OPINII  »  EDITORIAL COSTIN ȘTUCAN

Capul spart și gafele lui Vâlceanu

Costin Ștucan
Costin Ștucan

Articol de - Publicat sambata, 24 aprilie 2021 17:47 / Actualizat sambata, 24 aprilie 2021 19:20

Istoria unui campionat e compusă din momente mărunte, din faze uneori importante, alteori aparent mai puțin semnificative, dar care puse cap la cap dau în final o echipă câștigătoare. În ultima săptămână, același jucător, un portar de Liga 1, a fost în centrul a doua momente diferite, în două fragmente de joc cu un posibil impact asupra titlului în sezonul covidat 2020-2021.

Numele lui este Octavian Vâlceanu, are 24 de ani și apără poarta Academicii Clinceni. Despre el, Ionuț Angheluță, comentatorul DigiSport, spunea că ar putea fi o “opțiune interesantă” pentru echipele din Liga 1, odată ajuns la finalul contractului, în această vară.

Capul spart și gafele lui Vâlceanu
Rondon lasă piciorul în spate și îi sparge capul lui Vâlceanu (foto medalion)

Până atunci, însă, Vâlceanu a jucat indirect un rol de arbitru în lupta pentru titlu. Mai întâi, a fost titular și a încasat trei goluri în CFR - Academica, un meci în care echipa sa a fost aproape de nerecunoscut prin jocul moale, fără nerv și extrem de relaxat în faza de apărare. Totuși, în minutul 23, la scorul de 0-0, partida se putea dezechilibra dacă arbitrul Sebastian Colțescu lua decizia corectă și îl elimina pe Mario Rondon pentru o intrare perversă, extrem de periculoasă, asupra lui Vâlceanu. 

Scăpat în careu, venezueleanul și-a prelungit prea mult balonul, Vâlceanu a ieșit în plonjon și a prins, însă în aceeași fracțiune de secundă atacantul CFR-ului a vrut să scoată un penalty și a lăsat intenționat în spate piciorul drept pentru a produce un contact cu portarul. Contactul s-a produs, însă nu cu umărul, ci direct cu craniul lui Vâlceanu. Pielea a cedat, iar goalkeeperul a avut nevoie de șapte copci pe viu. A continuat partida, deși antrenorul său s-a gândit să-l schimbe la pauză, și a încasat trei goluri în repriza a doua.

Faza de la Cluj este copie leită a celebrei accidentări a lui Petr Cech, din octombrie 2006. Atunci, în secunda 15 a meciului Reading - Chelsea, Stephen Hunt a scăpat în careu, și-a prelungit mingea și, într-o încercare de a scoate un contact cu portarul oaspeților, a lăsat un genunchi în jos care s-a oprit în craniul lui Cech. Rezultatul a fost o fractură oribilă, greu de depistat pe gazon, în urma căreia Cech a trebuit operat de urgență. Portarul lui Chelsea a purtat pentru tot restul carierei o cască protectoare. 

Capul spart și gafele lui Vâlceanu
Hunt lasă piciorul în spate și îi fracturează craniul lui Cech

Hunt nu a fost eliminat, dar gestul său șmecheresc a pus serios în pericol nu doar integritatea corporală, ci însăși viața unui adversar. Dacă osul fărâmițat de lovitură ar fi intrat cu câțiva milimetri în creierul portarului, Cech ar fi putut muri pe loc. Pentru o intrare similară, care i-a produs o rană urâtă la cap lui Vâlceanu, Rondon a primit doar un cartonaș galben. În final, punctele au mers toate la CFR. 

Zburătorul pe sub minge

Patru zile mai târziu, cusut, refăcut și antrenat după înfrângerea de la Cluj, portarul Academicii a fost titular și în a doua etapă din play-off, când echipa sa a jucat parcă și mai moale, fără nerv și mai demotivată decât în fața CFR-ului. Totuși, cu FCSB destul de haotică, Clinceni părea că poate să facă față, evoluând chiar și la mai puțin de jumătate din potențial. Totul până când portarul remarcat de comentatorii TV a realizat un moment demn de Costel “Burebista” Câmpeanu. 

După un minut de posesie sterilă a echipei sale, Vâlceanu a primit o pasă comodă înapoi. Era 0-0, minutul 25. În fața unei tentative de pressing a jucătorilor FCSB, a ales să degajeze în stânga, scurt, la Dobrescu. Problema este că fundașul stânga era ochit de Crețu, a fost atacat și a pierdut cu ușurință duelul aerian în urma căruia FCSB a rămas într-o superioritate de doi contra nimeni în acea parte a terenului. Crețu a centrat ca la antrenament, iar aici a intervenit momentul cu adevărat inexplicabil al lui Vâlceanu.

Capul spart și gafele lui Vâlceanu
Vâlceanu zboară pe sub minge, Patriche vrea să facă henț, dar nu ajunge mingea, iar Tănase înscrie cu poarta goală

Fără a fi deranjat de cineva, portarul a ieșit bezmetic pe sub minge, într-o intervenție demnă de liga a patra în jos. În spatele său, căpitanul Patriche a vrut să lovească și el cu mâna, însă a ratat mingea care s-a pus pe fruntea lui Tănase, singur cu poarta goală. A fost 0-1 la pauză, apoi experimentatul Patriche s-a scos cu ușurință din joc la faza de 0-2, iar punctele au mers toate la FCSB.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Vâlceanu nu făcea cele două gafe cu FCSB? Dar dacă Rondon era eliminat pentru că i-a spart capul aceluiași Vâlceanu? Ce impact ar fi putut avea fazele asupra campionatului dacă erau interpretate altfel? 

Fără răspunsuri, cert este un singur lucru. Într-un mod bizar, Clinceni a generat un echilibru karmic care nu le-a deranjat pe principalele candidate la titlu. Lupta în Liga 1 continuă.

Clinceni nu s-a gândit în niciun caz la victorie. Același lucru am impresia și între rigoarea pe care o transmitea de obicei Leo Grozavu și ce s-a întâmplat acum, reconfirmându-se ce spunea și Pandi, că Sepsi pune rar probleme celor de la CFR 
- Cornel Dinu


Comentarii (17)
parpalache
parpalache  •  25 Aprilie 2021, 10:08

Ori cu Rondon pe teren,ori fara Rondon...CFR nu ar fi fost deranjata!Dar in meciul cu fcsb-daca nu era Patriche,oare cine ar fi jucat atat de bine„rolul”?Iar GSP parca i-a dat nota 6!Dar eu sunt foarte curios sa vad cine va arbitra diseara in meciul fcsb-Sepsi?Cu misiunea de a elimina vreo doi jucatori de la Sepsi?Si sa-i daruiasca vreo doua penalty mofturosului Tanase?Toata lumea fiind deja convinsa de propaganda becalista ,ca aia de la Sepsi sunt niste macelari ,cu bietii miei de la fcsb!Sa fie Coltzescu(caruia ca si lui Hategan),i-a venit mintea la cap si„s-a facut baiat bun”?!

matei007
matei007  •  24 Aprilie 2021, 22:18

Din pacate sansele de a intra in Liga "Campionilor" sunt foarte mici. Cred ca ce spera ambele formatii (CFR si FCSB) este sa poata vinde jucatori la un pret bun dupa ce vor pica in Conference League. Astfel ca acest campionat, foarte disputat de altfel, sa o recunoastem!, va desemna ce echipa romaneasca va fi mancata de niste pesti un pic mai mari. Rechinii merg direct in grupe. PS. Foarte bun articolul. Intradevar, genul asta de faze fac diferenta in campionat. Nu numai ziaristii, dar si Liga ar trebui sa atraga atentia asupra pericolului generat de astfel de intrari.

alenb
alenb  •  24 Aprilie 2021, 20:40
Postat de leu.mr pe 24 Aprilie 2021, 18:36

*** ! E fotbal, nu MMA !

Bai ***, faze din astea am vazut o gramada, de multe nici galben nu s-a dat. Una doua cereti eliminari (de la adversari) si 2-3 penaltyuri pe meci pt voi. Adica voi care ii porecleati pe altii "Dan penalty" cersiti meci de meci penaltyuri :)))). Cred ca si Gh Stefan "Pinalty" se inchina cand se uita la voi, ala cerea doar acasa :)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează