INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

Florin Răducioiu l-a antrenat pe Drăgușin, debutant la Juventus: „Acest băiat nu știa să facă o preluare și să lovească mingea"

Radu Drăgușin
Radu Drăgușin

Articol de - Publicat joi, 03 decembrie 2020 17:12 / Actualizat joi, 03 decembrie 2020 17:18

Fostul mare fotbalist Florin Răducioiu, 50 de ani, l-a antrenat acum 3-4 ani pe Drăgușin, 18 ani, la Academia Atletico Madrid din București, și dezvăluie că din punct de vedere tehnic avea carențe uriașe

Radu Drăgușin a plecat la Juventus în urmă cu 2 ani, de la o Academie fotbal din România. Mai precis de la Regal Sport Atletico Madrid, unde în 2016 și 2017 a fost antrenor și Florin Răducioiu. Fostul mare atacant al naționalei l-a avut sub comandă pe cel pe care Andrea Pirlo l-a debutat în tricoul lui Juventus la meciul de Champions League cu Dinamo Kiev.

- Florin, te salut, îți mai aduci aminte de Drăgușin, iată că a ajuns să joace pentru Juventus?

- Bună ziua! Normal că îl știu. Acum 3-4 ani l-am antrenat și eu pentru vreo 8-9 luni la Academia Atletico Madrid, de aici, din București.

- Cum era la acel moment?

- O să surprindă ce o să spun.

"Fizicul e ADN-ul părinților, mama baschetbalistă, tatăl voleibalist"

- De ce?

- Pentru că acest băiat, la 15 ani și jumătate nu știa procedeele elementare. Nu știa să facă o preluare, nu știa să dea o pasă de gol.

- Serios?

- Pe cuvântul meu de onoare. El nu lovea balonul, el mai mult îl împingea, îl conducea, cum se spune. Avea carențe incredibile din punct de vedere tehnic. Nu-l învățase nimeni până la acel moment aceste lucruri. Din fericire, era foarte pasionat de fotbal, avea deschidere mare să progreseze, repeta la antrenamente, făcea tot ce i se spunea, însă, repet, acele lucruri pe care le-am văzut la el m-au surprins foarte tare.

- Ca băiat, nu ca fotbalist, cum era?

- Foarte educat, respectuos, bine crescut. Știu că provine dintr-o familie de sportivi, mama lui a fost baschetbalistă, iar tatăl său a jucat volei. De aici se explică și fizicul lui care într-adevăr e fantastic, impunător. ADN-ul părinților a fost decisiv aici.

"Juventus l-a remarcat, dar eu l-am dus la Parma în probe"

- Bun, dar...

- Ca să revin la acea perioadă, el nu avea elementele de bază. Realizezi că din punct de vedere tactic nici nu se punea problema să știe ceva. Habar nu avea să se poziționeze în teren în funcție de unde se află mingea, cum să anticipeze, când să aștepte. Dar, încet-încet a învățat, a progresat fiindcă la antrenamente era un băiat de nota 10, se vedea că vrea cu orice preț să reușească și să-și ridice nivelul.

- Și atunci cum se explică faptul că Juventus l-a remarcat?

- El a fost selecționat la un lot național cu o categorie de vârstă mai mare decât era el. S-a mers la un turneu, unde parcă au mai participat Belgia, Olanda și Anglia, sper să nu greșesc. Acolo a fost să vadă meciurile și un scouter de la Juventus, căruia i-a plăcut de el.

- Și s-a făcut transferul imediat?

- Nu, de fapt, Drăgușin a fost foarte aproape să ajungă la Parma. Chiar eu am fost să-l duc acolo la probe. Oamenilor le-a plăcut, dar la acel moment Parma trecea printr-un moment de incertitudine, era preluată de niște investitori chinezi, iar atunci nu s-a dat undă verde investiției în tineri. Fiindcă Claudiu Florică a cerut pe al vreo 200.000-300.000 de euro!

"Pentru binele lui ar fi bine ca Pirlo să reziste la Juventus"

- Claudiu Florică era patron la Academie!

- Exact, el luase franciza de la Atletico Madrid pentru 4 ani, dacă nu greșesc. Drăgușin era coleg acolo cu băiatul patronului, cu Luca Florică, ajuns apoi la Hermannstadt.

- Cum ai primit vestea debutului lui Drăgușin?

- Îmi stârnește și mai tare curiozitatea ce traseu va avea acest copil, fiindcă să joci într-un meci oficial pentru Juventus la 18 ani, așa ceva nu reușesc foarte mulți. Asta e dovada clară că în acești 2 ani petrecuți la Juve a progresat, iar Pirlo vede în el un potențial fotbalist mare, altfel nu i-ar fi dat această șansă, doar așa de dragul de a-l trimite pe teren. Doar timpul ne va demonstra dacă va reuși sau nu. El acum ar avea mare nevoie ca Pirlo să aibă rezultate și să rămână la Juve, așa ar avea continuitate, mai ales că și echipa din Torino și-a asumat să-și întinerească lotul.

- De regulă, în Serie A cum se procedează cu acești jucători tineri, marile echipe îi păstrează sau îi cedează, sub formă de împrumut, pentru a putea juca?

- De obicei, împrumută fără nicio ezitare, dar mă întorc la ce ți-am zis înainte, acest proiect nou, pe care Juve l-a început cu Pirlo îmi lasă senzația că se dorește ca echipa să fie întinerită, și în acest caz Drăgușin poate să rămână, mai ales că la ultimele meciuri a fost mereu oprit în lot pentru jocurile de campionat sau cele din Champions League. În plus, nu doar Juventus, ci toate marile echipe din Italia au antrenori care se ocupă special de antrenamentele fundașilor. De exemplu, până în vara acestui an, la Juventus a fost fostul stoper Barzagli, care după ce s-a retras a primit din partea lui Maurizio Sarri ca sarcină să antreneze sistemul defensiv. Imaginați-vă câte lucruri va învăța Drăgușin din aceste antrenamente, în care va lucra alături de unii precum Bonucci, Chielini, De Light și ceilalți. Eu știu câte lucruri, secrete, șmecherii am învățat în acel an petrecut la AC Milan de la atacanți precum Van Basten, Papin, Massaro, Marco Simone. Și eu aveam deja 23 de ani. Drăgușin are abia 18. Pe de altă parte...

- Urmează ceva de rău?

- Nu neapărat, dar nici n-aș vrea să ne entuziasmăm gratuit în cazul lui. Până la urmă, n-a realizat nimic. Ce a făcut? A fost debutat, da, e OK, dar aș vrea să nu ne grăbim. E bine pentru fotbalul românesc că are un astfel de tânăr jucător în curtea unui nume mare al Europei, dar nu e suficient pentru a spune deja că am câștigat un fotbalist.

"Dacă Drăgușin va ajunge un fotbalist mare, atunci va fi un câștig imens pentru naționala noastră, fiindcă postul de fundaș central îl consider cheie într-o echipă mare. Luați toate marile formații, de club sau naționale, și o să vedeți că au avut în componență un stoper de clasă"
Florin Răducioiu

250de mii de euro a fost suma pe care Juventus a achitat-o Academiei Regal Sport Atletico Madrid pentru a-l cumpăra pe Drăgușin în 2018

6ani a jucat Răducioiu în Italia: 3 ani la Brescia și câte un sezon la AC Milan, Bari și Verona

5goluri a marcat Răducioiu la cele două Mondiale și un European la care a jucat: a înscris de 4 ori la CM și o dată la CE, bifând 10 prezențe

Mircea Lucescu, război total cu VAR: „Fotbalul își pierde frumusețea și dinamismul. Unele echipe ar putea termina în șase jucători"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (32)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  04 Decembrie 2020, 00:21

Nu inteleg...cum sa fie prad Dragusin dar a fost selectionat la un lot national la o grupa de varsta mai mare...ori Raducioiu a facut misto ori a vrut sa fie interesant cu orice pret si sa plateasca polite celor de la Atletico

cky33
cky33  •  03 Decembrie 2020, 22:57
Postat de Gelu Cristean pe 03 Decembrie 2020, 21:35

ia cauta sa vezi ca golul lui din semifinale a dus milanul in finala, dar nu ai de unde sa stii, nu aveai televizor acasa si nici agentii de pariuri nu erau sa te uiti si tu a tv

Ce gol din ce semifinală? El in ucl cand a luat liga cu milan a dat doar un gol în grupe. Esti un incult.

143731175974645
Gelu Cristean  •  03 Decembrie 2020, 21:35
Postat de Ionut Chelu pe 03 Decembrie 2020, 19:56

Raducioiu bun fotbalist vreo 2 ani dupa care o epava si acum da cu vorbe in copilu asta de invidie ...la milan a lustruit banca!!!

ia cauta sa vezi ca golul lui din semifinale a dus milanul in finala, dar nu ai de unde sa stii, nu aveai televizor acasa si nici agentii de pariuri nu erau sa te uiti si tu a tv

Vezi toate comentariile (32)
Comentează