OPINII  »  EDITORIAL

Xavi are în mână o praștie, azi se trage cu gloanțe!

Alexandru Barbu
Alexandru Barbu

Articol de - Publicat joi, 09 decembrie 2021 09:00 / Actualizat joi, 09 decembrie 2021 14:39

Barcelona e în cel mai prost moment din mileniul al III-lea. Fanii care au deschis ochii cu tiki-taka, Guardiola și magia lui Messi își pun acum speranțele în Mingueza și Dembele. Rezultatul? Prima grupă de Champions League fără calificare în „optimi” din 2000 încoace.

„De ce să nu câștigăm? Putem bate pe oricine”, se încuraja Xavi înainte de meciul cu Bayern, 0-3. În realitate, Barcelona nu mai poate bate pe oricine. Ba chiar poate fi ea bătută de oricine, vezi chinurile cu Betis și Vallecano.

Barcelona de azi nu e pentru fotbalul de azi!

La Bayern, toți jucătorii sunt puternici, aproape toți box-to-box, aproape toți buni și în careul lui Neuer, și în careul lui Ter Stegen. La Barcelona, miercuri seară, Dest, fundaș dreapta improvizat în extremă, și Frenkie de Jong - în teorie mijlocaș la creație - au ajuns în situații de „judecători” și au luftat ori ezitat.

Araujo, stoper de meserie, n-are exercițiul învăluirilor, în vreme ce Mingueza, soluția lui Xavi după accidentarea lui Alba, are și el deja 22 de ani, vârstă la care ar trebui să știi dacă ești fie fundaș central, fie fundaș lateral. Nu știe nimeni de la Barcelona ce și de ce e Mingueza.

În oglindă, Pavard și Davies sunt full-backs, puternici, greu de depășit și respectă ad litteram fotbalul total din 2021.

La mijloc e și mai rău. O fi Gavi wonderkid, însă mai e ceva: departe de nivelul Ligii Campionilor, poate chiar departe de nivelul campionatului spaniol. Are curaj, e tehnic, dar e firav, iar elementul „decisiv” îi lipsește momentan din vocabularul fotbalistic. 

Frenkie de Jong este folosit în continuare mai sus decât ar trebui. El s-a remarcat la Ajax în rolul lui Busquets, adică în fața apărării. Nu e Xavi, nu e Iniesta, nu e nici măcar Rakitic. Fotbalul actual, dinamic, rapid, pe contre, nu are loc și timp de doi Busquets.

Xavi are în mână o praștie, azi se trage cu gloanțe!
Frenkie de Jong

Bayern a avut nevoie de un singur mijlocaș defensiv pentru a neutraliza Barcelona, unul țeapăn, pe Tolisso.

Atacul Barcelonei are o singură armă, Dembele. Francezul se poate „rupe” însă oricând, poate înălța un „zmeu” de pe 16 metri când ai mai mare nevoie de gol. 

Depay a eșuat la United, s-a scuturat de praf la Lyon, dar în Spania a fost bun până acum doar cu Villarreal și Levante. Dincolo, Bayern a aliniat din primul minut 5 jucători dotați să-i aplice Barcelonei o nouă umilință: Coman, Musiala, Muller, Sane, Lewandowski. Rapizi, în vână, în formă, cu forță de pătrundere.

Iar Barcelona e în pericol să cadă în capcana sistemului de educație din România. Scoate din școli elevi pregătiți pentru rețetele trecutului. Nico, Gavi, Puig sunt plini de talent, îndrăgostiți de minge, însă insuficienți pentru fotbalul contemporan, când fizicul, dacă nu ești geniu, chiar face diferența!

Falimentul din mercato

Barcelona i-a pierdut pe rând în ultimii ani pe Neymar, Suarez și Messi. Pe ultimul, chiar dacă din 2006 se scrie Barcelona și se citește Messi, Laporta n-a fost capabil în vară să-l păstreze cu o formulă financiară legală, deși Leo își dorea și era gata să renunțe la jumătate din salariu. 

În schimb, boardul Barcelonei a avut bani pentru Dembele, De Jong și Coutinho. Catastrofe traduse prin sute de milioane de euro.

Fără arme!

De când l-a gonit pe Suarez pentru a o face pe Atletico Madrid campioană, Barca a rămas fără niciun atacant, un „9” clasic. S-a refugiat în Luuk de Jong și Braithwaite, soluții de Europa League, unde Barcelona tocmai a alunecat. 

Chelsea îl are pe Lukaku, Real Madrid pe Benzema, AC Milan pe Ibrahimovic, Bayern pe Lewandowski, Barcelona pe Xavi, speranța suporterilor că, în definitiv, totul va fi bine și că geniul jucătorului Xavi va transcende și în antrenorul Xavi. Până atunci, urmează „șocurile” cu Dinamo Zagreb sau Rangers.


Comentarii (11)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  10 Decembrie 2021, 19:18

Barca se intoarce la epoca ante-Cruyff! Dupa Ancelotti, ii va urma si Real!

103538191253799
Paco Raceanu  •  09 Decembrie 2021, 16:39

Fix aceeasi prastie a fost si in mana lui Koeman. In aceasta logica, calitatea slaba a lotului ar trebui sa scuze lipsa rezultatelor lui Koeman, iar concluzia fireasca ar fi ca demiterea lui a fost o eroare, intrucat ar fi trebuit imbunatatita calitatea lotului, ci nu schimbat antrenorul. Daca vrei sa-l scuzi pe Xavi, e musai, in mod logic, sa-i scuzi si pe antrenorii anterior. In realitate, este evident ce Barca nu are calitatea de a lupta cu granzii Europei. De altfel, Barca nu mai are de multi ani calitatea de a se bate pt trofeul UCL, cam de cand s-au retras creatorii acestei echipe (Xavi si Iniesta). Barca ultimilor ani, cu Messi cu tot in echipa, a fost doar un partener de antrenament pt fortele UCL.

fibra
fibra  •  09 Decembrie 2021, 14:52

Koeman a avut aceleasi gloabe dar nu il chema Xavi si echipa tot nu joaca nimic.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează