INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  JUCĂTORI

ANALIZĂ Fără precedent în fotbalul românesc din ultimii 14 ani » În sfârșit, avem jucător la nivelul lui Mutu și Chivu!

Articol de - Publicat joi, 21 decembrie 2023 10:41 / Actualizat joi, 21 decembrie 2023 14:36

Ultima actualizare a portalului Transfermarkt i-a ridicat cota de piață lui Radu Drăgușin, fotbalistul român al anului 2023 în Ancheta GSP, la 20 de milioane de euro. Este un nivel pe care niciun fotbalist român nu l-a atins în ultimii 14 ani.

Calificarea la Campionatul European din 2024 alături de naționala României și parcursul excelent de la Genoa, încununat cu promovarea în Serie A și cimentarea unui loc de titular printre roș-albaștri, au făcut ca valoarea lui Radu Drăgușin (21 de ani) să se dubleze.

Fundașul central bucureștean a ajuns să valoreze în prezent 20 de milioane de euro conform Transfermarkt, referința numărul 1 printre oamenii de fotbal în materie de cote de piață.

Radu Drăgușin este „Fotbalistul anului” în Ancheta Gazetei Sporturilor 2023: „Sunt fericit și mândru! O bucurie pentru că evoluția mea în fotbal este una corectă și frumoasă”
SUPERLATIVE 2023
Radu Drăgușin este „Fotbalistul anului” în Ancheta Gazetei Sporturilor 2023: „Sunt fericit și mândru! O bucurie pentru că evoluția mea în fotbal este una corectă și frumoasă”

Noua cotă de piață îl plasează pe Radu Drăgușin doar pe locul 54 printre jucătorii din Serie A, însă raportat la fotbaliștii români reprezintă o anomalie, ceva cu care nu ne-am confruntat deloc în ultimul deceniu.

După Chivu și Mutu, România are din nou jucător de 20 de milioane de euro: Radu Drăgușin

Ultimul fotbalist român cu o astfel de cotă de piață a fost Adrian Mutu, care în ianuarie 2010, acum aproape 14 ani, era evaluat tot la 20 de milioane de euro. Înainte de finalul anilor 2000 a atins borna de 20 de milioane și Cristi Chivu, însă fostul jucător de la Ajax, AS Roma și Inter scăzuse la 18 milioane în ianuarie 2010.

Pentru cei 2 foști mari jucători români, cea mai bună perioadă din perspectiva cotei de piață a coincis: în perioada EURO 2008, Chivu era evaluat la 24 de milioane de euro, Mutu la 25, vârfurile pe care cei 2 le-au atins în carieră.

Ionuț Radu și Răzvan Marin au fost aproape

În istoria recentă, doar doi fotbaliști români s-au apropiat de actuala cotă de piață a lui Drăgușin: portarul Ionuț Radu, care era evaluat la 15 milioane de euro în vârful carierei, a doua jumătate a lui 2019, la Genoa, și Răzvan Marin, tot 15 milioane, cotă de care s-a bucurat în vara lui 2021, la Cagliari.

Un nivel bun au atins în ultimii 10 ani și Vlad Chiricheș și Dennis Man, ambii evaluați la 11 milioane de euro în apogeul carierei: fundașul central în 2014, la Tottenham, extrema dreapta la începutul lui 2021, după ce a făcut pasul la Parma.

Cum stabilește Transfermarkt cotele de piață

Foarte important de menționat este modul în care sunt determinate cotele de piață ale fotbaliștilor.

În primul rând, nu este vorba despre un proces automatizat sau un model matematic. „Transfermarkt se bazează pe înțelepciunea comunității sale, ai cărei membri discută și evaluează cotele de piață în detaliu”, spune explicația oficială.

Principalii factori luați în calcul pentru stabilirea cotelor de piață sunt

  • perspectivele de viitor, 
  • vârsta, 
  • evoluțiile la club și echipa națională, 
  • nivelul campionatului în care joacă (sportiv și financiar), 
  • reputația, 
  • potențialul de creștere, 
  • caracteristicile campionatului, 
  • valoarea de marketing, 
  • numărul și reputația cluburilor interesate de transfer, 
  • experiența, 
  • probabilitatea de a se accidenta.
Fără precedent în fotbalul românesc din ultimii 14 ani » În sfârșit, avem jucător la nivelul lui Mutu și Chivu!
Radu Drăgușin are 16 meciuri în acest campionat la Genoa, toate ca integralist // Foto: Guliver/GettyImages

Cel mai valoros prim „11” al României în prezent, conform cotelor de piață

  • În sistemul 4-2-3-1: I. Radu (3 milioane €) - Rațiu (1,5), Drăgușin (20), Burcă (3,2), Bancu (1,3) - Olaru (5,3), Stanciu (5) - Moruțan (4), Cicâldău (4,3), I. Hagi (4) - Fl. Coman (4)
  • Valoarea totală, 55,6 milioane de euro, dintre care 36% reprezintă cota de piață a lui Drăgușin. 

Cât va costa transferul lui Radu Drăgușin?

Ultimele informații despre situația lui Drăgușin la Genoa sunt că românul ar urma să semneze prelungirea contractului până în vara lui 2028, înțelegere care presupune și o creștere salarială.

Noul contract nu va prevedea o clauză de reziliere, însă senzația în mercato este că Genoa l-ar lăsa să plece pe Drăgușin în schimbul a 30 de milioane de euro.

Printre cluburile care s-au arătat interesate de român sunt Tottenham și Newcastle, două dintre echipele din Anglia cu pretenții la primele locuri.

Presa catalană a scris că și Barcelona îl are în vizor pe Drăgușin. O sumă de transfer de cel puțin 20 de milioane de euro l-ar transforma pe Radu în cel mai scump fotbalist român din toate timpurile

TOP 5 cei mai scumpi jucători români din istorie:

JucătorSezonTransferat de la...la...Sumă (€)
1. Adrian Mutu03/04ParmaChelsea19 mil.
2. Cristi Chivu03/04AjaxAS Roma18 mil.
3. Cristi Chivu07/08AS RomaInter Milano16 mil.
4. Dennis Man20/21FCSBParma13 mil.
5. Răzvan Marin19/20Standard LiegeAjax12,5 mil.

VIDEO. Radu Drăgușin, declarații după ce a fost ales Fotbalistul Anului 2023 în Ancheta GSP

Citește și: 

Radu Drăgușin, lăudat de Giorgio Chiellini: „Este înalt, puternic, rapid, nu are cum să nu ajungă sus”
Italia
Radu Drăgușin, lăudat de Giorgio Chiellini: „Este înalt, puternic, rapid, nu are cum să nu ajungă sus”
Se închide varianta Tottenham pentru Radu Drăgușin?! Spurs negociază cu alt fundaș central! + Ce spune Fabrizio Romano de „tricolor”
STRANIERI
Se închide varianta Tottenham pentru Radu Drăgușin?! Spurs negociază cu alt fundaș central! + Ce spune Fabrizio Romano de „tricolor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
Mrsp
Mrsp  •  22 Decembrie 2023, 00:42

Cum dreacu sa îl compari pe Dragusin că este evaluat la aceeași cotă cu Mutu de 20 mil? Pai aia 20 mil ai lui Mutu in 2010 ar fi cam 60 astăzi la cum au evoluat preturile in fotbal.Jurnalistii ăștia..mama mama...

barca_alessandro
barca_alessandro  •  22 Decembrie 2023, 00:39

Lol. Daca Mutu si Chivu jucau acum si erau in vana lor, erau cotati la minim 50 milioane de euro vazand ce fotbalisti pe zeci de milioane sunt cumparati acum. Dragusin mai era multa paine de mancat sa ajunga la nivrlul unui Chivu, dar eu ii urez succes.

observator_federal
observator_federal  •  21 Decembrie 2023, 15:18

Cică „Transfermarkt se bazează pe înțelepciunea comunității sale, ai cărei membri discută și evaluează cotele de piață în detaliu”... Da, dar când "membrii comunității" (acceptați cândva de moderatorii germani ai saitului doar prin dovada că sunt jurnaliști si dispuși să presteze voluntar si în anonimat) sunt de "anvergura" profesională (despre cea morală NU am nicio informatie) a unui Cătălin Cîmpian (moderatorul cătăMS) este normal să ai îndoieli serioase privind CREDIBILITATEA unei astfel de inițiative... SĂ MAI PRECIZĂM că saitul german s-a delimitat recent de verdictele date până acum de "scouterii pentru România", așa că s-a creat domeniul dedicat fotbalului din România și Moldova, Transfermarkt.ro, deci ar fi momentul ca cei 6 moderatori care ne-au pricopsit cu cotațiile Transfermarkt pentru România (în care an de an Fcsb sparge recordurile, că a ajuns lotul lui Nea Gigi să valoreze cât al celor două cluburi din Craiova la un loc!!) SĂ IASĂ LA LUMINĂ, SĂ-I VEDEM ȘI SĂ ȘTIM DACĂ SUNT CORECȚI ȘI COMPETENȚI!! (Până una alta, puteți vedea pe Transfermarkt.ro, la rubrica FORUM, cam cum "se discută și se evaluează" cotele Fcsb, de pildă).

Vezi toate comentariile (4)
Comentează