OPINII  »  GERMANIA

Avem un subiect nou! Andreas Ivan!

Articol de - Publicat sambata, 28 ianuarie 2023 10:06 / Actualizat sambata, 28 ianuarie 2023 15:24

Românul de 28 de ani a debutat zilele trecute în Bundesliga, aprinzându-ne imaginația și făcându-ne să sperăm că ne-ar putea salva fotbalul

În momentul în care un român ivit cam de nicăieri pășește pe un gazon din prima ligă germană, orice redacție se gândește să schimbe prima pagină, orice post tv să pună burtiera cu breaking news, orice site să trimită alerte abonaților.

Mai demult, era ceva obișnuit

Acum două decenii, în situații similare, nu mai căutam tasta cu semnul exclamării, Ionuț Lupescu sau Dorinel Munteanu au adunat, împreună, vreo 500 de meciuri pe-acolo, pe la nemți. În urmă cu mai bine de trei decenii, Marcel Răducanu (vom reveni la el în acest text) ridica tribunele Bundesligii în picioare, iar noi știam asta, chiar dacă trebuia s-o aflăm pe unde ultrascurte, de la Europa liberă, din gurile lui Mihai Rusu sau Nicolae Munteanu.

Să aprofundăm subiectul!

La ceva vreme de acele întâmplări, într-un moment în care fotbalul nostrum a luat liftul până la subsol, intrăm în transă la un astfel de news-alert. Piteșteanul Andreas Ivan a jucat o repriză pentru Schalke 04 (Null-Vier, cum îi zic nemții). Imediat, pe surse, firește, speculăm momentul și anunțăm că stafful tehnic al echipei naționale aprofundează subiectul. Mai săpăm un pic și aflăm că a jucat la naționala noastră U21. O singură dată, prin 2015! Interesant, foarte interesant!

Date biografice

Să încercăm să ieșim din tremurul stării de "subiect fierbinte" și să vedem cam cine e Andreas Ivan. Piteștean, 28 de ani, plecat din țară la vârstă preșcolară, părinții s-au stabilit în Germania. L-au dus la fotbal, a jucat în ligi inferioare la diverse echipe. Dacă Rot-Weiss Essen, Stuttgarter Kickers sau Mannheim mai spun câte ceva, altele, ca Rot Weiss Aalen sau Sonnenhof Grossaspach (mai ales ultima) doar ne pun la încercare dicția. A mai fost un intermezzo american, New York Red Bull, dar mai mult la echipa a doua. Apoi formația secundă a lui Schalke, iar acum, zilele trecute, debutul în prima formație.

Avem un subiect nou! Andreas Ivan!
Andreas Ivan (dreapta) a fost îmbrăcat în tricolor, dar doar la naționala de juniori

Circumstanțele debutului

Ar fi interesant să lecturăm până la capăt impetuoasa știre cu debutul lui Andreas și să-i pătrundem toate sensurile. Piteșteanul de baștină a intrat pe teren la pauza meciului de acasă cu Leipzig, când tabela arăta deja 0-4, iar scorul final a fost 1-6. Apoi, e obligatoriu să aruncăm un ochi și pe clasament, unde Schalke "Null-Vier" e detașat ultima, cu 9 puncte. "Minerii" din Ruhr sunt într-o criză profundă (financiară, sportivă, de toate felurile), chiar dacă echipa e extrem de iubită, iar zgomotoșii ei fani umplu mai mereu arena din Gelsenkirchen. A picat din prima ligă acum două sezoane, s-a reorganizat cât de cât și a promovat imediat, dar acum semnele crizei au revenit și mai mult ca sigur că va urma încă o retrogradare. În această echipă complet debusolată a intrat Andreas Ivan, adus de la "satelitul" lui Schalke, din liga a patra.

Și totuși, Marcel…

În contradictoriu cu ce am scris până acum, Marcel Răducanu, care e doctor în fotbal, iar în cel nemțesc e chiar docent, îl laudă pe Andreas Ivan, aici, în Gazeta Sporturilor. S-ar putea să aibă dreptate, părerile lui Marcel sunt obligatoriu de respectat, dar argumentele sale se referă la acel Andreas Ivan din urmă cu câțiva ani, nu la cel de acum. Care are o cotă de Transfermarkt mai mult decât modestă, de 150 de mii de euro. Cam cât Scarlatache, de la Mioveni, de exemplu. Dacă-l convocăm pe Andreas, de ce nu l-am convoca și pe Scarlatache?

Să nu facă și nemții vreun trial!

Apoi, avem recenta experiență cu Daniel Boloca, alt subiect fierbinte în urmă cu vreo două luni. Țineți minte, mijlocașul defensiv al lui Frosinone a fost convocat, dar băgat numai câteva minute la Cluj. Apoi, Mancini a făcut un trial (de fapt, un trial dinaintea trialului unui alt trial), l-a chemat pe Boloca, prilej pentru centrocampistul din Serie B (și mai ales pentru tatăl său) să-și retragă ambasadele din raporturile cu ingratul fotbal românesc. Atenție mare, să nu facă și Hansi Flick vreun trial din acesta și să ni-l răpească pe Andreas Ivan!


Comentarii (18)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  30 Ianuarie 2023, 05:39

Cataline ...Cataline ...l am urmarit pe IH cu mainile in sold cum mergea pe teren ...neamtul asta crezi ca o sa se plimbe pe teren daca o sa fie convocat ?...si sa ti mai spun ceva ...l am vazut pe Alex Baluta asta de este acum la unguri cand juca unul la unul cu IH ii dadea numai 10 -0 ...dar a trebuit sa i faca loc lui IH si a fost indepartat de la Nationala ...

BindenDanDat
BindenDanDat  •  29 Ianuarie 2023, 14:29

Titlul e greșit. Titlul corect este: “ Avem un subiect nou! Andrei Ivan!”

catalin.palcu
catalin.palcu  •  29 Ianuarie 2023, 11:55
Postat de ionescugeorge77 pe 28 Ianuarie 2023, 12:45

Eu stiu un singur lucru si am certitudini nu ca alti experti ...Andreas Ivan este mai bun decat Ianis Hagi ...cei care l convoaca pe IH si nu pe AI ...nu vor binele fotbalului romanesc ...ei vor sa pierdem ...nu i intereseaza performanta ...

Pe ce-ti bazezi analiza? L-ai urmarit pe Ivan in liga a 4a germana??? Sau din cele 45 de minute jucate in bundesliga? Care nici nu cred ca au fost televizate la noi?

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close