INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  OPINIE

Ladislau Boloni, în felul lui

Boloni, imagine din 2019 (foto: Cristi Preda)
Boloni, imagine din 2019 (foto: Cristi Preda)

Articol de - Publicat sambata, 11 martie 2023 12:58 / Actualizat sambata, 11 martie 2023 14:07

Ladislau Boloni este un maestru. Un fotbalist prodigios, un antrenor formidabil. Poate că dacă ar fi avut o altă reclamă și o echipă de PR pe măsură ar fi fost de ani buni marțea și miercurea seara în casele noastre prin intermediul Champions League.

Nu voi enumera cifrele și trofeele din dreptul carierei extraordinare ale profesionistului. Cine știe cunoaște. Indiferent că a fost contemporan cu Loți, că l-a admirat din tribune sau de la TV-ul alb/negru pe domnul Laszlo, că se laudă în lumea nesfârșită a internetului cu rezultatele echipelor și jucătorilor modelați după caracterul său.

Nu voi aminti că i-a dat un ghiont în carieră lui Cristiano Ronaldo sau că a fost campion cu Sporting Lisabona ori cu Standard Liege. Sau că a fost de două ori fotbalistul român al anului cu ASA Târgu Mureș, până să îmbrace tricoul "viteziștilor". Sau că a dat goluri celebre, printre care cel al victoriei memorabile cu Italia din 1983, campioana mondială en titre. Sau că a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Sunt atât de multe cifre și numere remarcabile, vă ia cinci minute să vă impresioneze prin intermediul Google.

Mai român decât mulți care l-au criticat, l-au hulit cu accente bolșevice, nu doar că are cardul de identitate cu tricolor, Laszlo Boloni este un personaj universal. Familia are Nisa la picioare, o casă mângâiată de soarele Coastei de Azur, are proprietăți la Budapesta și Târgu Mureș, are micile plăceri pe lângă marea pasiune, fotbalul. Mândru peste măsură că fiica a urmat meseria de doctor stomatolog, pe care el a fost nevoit să o abandoneze pentru fotbal.

Un om cu o inteligență sclipitoare, cu un magnetism ieșit din comun. Nu doar pentru copilul care l-a văzut prima dată într-un tricou al adversarilor echipei din oraș, acel echipament strălucitor, pentru acea vreme, al Stelei și care-l arăta mult mai impozant decât cei 1,76 de metri ai săi. Nu doar pentru tânărul ce l-a descoperit ca un Midas în fotbal, transformând în aur ceea ce atinge, dacă este lăsat să construiască în ritm meticulos. Nu doar pentru adultul cu care a făcut schimb de fotografii de familie, după o repriză de jogging pe colinele iberice, învățându-l că "Patrula cazacă" interpretată de Ivan Rebroff poate fi mai motivatoare decât melodiile efemere de astăzi.

Boloni este un personaj complex, omul deprins din conceptul "My way", cu o determinare exemplară și o voință de supraom, de a face lucrurile în viață cât mai bine și în termenii lui. O lecție de viață. Mulțumesc! La mulți ani, domnule Boloni!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
kinofiul
kinofiul  •  14 Martie 2023, 01:43

La mulți ani, Lotzi baci, mulțumim pentru bucuriile pe care ni le-ai prilejuit cu talentul și dăruirea ta!

ray51
ray51  •  13 Martie 2023, 12:41

Imi pare nespus de rau ca 'burleanul' n-a gasit metoda si tactica sa-l numeasca antrenor pe Loti. Romania ar fi avut de castigat de cel putin 4-5 ori daca nu cumva de mai multe ori. Asa-i cand la varf sunt numiti politruci sau marionete in mana politicienilor. Dezgustator.

godot
godot  •  13 Martie 2023, 11:39

Mare jucător și mare antrenor, rezultate mai mari decât ale lui Lucescu și la club și ca jucători promovați. Boloni a antrenat in fotbalul adevarat, sa fii campion in Portugalia, Belgia, sa ai atatia ani in Franța, aia înseamnă valoare, nu să iei 10 campionate cu Șahtior, intr-un campionat in care jucau o echipă și încă o jumătate de echipă.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează