OPINII  »  EDITORIAL

Dinamo, chinul și destinul

Articol de - Publicat joi, 15 aprilie 2021 09:50 / Actualizat joi, 15 aprilie 2021 09:50

Suporterii se opintesc să salveze echipa, însă renașterea veritabilă are altă rețetă.

Întotdeauna se ajunge să se sufere din dragoste, indiferent cât de dulce pare idila la început. DDB face tot ce poate, uneori pare că vrea să facă și mai mult, însă totul pare o amânare de pe o zi pe alta a unui destin implacabil. Acum aproape un an, Gigi Mulțescu spunea "Coși aici și se rupe dincolo". Păi, dacă tot se rupe, de ce să mai coși? Nu e mai bine să recroiești totul, cu stofă nouă, cu ață sănătoasă?

Calmantul biletelor virtuale

Când nu devin scadente memoriile jucătorilor, riscă să se piardă Săftica. Să faci rost de 35.000 de euro de pe o zi pe alta nu prea e floare la ureche. Rețeta sunt biletele virtuale, calmantul care ține în viață un trup putred, neputincios. Dinamo nu mai e demult o echipă de fotbal, ci un caz patologic. Un organism ventilat mecanic, pentru care e de ajuns o clipă de neatenție sau de naivitate a celui care dă la pompe pentru ca pasul următor să fie un drum în piață, după grâu și miez de nucă. Pentru colivă, firește.

Dinamo, chinul și destinul

Povestea se va repeta

Chiar dacă finalul de sezon va însemna o salvare de la retrogradare (care nu poate fi decât miraculoasă, ca toate salvările), la anul lucrurile vor merge la fel de greu. Tot bilete virtuale, tot memorii, tot jucători aduși după ureche, de pe o zi pe alta, după ce-au stat pe bară un an și jumătate. 

Alt campionat, alte emoții cu licența, alt trai pe muchie, alt dans pe sârmă, coaforul de la Rin rămâne coaforul de la Rin, acționar majoritar prin ustensilele sale de făcut freza, poate mai apar alt Șerdean, alt Cortacero, alt Săpașu.

Ciuca bătăilor

Alt Negoiță e greu să mai apară, însă ajunge că există originalul. Mai mută birourile din hotelul său, mai încasează o rată dintr-o vânzare care nu se știe dacă a avut loc vreodată. Cupa nu mai pare o plăcere, ci o altă corvoadă. Semifinala tur pierdută la Giurgiu n-are nimic tragic în sine, meciul poate fi catalogat chiar drept bunicel, însă în esență e doar a n-a zvârcolire a unei echipe parcă resemnate să vadă cum a devenit ciuca bătăilor, cum Clinceniul are 3-0 pe terenul ei în minutul 17.

De fapt, ce vrea Uhrin?

Cehul e înfățișat drept garantul salvării. Din septembrie, de când a plecat de la Gaz Metan, n-a mai antrenat pe nimeni. Nu asta e problema, ci aceea că deși venind dintr-un fotbal serios și aplicat, de mare tradiție, campion european, dublu vicecampion mondial, Dusan acceptă și insistă să antreneze într-un sistem românesc pe care-l știe că e viciat și vicios. 

Experiențele lui anterioare, la Timișoara (de două ori), la CFR, la Dinamo în precedentul mandat, la Gaz Metan, au fost tot atâtea mostre de neseriozitate și de alunecoșenie morală din partea conducătorilor indigeni. Cu toate acestea, Uhrin vine iar și iar, să slalomeze printre insolvențe, nemulțumiri financiare ale jucătorilor și promisiuni neonorate ale șefilor. De ce-o face, numai el știe.

Calea sănătoasă

Ieri a apărut știrea că Austria Viena a fost exclusă din campionat pentru o datorie de 78 de milioane de euro. Nu mai trebuie explicat ce înseamnă echipa vieneză pentru fotbalul austriac. Ajunge doar informația că are în vitrină 28 de titluri naționale. Va merge în ligile inferioare, purgatoriul va dura doi-trei ani, după care se va întoarce purificată.

Glasgow Rangers, Servette Geneva, Ferencvaros, Napoli, Juventus au luat, toate, la pas drumul renașterii, chiar dacă nu de fiecare dată cauza prăbușirii a fost sărăcia. Renașterea e aceeași, indiferent că-ți revii după o suferință fizică sau după una morală. 

Dinamo e un mort care umblă și riscă să umble așa, ca o stafie, încă un an, poate doi. Dragostea suporterilor îi poate dona ceva sânge, însă nu-i poate reface trupul șubred.


Comentarii (11)
parpalache
parpalache  •  16 Aprilie 2021, 10:14
Postat de hashtag_truth pe 16 Aprilie 2021, 01:47

La Dinamo povestea e muuult mai complicata. Dinamo a fost pe A.TI. inca de la Borcea "citire"...praf in ochi...si astazi, a ajuns pe mana peluzei. Exista o mare diferenta intre peluza Dortmund si Dinamo....una mica...Dortmund a donat dar nu s-a bagat...cam asa....

Dar ai uitat sa adaugi ca pe Dortmund i-a salvat...rivala Bayern!

hashtag_truth
hashtag_truth  •  16 Aprilie 2021, 01:47

La Dinamo povestea e muuult mai complicata. Dinamo a fost pe A.TI. inca de la Borcea "citire"...praf in ochi...si astazi, a ajuns pe mana peluzei. Exista o mare diferenta intre peluza Dortmund si Dinamo....una mica...Dortmund a donat dar nu s-a bagat...cam asa....

2331468886968641
Jan-Fridolin Benet  •  15 Aprilie 2021, 18:07
Postat de adi_stelistul pe 15 Aprilie 2021, 10:11

Ma tem ca aveti dreptate. Daca nu apare o salvare miraculoasa,lucrurile vor arata rau, cu toata daruirea suporterilor. In plus apar si conflicte in randul lor care saboteaza eforturile depuse. Nici nu e de mirare ca apar. La anul nu va fi la fel, cum spuneti, va fi mai rau pentru ca se aduna si datorii amanate anul acesta pentru licenta, iar pierderea totala a crescut. In plus, Cortacero nu a fost inlaturat. Nu stiu cum a judecat instanta in povestea cu Consiliul de Administratie pana nu apare motivarea, dar legea spune ca pana la 31 mai trebuie sa aiba loc o sedinta ordinara a AGA care sa aprobe, intre altele, si componenta Consiliului (art.111, legea 31/1990). Ori in AGA Cortacero are majoritate, spre deosebire de CA... In sfarsit, habar n-am care sunt solutiile. Ce fac cei de la DDB e extraordinar dar, la fel ca dumneavoastra, ma tem ca nu va fi suficient. Doar daca nu apare un investitor miraculos in ultimul moment. Sau vreo sponsorizare - nu stiu, poate se gaseste o firma doritoare sa castige pentru ea comunitatea dinamovistilor cand le vede straduinta pentru echipa. Perioada asta insa e cumplit de proasta, toate companiile sunt circumspecte cu cheltuirea banilor. Va fi tot mai complicat, asta e adevarul.

Respect Adi!! Un comentariu bun de la un stelist !!! Bv...Pentru binele fotbalului romanesc sper ca "minunea"sa se intample desi acum sunt" vremuri grele"

Vezi toate comentariile (11)
Comentează