OPINII  »  EDITORIAL

Aplicația lui Nae

Articol de - Publicat sambata, 15 octombrie 2022 10:27 / Actualizat sambata, 15 octombrie 2022 10:51

Antrenorul Petrolului, Nicolae Constantin, a epuizat toate savantlâcurile învățate la licența Pro și a recurs la ceva combinat: NKVD, Secu, SRI, plus o crasă lipsă de omenie

Oricâtă bucurie ne-ar aduce victoriile CFR-ului, bravo!, oricât amar amestecat cu indignare ne-ar pricinui mascarada FCSB-ului, ambele senzații sunt depășite clar în intensitate de procedura antrenorului Petrolului, Nae Constantin, de a-l provoca și de a-l înregistra pe Gabi Tamaș, spre a se scoate pe sine și spre a-l oferi pe fundașul veteran (aflat într-o anumită stare, din câte se înțelege) drept carne de tun suporterilor ploieșteni. Așa ceva nu poate rămâne necomentat, nici dacă batem pe Real, nu pe Slavia Praga, nici dacă ne bate cu 10-0 selecționata Polului Nord, nu Silkeborg.

Altfel de defensivă

L-am apărat pe Nae Constantin, de fapt am apărat ideea că în fotbal fiecare își urmărește scopul, indiferent de mijloace, atunci când Croitoru și Mutu au sărit neîntemeiat pe el și și pe Petrolul, acuzându-le abordarea mult prea defensivă. Nu e treaba ta cum joacă adversarul, dacă ești bun, desfă-l și bate-l! Însă ceea ce face Nae acum, atitudinea lui de sifon reîncărcabil, nu poate rămâne neamendată.

Gabi, între culpă și "derapaj"

Într-o opinie care în zilele noastre se opintește să se impună, ba chiar e pe cale de a izbuti asta, Gabi Tamaș e în culpă dintr-o grămadă de motive. Că a băut un șpriț după înfrângerea cu Steaua (ca și după alte înfrângeri și după alte victorii, nu mai e demult inedit, când l-a luat la Petrolul, Nae a știut pe cine ia), că euforic fiind și-a sunat antrenorul, reproșându-i una și alta (poate și lucruri pe care Nae le omite în spovedania sa, cum ar fi echipa făcută anapoda și atitudinea de oarecare indiferență a unora dintre "lupii" din teren în meciul cu FCSB).

Plus acele invective de nepermis ale lui Tamaș la adresa suporterilor Petrolului. Limbajul contemporan le numește "derapaje", adăugând uneori și sufixul "de nepermis", de parcă ar exista și derapajele "de permis".

Fabrica de vorbe goale

Bun, Tamaș e de neiertat, societatea contemporană operează cu valori supreme, egalitarismul fiind la loc de cinste. Nu facem distincții, un junior de 16 ani e egal, nu-i așa?, cu un veteran de 39, pierdem împreună, câștigăm împreună și alte prostii similare. Trăiască munca în echipă, trăiască și rostească-se acele vorbe goale despre care știm cu toții că se spun doar ca să fie spuse! A băut juniorul, plătește, a băut Tamaș, plătește și el.

Putea proceda altfel

Aplicația lui Nae

Probabil că Nae Constantin, fotbalist bun, cu o carieră lungă, știe și el cât de râncede sunt aceste expresii. Are aproape 50 de ani, a trăit o viață în fotbal, a fost jucător, s-a făcut antrenor și, dacă la licența Pro n-au apucat magiștrii să-l învețe, trebuia să-i spună instinctul de om ruginit în fotbal că atunci când un jucător de-al tău te sună în crucea nopții fie nu-i răspunzi, fie îi zici că n-are rost discuția, Găbiță, ești și tu obosit, hai că vorbim despre lucrurile astea mâine. 

În niciun caz nu te lansezi cu el în filosofii nocturne, nu-l provoci să înjure suporterii și nu-l înregistrezi pentru ca apoi să te folosești de frazele sale, etilice sau nu.

Josnicia dusă la extrem

"Am eu o aplicație, am mai folosit-o", spune Nae Constantin, senin ca o zi de mai, ferm convins că a procedat corect și în folosul clubului (deși a înregistra pe cineva fără a-i obține în prealabil acceptul nu e tocmai legal). Faptul că ai tu o aplicație pe care ai folosit-o acum (ca și altădată, cum zici) te descalifică total, dragă Nae!

Te trimite în acea zonă a delatorilor, a "sifoanelor", a indivizilor în care nu merită să ai niciun fel de încredere și pe care nu merită să dai nici măcar doi bani. Ca antrenor, ca pedagog, ca lider, aveai la îndemână toate instrumentele să te impui. Acesta, fundamental mizerabil, al josnicei turnătorii, era ultimul la care trebuia să recurgi! 


Comentarii (41)
ralffy_mr
ralffy_mr  •  16 Octombrie 2022, 21:40
Postat de Moshu pe 16 Octombrie 2022, 11:07

Cum ziceam,de grija lui Tamas...de grija meseriei tale....n-am cum,pt. ca n-ai,dupa cum se baga de seama usor !

N-am ce sa-ti explic despre meseria mea, dar pentru a pune la punct astfel de *** imi fac mereu timp cu placere!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fanu2
fanu2  •  16 Octombrie 2022, 13:54
Postat de cpt.ahab pe 16 Octombrie 2022, 05:09

Faci confuzii grave. Și comparații neavenite. Nu e nicio legătură între "cazul Mangia" și "cazul Tamaș". Gestul de turnător al lui N. Constantin nu poate fi scuzat decât de către persoane cu aceleași apucături. Antrenorul i-a tot dat asigurări că discuția va rămâne între ei doi, așa ar fi trebuit să și rămână. Dar n-a fost cazul. Sunt multe iude pe planeta asta. iar în spațiul carpato-daciano-victorpontic densitatea pare a fi și mai mare decât în alte părți.

Nu e chiar asa; Tamas era pe difuzor alaturi de alte persoane, cu alte cuvinte a incercat "sa-l faca" pe antrenor; uite ca a fost "facut". Mie mi s-a luat de jucatorii astia care cred ca "personalitate" inseamna sa umilesti un antrenor, suporteri (aia pe care T se c.. ) sau colegi. Asa ca atunci cand unul din ei o ia in freza chiar ma bucur. Si unul care pretinde respect sau macar confidentialité ( ca esti tu sau Tamas) ar trebui sa inceapa prin a-l oferi sau a-l castiga. Si daca tôt suntem aici, mi s-a luat si de éternul ascuns al gunoiului sub présul déclaratiilor de complezenta "si-a facut datoria", "amiabil", "multumim") , mi se par un pas inainte "cartile pe fata": da, domnule, e un betiv incontrôlable fara respect pentru antrenor, club sau suporteri, uite si dovada.Macar urmatorii angajatori sunt avizati. Sunt de acord ca probabil cariera de antrenor al lui Nae Constantin probabil se cam termina aici, a avut curaj sa spuna adevarul si sa aduca si dovezi intr-o lume in care omerta e una din reguli si in care nimeni nu e complet curat.

therealreddog33
therealreddog33  •  16 Octombrie 2022, 11:28
Postat de anticenzuralasport pe 15 Octombrie 2022, 12:01

Tu uiți sau nu știi cine a fost ca fotbalist actualul antrenor pentru Petrolul !!!Sigur nu știi cum a reînviat aceasta echipa !!! Te asigur că nu a fost nici pe linie FRF nici pe linie de partid !!! Curios cum pana acum ,,formatorii de opinie ,, spuneau că un club nu este al patronului,al oficialilor ,jucătorilor ci al suporterilor...Și ,,moda,,asta se schimba ????Suporterii petroliști știu sigur cine și cât au făcut pentru club și dacă mai este loc și de jigniri... Tamaș este clar de ce nu a prins rădăcini la nici un club la cat fotbal a arătat ...

Ba știu, întâmplător simpatizez cu Petrolul, în afara de echipa mea de suflet. Nae Constantin a fost un jucător foarte bun, iar ce a reușit ca antrenor este remarcabil. Totuși nu se face, ceea ce a făcut el. Si-a pus acum toată echipa în cap, nu doar pe Tamas. De ce l-au adus, ca îl știau cum e? Credeau ca se mai schimba la 38 de ani?

Vezi toate comentariile (41)
Comentează