INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV / VIDEO Ovidiu Burcă a fost fotbalistul globe-trotter, prin Ecuador, Japonia și China: „Toată lumea se uita la noi ca la niște extratereştri”

Articol de - Publicat sambata, 16 septembrie 2023 10:00 / Actualizat sambata, 16 septembrie 2023 13:06

Ovidiu Burcă (43 de ani) „principalul” lui Dinamo a vorbit la „Prietenii lui Ovidiu” despre experiențele ca jucător din Ecuador, Japonia și China

- Te-ai născut la Slatina, dar ai ajuns să joci tocmai în Ecuador!
- Am fost singurul român din Ecuador și primul european din campionatul lor. După mine au mai venit doi macedoneni.

- Dar cum ai ajuns să joci tocmai în Guayaquil?
- Eram la școala lui Gică Popescu, care avea un impresar cu contracte în zona de acolo. Aveau un președinte ambițios și-și doreau să aducă inteligență europeană. Am avut o probă de joc pe care am luat-o, o lună am stat acolo, apoi s-au decis să mă ia. Jucam mijlocaș central, Florin Marin e cel care m-a retras fundaș mai târziu.

- Erai extrem de tânăr...
- Când am ajuns acolo aveam aproape 19 ani, un tânăr total nepregătit pentru ce urma să întâlnesc acolo. Și lucrul ăsta m-a maturizat înainte de vreme. Se spune că te maturizezi dacă faci armata sau pleci departe de casă. Eu am plecat departe, singur, fără familie.

- Și cum a fost?
- A fost pentru prima dată când am trăit singur, nimeni n-avea grijă de mine, într-un oraș unde totul era cu o viteză incredibilă. Un an care m-a ajutat mult în viață. Trebuia să mă obișnuiesc cu impactul, cu societatea, cu mâncarea. Am descoperit un fotbal absolut fantastic, noi atunci veneam după succesul din 1994 și toată lumea se uita la noi ca la niște extratereştri.

- Serios?
- Păi, naționala Ecuadorului a început să se califice la toate turneele finale, iar noi n-am mai apărut în peisaj! Acolo exista un nivel de o intensitate cum nu exista în România. După ce-am înțeles valoarea campionatului și a fotbalului mi-am dat seama că nu e o întâmplare că au fost calificați la atâtea Mondiale.

- De acolo a urmat Japonia. JEF United Chiba și Ventforet Kofu.
- Primele luni au fost de adaptare și pentru o înțelegere a jocului pe care eu nu le aveam venit de la juniori. Am avut șansa ca domnul Țâcă Zamfir să mă ia în Japonia și să trăiesc acolo. Într-o țară cu totul diferită față de ce mă obișnuisem în Ecuardor. Dar o altă experiență! 

Cea mai mare bogăție și cea mai mare avuție pe care eu ca om o am a fost să trăiesc aceste experiențe! Să ajung acolo, să le înțeleg cultura, să pot să joc acolo. Pentru mine, lucrurile astea sunt de neprețuit. Am și acum prieteni cu care țin legătura
- Ovidiu Burcă, fost internațional

- China, Germania și România...
- Traseul meu de globe-trotter m-a ajutat în viață! Am mai ajuns și-n China. Nu știu dacă mi-am planificat asta, dar am avut oportunități. Mi-ar plăcea să ajung și ca antrenor acolo.

- În Ecuador, Japonia sau China?
- În Germania! Ha, ha, ha! Dar e clar că în Japonia a fost cu totul special!

10 este numărul echipelorpentru care Ovidiu Burcă a jucat în cariera de profesionist: Emelec, JEF United Chiba, Ventforet Kofu, Universitatea Craiova, Dinamo, FC Național, Energie Cottbus, Beijing Guoan, Poli Timișoara și Rapid

Citește și:

Câți bani a câștigat Florin Gardoș în Anglia: „Pe hârtie sunt milionar, dar nu trăiesc ca unul” » Ce afaceri are acum fostul fotbalist
PRIETENII LUI OVIDIU
Câți bani a câștigat Florin Gardoș în Anglia: „Pe hârtie sunt milionar, dar nu trăiesc ca unul” » Ce afaceri are acum fostul fotbalist
Adrian Iencsi a recunoscut după 26 de ani: „Nu eram fericit că am semnat cu Rapid! Și Steaua a vrut să mă cumpere”
PRIETENII LUI OVIDIU
Adrian Iencsi a recunoscut după 26 de ani: „Nu eram fericit că am semnat cu Rapid! Și Steaua a vrut să mă cumpere”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
popescu222
popescu222  •  16 Septembrie 2023, 16:43

A fi globetrotter nu e mare lucru in ziua de azi, deci nu asta e calitatea omului, ci bunul simt care pare sa il caracterizeze, si un nivel de inteligenta, relevat in discurs, peste media "oamenilor din fenomen". Eu ca fan Dinamo din anii '80 (si globetrotter ca el) sper sa dovedeasca flexibilitate si adaptare la situatie, pentru ca daca e sa ii gasesc un minus, e incapatanarea.

Danemarca_Albania_2_0
Danemarca_Albania_2_0  •  16 Septembrie 2023, 13:14

"Am și acum prieteni cu care țin legătura". Si Vali Lazar e convins de chestia asta, mare lucru e consensul...

Berceni
Berceni  •  16 Septembrie 2023, 12:30

Da ți Demisia burca !!! E prea mare pălăria dinamo pentru tine .lasă neee burca !!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează