INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

Ionuţ Radu, rezervă la Inter sau titular 5 luni la Brescia ori Verona? De ce Fotbalistul anului în Ancheta GSP a ajuns pe bancă la Genoa şi nu vrea să meargă rezervă la Inter

Articol de - Publicat vineri, 17 ianuarie 2020 09:00

Ziaristul român care scrie de trei decenii la Milano despre fotbalul italian analizează variantele lui Ionuţ Radu. Totul depinde de cuvântul lui Conte şi dorinţa portarului de 22 de ani, care în prezent nu coincid.
 

Mai întâi să facem puţină ordine. Radu este portarul lui Inter, aşa că, în principiu, clubul are primul şi ultimul cuvânt. Antonio Conte este foarte nemulţumit de Padelli, rezerva lui Handanovici. Trăieşte cu coşmarul de a ajunge la mâna unui portar slab în eventualitatea în care "Handa" ar fi suspendat ori, mai rău, accidentat! Situaţia e cu adevărat gravă, având în vedere că Padelli nu a apărat nici măcar în Cupa Italiei, unde de obicei intră mai toate rezervele. Aşa că l-ar dori imediat pe Radu. Cei de la club nici nu vor să-şi imagineze ce s-ar putea întâmpla în condiţiile în care Conte ar avea dreptate. Dacă Inter ar pierde titlul pentru o eroare a lui Padelli, ar izbucni al treilea război mondial în sediul clubului.

Conte îl vrea imediat

Am mai scris-o, antrenorul nerazzurrilor îl apreciază foarte mult pe Ionuţ încă de când italianul antrena la Chelsea. Vrea să îl urmăreasca de aproape, zi de zi, să înţeleagă dacă are calităţile necesare pentru a fi portarul unui club mare, unde se cere o concentrare extremă şi unde trebuie să fii gata pentru o singură intervenţie în 90 de minute, dar decisivă. Conte îl doreşte imediat, dar administratorul delegat Giuseppe Marotta crede că ar fi mai bine să îl lase să apere titular în altă parte. Verona şi Brescia sunt echipele care i-ar oferi locul de titular, nemulţumite de Silvestri şi Joronen. Rezultatele de până acum îi dau antrenorului un mare credit, aşa că am opta la momentul actual pentru varianta lui Conte.

19 meciuria fost Ionuţ Radu integralist în poarta lui Genoa în acest sezon, 17 în Serie A şi două în Cupă, primind 37 de goluri. Doar în două jocuri a reuşit clean sheet

Exemplul Răducioiu-Milan

Portarul însă ar putea decide să joace, oriunde numai să joace, ceea ce din punctul lui de vedere ar fi de înţeles. Dar, pe de altă parte, imaginaţi-vă cum ar exploda Antonio, unul care vrea să controleze totul şi înnebuneste când cineva nu îl ascultă. Tradus, Radu s-ar afla în situaţia lui Răducioiu în perioada în care evolua la Milan: Capello l-a rugat să forţeze pentru că nu avea alţi atacanţi apţi, dar Florin a preferat să amâne reintrarea, pe motiv că nu se simţea bine sută la sută. Ştim cu toţii cum s-a terminat. La sfârşitul sezonului, Răducioiu a fost vândut la Espanyol. Motivul? Daca nu eşti în stare să te sacrifici pentru Milan, nu ai ce căuta la un astfel de club! Plus minus, situaţia e cam aceeasi. Poţi să il contrazici pe Conte? Da, dar este riscul tău. 

Dar acum să facem un pas înapoi, cum de a ajuns Radu rezervă la Genoa? Trei sunt motivele.

  1. Văzut la disco după eşec
    Primul. La sfârșitul anului trecut, după înfrângerea de la Milano exact împotriva Interului (0-4 pe 21 decembrie), Ionuț a decis să își petreacă seara într-o faimoasă discotecă din oraș. De precizat că Genoa nu îi dăduse voie să meargă în ţară să îşi ridice premiul acordat de GSP pentru cel mai bun fotbalist al anului, din cauza eşecului din derbyul cu Sampdoria. Din păcate pentru el, a fost văzut de unii suporteri ai echipei, rămași și ei la Milano după meci, care s-au simțit jigniți. "Tu pierzi, suntem pe loc de retrogradare și îți arde de dansat?". În puține minute tam-tam-ul a devenit infernal, ştirea a ajuns la ultrasi, care l-au avertizat pe patronul clubului, Enrico Preziosi: "Să nu îl mai vedem în poartă!". Și cum, din păcate, nimeni nu reușește (sau nu vrea) să se opună sălbăticiei ultraşilor (mai mult, cei ai echipei lui Radu sunt foarte violenți!), Preziosi a fost nevoit să ia măsuri. Nu neapărat de frica lor, dar în situația actuală a echipei n-ai nevoie de ape agitate. E mai recomandată liniștea pentru a obține salvarea de la retrogradare.
  2. Perin trebuia să joace
    Al doilea. Cum-necum, în același timp a apărut și soluția Mattia Perin. Portarul lui Juventus avea nevoie să joace, pentru a nu pierde Euro din vară (este al treilea goalkeeper al naționalei, după Donnarumma și Sirigu). Așa că Genoa l-a luat împrumut, făcând o favoare clubului din Torino, care încerca în toate felurile să scape de el. Era la un pas de a îl vinde în Portogalia, la Benfica, dar până la urmă lusitanii au renunțat, găsind o scuză legată de o problemele fizice ale lui Mattia. Cei de la Juventus și-au dat deja seama că nu este de înalt nivel, nu se concentrează cum ar trebui să o facă un portar de club mare, așa că speră să îl vândă la vară, după Europene. Dar pentru a fi selecționat trebuie să joace, așa că l-au plasat la Genoa, de unde fusese cumpărat cu doi ani în urmă. În momentul de față era a treia soluţie după Szczęsny și Buffon, fară nicio posibilitate să apere.
  3. Nu e prioritate la Genoa
    Al treilea. Radu, fiind și el împrumutat la Genoa, nu e o prioritate pentru club. Cele spuse de noul antrenor Davide Nicola pot fi adevărate; în prima partidă cu el pe bancă a apărat Perin pentru că tehnicianul îl cunoștea mai bine. În sensul că oricum la vară va lăsa echipa și se va întoarce la Milano, așa că Preziosi, cunoscut pentru modul în care vinde și cumpără jucători din șase în șase luni, nu are niciun mare interes să îl păstreze, nu câștigă nimic. E un adevărat maestru în a face bani din fotbal, altceva nu îl interesează. Să ne amintim doar de cazurile lui Milito și Thiago Motta, luați pe bani puțini și revânduți Interului lui Mourinho, în anul în care nerazzurrii au câștigat tot ceea ce era de câștigat, inclusiv Liga Campionilor (2009-2010). Lista este lungă, la fel ca numărul afacerilor mai puțin curate, între falimente și penalizări pentru mită (vezi 2005, când Genoa a fost retrogradată din A în C pentru ilicit sportiv).

Revine la Inter, pierde încrederea lui Rădoi? 

Întorcându-ne la soarta lui Radu, este greu de imaginat o soluție ideală. Poate cel mai bine ar fi să se întoarcă deja la Milano, unde însă nu va apăra. Iar aici apare exact aceeași problemă ca a lui Perin. În eventualitatea în care România se va califica la Europene, va putea Rădoi avea încredere într-un portar care nu evoluează la echipa de club?

6 partide din 57într-un campionat şi jumătate l-au avut pe Radu rezervă la Genoa, iar un meci l-a ratat din cauza unei accidentări. A stat pe margine şi în 3 jocuri de Cupă

Ar mai fi de luat în calcul figura lui Oscar Damiani, impresarul lui Ionuţ. În principiu ar trebui să îşi mulţumească jucătorul, dar pe de altă parte are puţin spaţiu de manevră, pentru că decide Inter. E prins la mijloc şi riscă să îşi piardă fotbalistul, care i-ar putea reproşa că nu se luptă prea mult pentru el. Toţi se uită cu mult respect la agentul Mino Raiola, care se războieşte pentru ai lui, reuşind mereu să se impună. Nu cred că Damiani vrea ca Ionuţ să îl sune pe Mino şi să-l întrebe dacă ar fi interesat să se ocupe de cariera sa.

Încă nu e portar matur

Noi, în momentul de faţă, am paria un euro că Radu va deveni secundul lui Handa şi că îl va suna oricum pe Raiola. Care poate îi va explica fotbalistului anului 2019 în acheta GSP că este un portar bun, dar încă mai are mult până să ajungă la nivelul celor mari. Pâna una alta, pare că numai pretenţiile (de a fi titular) sunt demne de un Buffon sau ter Stegen. Dacă la 21 de ani face crize de nervi şi vrea să plece numai pentru că un antrenor a decis să îl treacă rezervă două meciuri, este clar că Radu mai are mult de muncit cu el însuşi! Calităţi are, dar trebuie să demonstreze că este matur pentru fotbalul mare. 

15 milioane de euroeste cota lui Ionuţ Radu pe tansfermakt.de, fiind cel mai valoros fotbalist român

"E dorința lui să plece. Suntem foarte nemulțumiți de toată această poveste, e un lucru pe care nu-l merita și la care nu ne așteptam. Nu discut despre chestiunile tehnice, dar aventura la Genoa s-a încheiat!"

"Sunt multe echipe care-l vor acum pe Radu, din Italia, dar mai ales din străinătate. Inter nu dorește să-l cedeze definitiv și vom evalua împreună în zilele următoare ce este mai bine pentru băiat"
- Oscar Damiani, agent Ionuţ Radu

"Genoa și-a urmărit interesele nerespectând munca băiatului, care a avut un sezon trecut extraordinar, aducând puncte vitale pentru evitarea retrogradării, și a fost decisiv și în acest sezon în multe meciuri"
- Crescenzo Cecere, celălalt agent al lui Ionuţ Radu

Citeşte şi:

Romario Benzar lângă Dragomir » După doar un tur în Serie A, fostul fundaş FCSB-ist va fi împrumutat de Lecce la Perugia

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
portardelegenda
portardelegenda  •  18 Ianuarie 2020, 08:14
Postat de bazinga pe 17 Ianuarie 2020, 15:37

Adevarul este ca Radu e un fitzos si un infatuat,grupa mare!I s-a urcat la cap ca e mare portar si se crede mare !Plus ca,se cam rupe in figuri si schimba gagicile ca pe ciorapi,isi pierde noptile prin discoteci si ii cam tremura genunchii la antrenamente....din cauza ***!Apoi,i s-a dus vestea ca tranteste meciuri si joaca la pariuri,nu e serios...nu are pasiune pentru clubul la care joaca ....Si-a facut-o cu mana lui....si ne-am cam saturat de discursurile lui mobilizatoare de doi bani la nationala de tineret ,cu vorbe desprinse din filmele de doi bani ,la moda cum,pentru cei alienati .....nu le mentionez!Asadar....la orizont un alt ratat din cauza caracterului si fitzelor de doi bani...DEH,FOTBALIST CU DOI NEURONI IN DOTARE....UNUL CHIAR PALPAIE RAU!

deci ce medicamente iei si de unde ca vreau si eu

portardelegenda
portardelegenda  •  18 Ianuarie 2020, 08:14
Postat de portardelegenda pe 17 Ianuarie 2020, 18:44

***

deci ce medicamente iei ca vreau si eu

portardelegenda
portardelegenda  •  17 Ianuarie 2020, 18:49

Pustiul a mai gresit ici colo dar GAFE nu a facut NICI UNA. Iar eu i am urmarit toate jocurile fiindca imi plce ca portar. GAFA insemna sa scapi varza din maini, sa dai pasa la adversar sa iei gol usor parabil . Deci lasati-o mai usor cu gafele. Numiti-le simplu greseli

Vezi toate comentariile (11)
Comentează