al unei discoteci. "E un fotbalist atipic prin atitudinea și caracterul lui", remarca și fostul său antrenor de la Dinamo, Flavius Stoican.

Într-un restaurant cochet din Grand Place din Bruges, îmbrăcat la patru ace, Dorin nu-și dezminte profilul. Vorbește mai puțin despre viața personală, apasă doar pe subiectele care l-au mișcat cu adevărat până acum în carieră și devine o fiară când discută despre fotbal, goluri, muncă și antrenamente.

TRANSFERUL ÎN BELGIA
"Am ales Bruges pentru visul de a juca în Champions League"

După patru ani petrecuți în Ștefan cel Mare, Rotariu a făcut cumva peste noapte pasul în Belgia într-un moment în care perioada de mercato era gata să se închidă. "S-a finalizat totul la mustață", rememorează Dorin momentele înțelegerii cu flamanzii.

Și continuă: "M-au sunat și cu o zi înainte, când au propus un împrumut, aceeași variantă fusese și cu un an înainte, dar s-au decis finalmente la un transfer definitiv în ultima zi de transferuri. A fost o agitație teribilă în ultimele două-trei ore până la semnătură. Sunau telefoanele din toate părțile, au mai existat propuneri concurente și de la alte cluburi, dar cred că am fost foarte inspirat cu alegerea lui FC Bruges".

Explică de ce a preferat Belgia: "Orice tânăr jucător visează să fie campion, să evolueze în Champions League. Cred că la Bruges am posibilitatea să cresc și să-mi ating aceste obiective. Și m-am gândit ce șanse am să joc, fiindcă doar dacă ești pe teren poți arăta ceea ce știi. Nu e ușor să devii titular, trebuie să muncești enorm, dar FC Bruges e locul în care voi avea posibilitatea să progresez".

PRIMELE SĂPTĂMÂNI LA CLUB
"Totul e organizat pentru performanță"

Roti evită să facă vreo comparație între fotbalul din România și mediul descoperit la Bruges. Zâmbește însă cu subînțeles, semn că diferențele sunt radicale, iar orice remarcă ar putea isca o furtună.

"Fanii, colegii și staff-ul m-au primit extraordinar. La primul meci, cu Charleroi, am avut multe mesaje de bun venit, iar suporterii m-au impresionat pentru că susțin echipa inclusiv în momentele mai puțin faste", explică Rotariu.

Evocă unul dintre sfaturile primite la instalare: "Trebuie să fii pregătit oricând să intri în echipă. Chiar dacă azi nu faci parte din lot, etapa viitoare poți fi titular. Aici e totul organizat pentru performanță, pentru titlu, pentru cupele europene. Mi-aș dori enorm să ajut și eu sezonul acesta la repetarea succesului din vara trecută, când FC Bruges a câștigat campionatul".

BUCURIILE ȘI TRISTEȚILE DE LA DINAMO
"O să le mulțumesc întotdeauna lui Țălnar și Rednic"

Dorin s-a înșurubat rapid în Belgia, dar mintea nu i-a plecat cu totul de la roș-albi: "O să-i mulțumesc întotdeauna lui Cornel Țălnar pentru că a avut curajul să mă promoveze la o vârstă fragedă. Și cu Mircea Rednic am traversat o perioadă specială. M-a ajutat foarte mult în niște momente pe care puțină lume le știe. A avut încredere în mine când alții nu prea mai aveau. M-a propulsat, am evoluat în majoritatea partidelor, mi-a oferit ritm, ceea ce contează pentru un tânăr de la care sunt așteptări mari".

Iar golurile din Derby de România sunt de neuitat: "Primul îl am în suflet pentru execuție, ultimul ca importanță". Mărturisește că încă de la primele partide pentru "câini" a căpătat un obicei: "Revăd în general meciurile mele, mă autoanalizez, pentru că sunt faze în orice partidă care ți se întipăresc pe creier și simți nevoia să le diseci. În special acolo unde ai greșit o pasă, ai avut o ratare.

Mă uit să văd ce puteam schimba, încerc să-mi imaginez ce se întâmpla dacă alegeam o altă soluție. E și o chestiune legată de tactică, să urmărești cum te-ai poziționat pe ofensivă sau pe defensivă. Te frământă treburile astea și nu le poți lăsa să treacă pe lângă tine".

La capitolul opus e, evident, tragedia lui Ekeng: "Eram chiar în spatele lui, în diagonală, și l-am văzut cum se prăbușește brusc. Mi-am dat imediat seama că e ceva grav, fiindcă nu fusese niciun contact, iar el oricum nu era un băiat care să se prefacă sau să simuleze. Totul a fost atât de fulgerător încât mi-am dat seama că uneori granița între viață și moarte e ca un fir de ață. Am trăit atunci niște momente pe care nu le doresc nimănui".

SCANDALUL CU SOȚIA ANTRENORULUI STELEI
"Mi-am dat seama de caracterul anumitor persoane"

Rotariu a trăit, probabil, cele mai tensionate momente la Dinamo din cauza contractului de reprezentare pe care l-a avut la un moment dat cu Anamaria Prodan. E un subiect pe care Dorin îl abordează cu reținere, pentru că știe prin câte a trecut din pricina colaborării cu soția antrenorului Stelei.

Face totuși câteva trimiteri abrupte, în care evită să fie tăios la adresa impresarei, dar sugerează că regretă acum faptul că a ales să colaboreze o perioadă cu Prodan: "Au fost foarte multe lucruri la mijloc atunci. Incredibil de multe! Acea experiență negativă m-a maturizat. Mi-am dat seama de caracterul anumitor persoane și am tras niște învățăminte dintr-un exemplu trist al vieții mele.

A fost un scandal care mi-a căzut rău, dar m-a ajutat ca, ulterior, să mă gândesc de două ori înainte de a lua o decizie. Nu doresc să mai intru în detalii, doar vreau să le mulțumesc celor de la Dinamo, care m-au ajutat foarte mult în acea perioadă, chiar dacă puțină lume știe asta. Nu mă refer aici la chestiuni financiare, ci la susținere personală".

Astăzi, Rotariu lucrează cu o agenție britanică, "Magico Sport", care a și realizat transferul la Bruges. Inclusiv un român activează pentru firma respectivă, Dragoș Boboc, 35 de ani, fost jucător în liga secundă, la Bacău, Onești, Farul, Alba Iulia și Brăila. El l-a asistat pe Roti la semnarea contractului cu campioana Belgiei.

"În 2013 au existat, într-adevăr, niște discuții cu Manchester United. Am avut și o întâlnire cu scouterii englezilor. După ce a fost schimbat însă antrenorul din acea perioadă nu şi-au mai exprimat interesul"
Dorin Rotariu

"Știu că am avut multe ocazii pe care le-am ratat. Dar a fost vorba de ghinion de multe ori. Ce poate fi altceva când nimerești bara și-ți lipsește doar un centimetru pentru ca mingea să intre în plasă?"
Dorin Rotariu

"Dinamo a arătat foarte bine în ultimele meciuri. Am mai discutat cu Brănescu, Palici, Hanca, Popa și le-am urat baftă. E și pentru ei presiune din toate părțile. Mă bucur că au intrat în play-off și m-aș bucura enorm să reușească să ia titlul"
Dorin Rotariu

"Nu vreau să-mi risipesc banii câștigați din munca pe care o depun zi de zi. Nu-mi doresc o mașină scumpă și nu vreau să fac niște cheltuieli inutile. Sunt foarte cumpătat financiar. Deocamdată mă gândesc doar la fotbal, nu la afaceri"
Dorin Rotariu

2.200.000 €a plătit FC Bruges pentru transferul lui Dorin Rotariu, care a bifat până acum 5 meciuri în tricoul formației belgiene

400.000 €este salariul anual al lui Rotariu în Belgia; el a semnat un contract până în vara lui 2020, iar venitul i s-ar putea dubla în ultimul sezon

Bruges - Orașul

  • are o populație de 110.000 locuitori, similar cu Satu Mare sau Botoșani;
  • centrul istoric este inclus în patrimoniul UNESCO;
  • s-a consacrat încă din Evul Mediu ca un important centru comercial, iar în secolul XV Filip cel Bun a fixat Curtea la Bruges, atrăgând aici numeroși artiști și bancheri;
  • în 2002, a fost Capitala Culturală a Europei, înregistrând peste două milioane de vizitatori;
  • protectorul orașului este considerat Sf. Andrei

Bruges - Clubul

  • a câștigat de 14 ori titlul național și de 11 ori Cupa Belgiei, fiind pe locul secund all-time la capitolul trofee, după Anderlecht;
  • a jucat două finale continentale, ambele pierdute în fața lui Liverpool: Cupa Campionilor Europeni (0-1 în 1978) și Cupa UEFA (2-3 și 1-1 în 1976)
  • dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul "Jan Breydel", cu o capacitate de 29.000 de locuri;
  • culorile clubului sunt negru-albastru, iar printre jucătorii legendari se numără Ceulemans, Borkelmans, Clement, Degryse, Staelens sau Van der Elst.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (29)
bvd_magheru
bvd_magheru  •  08 Martie 2017, 20:49

Ramai ba acolo si stabilista-te definitiv in Belgia . I-ati cetatenia cit mai repede ca se poate intimpla orice in viitorul apropiat si s-ar putea sa ai nevoie de viza sa intri in Occident . . Serviciile de acolo sunt net superioare celor din Romania . Se merita sa traiesti la nivelul ala . Tu nu ai nevoie de asa ceva dar sunt sigur ca au si programe sociale de nivel inalt !

dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  08 Martie 2017, 19:49

Iti multumim pentru tot Dorine. Iar acum ca ai vorbit corect despre femeia mop, ai tot respectul meu !!!

974312599269118
Adrian Preda  •  08 Martie 2017, 19:03

Alexa ştie de relația asta?

Vezi toate comentariile (29)
Comentează