OPINII  »  EDITORIAL

Ascultați-i pe Nea Puiu și Petrescu!

Articol de - Publicat marti, 23 martie 2021 11:12 / Actualizat marti, 23 martie 2021 11:14

Gata! Batem Germania, scoatem nouă puncte din astea trei meciuri și plecăm lansați spre Doha, gazda neobișnuitului și îndelung contestatului Mondial de iarna viitoare. Dacă aveam vreo urmă de îndoială că lucrurile ar putea sta așa, ea ne-a fost risipită de Anghel Iordănescu și Dan Petrescu, doi oameni îmbătați de optimism când se pun pe analizat advesarii altora.

Dacă Gazeta s-ar apuca să facă astăzi un sondaj printre cititori pentru a lua pulsul înaintea debutului României în preliminarii, probabil ca lumea ar vota că vom lua între trei și șase puncte din partidele cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia. Ei bine, ar greși grav! 

Ne-o spun antrenorul secolului trecut, Anghel Iordănescu și cvadruplul câștigător al titlului de tehnician al anului, Dan Petrescu. „Să ne ducă la Campionatul Mondial! Așteptăm această performanță și eu sunt convins că de data aceasta, avem posibilitatea să obținem calificarea. Eu sper ca victoria cu Macedonia să aducă îndemnul și încrederea că putem bate Germania!”, anunță plin de elan tineresc Iodănescu. 

Din flancul drept țâșnește cu o forță de penetrare parcă și mai puternică fostul mare fundaș dreapta al naționalei care îi cere lui Rădoi „cât mai puține greșeli și să bată Germania, pentru că e posibil să îi bați!”

Am citit, am recitit cele două declarații, m-am apucat să le caut în integralitatea lor, pentru a nu fi scoase din context. Ba, am mai luat și înregistrearea emisiunii Ioanei Cosma pentru a mă asigura că alea sunt cuvintele lui nea Puiu. Și chiar alea erau, moment în care am simțit brusc nevoia de a-mi împrospăta memoria. 

La o simplă căutare pe google după „Anghel Iordănescu înainte de Insulele Feroe” răsare în primul articol minunăția de propoziție „Fotbalul din Feroe a progresat enorm!”. Să fie oare unul și același om cu cel care cere acum să învingem Germania? 

La ce folosește oare aceast dublu standard al oamenilor de fotbal de la noi? De ce ne avertiza Iordănescu la Euro 2016 că Albania e o echipă greu de bătut, deși avea la dispoziție o națională română experimentată, iar acum așteaptă o calificare de la o generație tânără, care nu a învins pe absolut nimeni?

Ascultați-i pe Nea Puiu și Petrescu!
Anghel Iordănescu

De Petrescu ce să mai zicem? El trăgea de perciuni jurnaliștii înainte de decolarea spre Malta, unde urma să joace în turul preliminar de Champions League împotriva balaurului Floriana: „Asta e problema fotbalului românesc. Sunt prea mulți specialiști care nu înțeleg fotbalul. Nu au jucat fotbal, nu au făcut nimic și își dau cu părerea. Dacă ar fi urmărit echipa din Malta, ar fi văzut că e o echipă foarte bună! De fapt, nu mergem în Malta, ci în America de Sud. Sunt 10 titulari străini și un maltez care joacă în națională.” 

Ai dreptate Dan, e plin fotbalul nostru de părerologi. Ba te-aș completa spunând că e plin de oameni care una gândesc și alta spun, care atunci când vine vorba de pielea lor, găsesc alibiuri neverosimile, dar când îi pui să analizeze adversarii altora, nu fac altceva decât să apese la maximum pedala optimismului! Câtă fățărnicie!

Și nu, nu ați încercat să insuflați optimism și nici nu ați analizat serios șansele României. Dacă ați fi făcut-o, ați fi realizat, ca noi toți, că ultimul adversar de calibrul Germaniei întâlnit de noi, adică Spania, ne-a administrat un 7-1 plin de milă, că în afara acelui 3-2 contra Austriei nu am reușit niciun rezultat mai de Doamne-ajută in ultimii ani, că suntem în grupă cu Islanda, acea națională căreia am fost capabili să îi tragem șut pe poartă doar din penalti în barajul pentru Euro și că selecționerul Rădoi, deși a avut șapte partide la dispoziție, nu a putut pune la punct nici un sistem de joc și nici un prim unsprezece din cauza interminabilelor fluctuații de formă ale fotbaliștilor noștri și a propriei nesiguranțe. 

O întrebare pentru domnii Iordănescu și Petrescu. Dacă aveați pe mâini naționala asta pe care am schițat-o mai sus, ați mai fi spus că dupa victoria „firească” împotriva Macedoniei nu are cum să nu vină și un succes contra Germaniei?


Comentarii (17)
bumm
bumm  •  25 Martie 2021, 09:55
Postat de Porta Eporta pe 23 Martie 2021, 15:25

Cum sa fie urat? Este baza jurnalismului liber. Numai un stalinist notoriu sau un slugarnic lingău, nu accepta comentariile si eventualele critici. Despre ce ai vrea sa se scrie? Despre "marile realizări"? Din fericire au trecut acele timpuri triste, dar s-e pare ca tu încă nu ai observat.

Dragă Porta Eporta, Permite-mi te gog, să am părerea mea. Jurnalismul liber înseamnă dreptul jurnalistului de a prezenta fapte, adevarăruri. Și poate avea opinie. Așa pot avea și eu opinie. Și eu consider urât gestul de a compara declarații din contexte diferite, cu țelul de a blama. Legat de declarațiile celor doi antrenori, aș fi preferat să scrie opinia dânsului, să fie de acord sau să critice declarațiile respective, să își exprime părerea personală, motivată despre așteptările naționalei.

valentindragobete
valentindragobete  •  24 Martie 2021, 15:43
Postat de Porta Eporta pe 24 Martie 2021, 11:43

Dacă ce spui tu acolo este scris pe gratis, înseamnă ca ești dus, duci lipsa articolelor despre marile realizări. Adică ai rămas in întuneric. Dacă primești ceva in schimb, te-înțeleg; ce nu face omu la foame.

Problema ta este sa te cerți cu aia care butonează p-aici si au alte păreri decat editorialul autorului, dl Samoila. Acum daca stai sa cugeți putin, greu de crezut dar poți sa încerci si poate reușești,cine stie, cel care-l susține si aduce laude creației dlui Samoila este chiar tu ! De ce o faci nu stiu si chiar nu ma interesează dar nu pot sa nu ma întreb dacă n-o faci cumva interesat adica daca esti plătit dar evident nu pot sa-l suspectez pe dl. Samoila de un astfel de gest iar daca l-aș putea banui de asa ceva aplicând metoda reductio ad absurdum, sunt convins ca ar putea găsi simpatizați valabili si nu un neica nimeni ca tine.

956712637694195
Porta Eporta  •  24 Martie 2021, 11:43
Postat de valentindragobete pe 24 Martie 2021, 07:46

*** lu' Samoilă îmi aduce aminte de "marele " Radu Naum si neliniștea lui la suma de transfer a lui Man la Parma ! De fapt Samoilă s-a simțit lezat in amoarea lui de părerolog in ale fotbalului, motiv pentru care l-a lipit de Petrescu si pe " antrenorul secolului trecut " cum il numește cu o urma de misto, ca sa ma exprim elegant, părerologul Samailă. In definitiv ce dorea Samoilă sa transmită cei doi ? Cancan, strâmbe, bețe in gard si bine-nțeles ura, cat mai multă ura adica taman politica promovată de gazeta, ca sa-i îmbârlige si mai rau pe " accesatorii " saitului gsp. E-te-te ca nu s-a potrivit si atunci, conform unor cunoscute strigării galeriene " pe ei, pe m... lor ! "

Dacă ce spui tu acolo este scris pe gratis, înseamnă ca ești dus, duci lipsa articolelor despre marile realizări. Adică ai rămas in întuneric. Dacă primești ceva in schimb, te-înțeleg; ce nu face omu la foame.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close