OPINII  »  EDITORIAL

Alegeri câmpenești pentru „ecosistemul fotbalului”

Articol de - Publicat miercuri, 13 aprilie 2022 09:28 / Actualizat miercuri, 13 aprilie 2022 10:18

Nici realegerea lui Burleanu, nici unanimitatea nu pot fi consemnate ca surprize sau măcar ca noutăți. În schimb, decorul înverzit al scrutinului face toți banii.

Președintele FRF a scos scrutinul în aer liber, în ideea în care cu toții ne dorim o lume fără noxe, unde cuvântul eco al Gretei Thunberg trebuie să fie întotdeauna mult mai sonor decât al oricărui politician. 

De altfel, în discursul său, atât în cel de dinaintea mascaradei votului în unimitate, cât și în perorația de după, Răzvan Burleanu a tot bătut șaua pe ideea „ecosistemul fotbalului românesc”. Ecosistem, adică peisajul acela veșnic verde, precum pajiștile lui Van Gogh, în care conviețuiesc în bună armonie plante, gaze, animale ierbivore și carnivore, fiecare specie contribuind la propășirea celeilalte.

Aer proaspăt

În tribuna oficială a Arenei Naționale s-a reunit ceea ce se denumește pompos „familia fotbalului”, adică ajefiști destoinici de pe întreg cuprinsul patriei, rumeni și prosperi păstori ai fotbalului feminin, apostoli și mucenici ai sacrelor centre de copii și juniori. 

Peisaj înălțător prin compoziția umană, bucuros să-și voteze în unanimitae liderul în aer proaspăt, curat, limpezit de orice fel de noxe ale contestării. Din această poveste mult îmbogățită în oxigen nu avea să rezulte altceva decât o înduioșătoare unanimitate. Vorba aceea, respirăm același aer și oferim același vot.

Sub cerul unanimității

Numai răutăcioșii vor aduce în discuție Coreea de Nord, unde nu doar discursurile liderului au loc pe stadioane, ci și execuțiile publice. Aici nu e vorba de așa ceva, eventualii contestatari, oricum palizi și neconvingători, fostul fotbalist Sorin Răducanu și eternul „Gică contra”, Tudor Iacov, fratele fostului patron de la FC Național, oricum n-au fost lăsați sub același cer liber de aprilie cu restul votanților. De ce să respire și ei același aer dacă gândesc altfel? Cerul e doar al acelora pe care-i unește același gând și aceeași voință.

Doar realizări

Totuși, ce-ar mai fi de reținut din acest scrutin campestru, cu rezultat dinainte cunoscut? Nu mare lucru. Doar faptul că s-au recitat însuflețit realizările, că nu s-a scos o vorbă despre neajunsuri, că n-a zis nimeni că ne-a bătut Norvegia cu 12-0 la fotbal feminin, că două echipe din prima ligă se târăsc să termine campionatul. 

Alegeri câmpenești pentru „ecosistemul fotbalului”
Alt cadru, mai pe natural, aceeași intrigă. Răzvan Burleanu reales la al treilea congres (foto: Cristi Preda)

Apropo de prima ligă, în preajma prezidiului s-a aflat și domnul Gino, care a sfidat costumele corecte ale electorilor printr-o ținută casual, cu o privire tot casual, indiferentă la necontenitul laudațio al vorbitorilor.

Niciun cuvânt despre locul 48

Încă o remarcă, poate nepotrivită momentului festiv. Din multitudinea de participanți și din pleiada de vorbitori nimeni n-a găsit cu cale să amintească de locul 48 pe care reprezentativa României îl ocupă în clasamentul FIFA și bineînțeles că și discursul prezidențial a inaugurat cu desăvârșire acest aspect. Ce sens avea să întinăm puritatea acestei zile de prier cu un astfel de amănunt de-a dreptul superfluu? Avem timp destul să vorbim despre asta, mandatul prezidențial e lung și după el bineînțeles că va urma încă unul. Să fie într-un ceas bun!


Comentarii (3)
dacia_berlina
dacia_berlina  •  14 Aprilie 2022, 17:25

Si daca era alt candidat, crezi ca s-ar fi schimbat ceva ? Popescu a fost arestat cu zi inainte de alegeri; Lupescu a pierdut. Oamenii cunoscuti din generatia de aur, n-au mai avut curaj sa candideze, stiind ca vor pierde; bine, s-au n-au putut sa candideze pentru ca regulamentul le interzice. De ce nu a candidat un reprezentant al unui club din Romania ? Pentru ca i-a fost frica ca va pierde alegerile si apoi, clubul pe care il conduce ar primi arbitraje defavorabile, bani mai putini si alte mici bonusuri a la Navalniy. In plus, hai sa presupunem ca ar fi existat alt candidat si ar fi castigat. Ne calificam la mondiale? Bateam Italia sau Polonia ? Nu, ar fi fost o alta gas(h)ca care ar fi condus. Ce trebuie facut e sa se schimbe legea sportului si sa fie atrasi tinerii catre fotbal.

107889588095945
George George  •  13 Aprilie 2022, 18:37

Acest individ insipid are tupeu sa schimbe regulamentele pentru un al treilea mandat si sa procedeze in asa fel incat sa fie singurul candidat la acest simulacru de alegeri! Sunt numeroase cauzele care au dus la inscaunarea si permanentizarea acestui h a b a r n i s t in fruntea fotbalului romanesc, insa ziaristii care l-au intervievat ar fi trebuit sa-l ridiculizeze, sa-l aduca in situatia de a-i fi rusine sa se prezinte in fata telespectatorilor cu un discurs golit de orice continut! Ceea ce indruga drept raspuns nu reprezinta decat demagogie crasa, dupa modelul unor politicieni!

steaualiga1
steaualiga1  •  13 Aprilie 2022, 11:07

Cum sa nu castigi daca esti singurul candidat ?Unde sunt contacandidati ? N-au curaj ? Si atunci!!?? Pe mine nu mai mira nimic in Romania, in domeniul sportului si mai ales al fotbalului...nici atat. Bravo Burleanule, mananca-i de vi.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează