INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ŞAHTIOR - DINAMO KIEV 1-0

Il Luce a luat al patrulea titlu în Ucraina

Mircea Lucescu, Lucescu
Mircea Lucescu, Lucescu

Articol de - Publicat joi, 06 mai 2010 00:00

Mircea Lucescu şi Raţ au luat al patrulea titlu cu Şahtior, fugind înaintea ultimei etape la 6 puncte faţă de Dinamo Kiev, pe care a învins-o aseară (1-0) la Doneţk.

Mircea Lucescu şi Raţ au cucerit titlul în Ucraina cu Şahtior, după triumful din derbyul cu fosta campioană Dinamo Kiev (1-0), care i-a mărit avansul la 6 puncte înaintea ultimei etape.

Donbass Arena s-a pregătit aseară ca pentru marea finală a campionatului. 50.000 de steguleţe şi o coregrafie specială au transformat "naveta spaţială" din Doneţk într-o imensă portocală cu miez verde şi urme fine de alb şi albastru, din sectorul fanilor veniţi de la Kiev.

Atmosfera fantastică i-a împins pe "mineri" spre careul lui Şovkovski şi la prima ocazie au lovit. Srna a centrat perfect de pe dreapta, iar Ilsinho a reluat sub transversală din careul mic (15). La 1-0, Şahtior era campioană. Trupa lui Gazzaev a dat semne de viaţă, ba chiar putea să egaleze, însă Milevski a trimis cu capul razant cu bara. Nici Ninkovici nu a nimerit ţinta din afara careului şi s-a intrat la vestiare cu un scor strîns şi cu trei cartonaşe galbene.

Deliberat, după pauză, Şahtior a făcut pasul înapoi şi a cedat iniţiativa. Tactica clasică a lui Mircea Lucescu de a plimba mingea şi a ademeni prada în cursă pentru a "muşca" pe contraatac. Diagonala lui Ilsinho n-a prins colţul şi a prelungit suspansul. Acelaşi mijlocaş brazilian a avut şi ghinion la "racheta" care a cutremurat bara tranvsersală trimisă de la 15 metri! Kievul a continuat să construiască haotic, fără inspiraţie. Iar Şahtior a continuat seria ratărilor. Inclusiv din penaltyul scos de Luiz Adriano, faultat în careu de Haceridi! Jadson l-a remarcat pe Şovkovski (85), care a parat cu ajutorul barei. Doar a prelungit agonia. Nu s-a mai întîmplat nimic şi ultima etapă nu mai contează. Şahtior a preluat puterea în Ucraina şi cerul de deasupra stadionului a fost inundat de artificii, iar Donbass s-a transformat în OZN.

Urmăreşte astăzi Antena 1 şi GSP TV pentru imagini exclusive de la Doneţk cu sărbătorirea titlului cîştigat de Şahtior!

ŞAHTIOR - DINAMO KIEV    1-0

(Ilsinho 15)
ŞAHTIOR: Piatov - Srna, Kucer, Rakiţki, Kobin (89 Raţ) - Hubschman, Fernandinho, Jadson, Ilsinho, Willian (65 Douglas Costa) - Luiz Adriano. Antr: M. Lucescu
DINAMO: Şovkovski - Danilo da Silva, Margao, Mihalik (76 Ghioane), Betao - Vukoevici, Yossuf, Iarmolenko (81 Zozulia), Ninkovici (46 Haceridi) - Milevski, Şevcenko. Antr: V. Gazzaev
A arbitrat Paolo Tagliavento (Italia)

Raţ şi Ghioane pe final
Nici la derbyul cu Kiev, Mircea Lucescu nu a stins definitiv conflictul cu Raţ. Fundaşul român n-a văzut însă meciul din tribună, ci de pe banca de rezerve, fiindu-i din nou preferat Kobin pe flancul stîng. Vizitat ieri dimineaţă în cantonament de patronul Rinat Ahmetov, care i-a încurajat pe "mineri", anunţîndu-le şi prima pentru cucerirea titlului, Raţ a intrat în minutul 89, în locul lui Kobin. Nici celălalt român, Tiberiu Ghioane, n-a fost titular la Dinamo Kiev, Gazzaev folosindu-l în ultimul sfert de oră.

Lucescu a vrut să-l arunce pe Ahmetov
După fluierul de final, Mircea Lucescu l-a chemat în teren pe Rinat Ahmetov. Patronul a coborît din loja VIP şi a sărbătorit alături de învingători al cincilea titlu cîştigat de Şahtior. Antrenorul român s-a îmbrăţişat cu Ahmetov, pe care a vrut să-l arunce în aer cu ajutorul jucătorilor, explicîndu-i miliardarului ucrainean că el nu mai riscă, avînd probleme cu inima.

CELE 9 TROFEE ALE LUI MIRCEA LUCESCU LA ŞAHTIOR
2004: Cupa Ucrainei
2005: titlul şi Supercupa Ucrainei
2006: titlul
2007: locul 2 în campionat, finală Cupa Ucrainei
2008: titlul, Cupa şi Supercupa Ucrainei
2009: Cupa UEFA, locul 2 în campionat, finală Cupa Ucrainei
2010: titlul

În afara Ucrainei, Lucescu şi Şahtior au cucerit Cupa UEFA, în 2009!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
 •  06 Mai 2010, 12:41

era randul lor anul acesta ! anul trecut a fost kiew la rand si anul viitor iarasi ! batranul ztigan chiar crede ca ar fi meritul lui !

 •  06 Mai 2010, 12:28

FELICITARI LUCESCU!!!!!!!!......INTOTDEAUNA VOR EXISTA CATEI CARE DATORITA FAPTULUI CA AU FOST SCUIPATI DE MAMELE LOR,SI NU AU NIMIC IN CREIERI COMENTEAZA LA MISTO VALOAREA UNU OM!!!!

 •  06 Mai 2010, 12:22

ce campionat de cacao, doar 2 echipe se bat de ani de zile, restu nici nu exista, ca si cum la noi ar conta doar Steaua si Dinamo, ar fi o m*izerie

Vezi toate comentariile (18)
Comentează