OPINII  »  EDITORIAL

Black penalties matter

Articol de - Publicat joi, 15 iulie 2021 08:52 / Actualizat joi, 15 iulie 2021 10:31

Anglia și Planeta sunt oripilate de glumițele rasiste la adresa celor trei ratangii din finală. Dar la Euro 2020 din 2021 au fost și alte lucruri care au deranjat, fără să li se dea atâta importanță.

Întâmplător, Rashford, Sancho și Saka, autorii ratărilor engleze decisive de la punctul cu var din finala de la Londra, sunt persoane de culoare. Tot întâmplător, englezii care au transformat, Kane și Maguire, aparțin rasei albe. Dacă tragi această concluzie ești rasist? Probabil că da. Nu te scoți nici dacă spui că și pentru Italia au ratat tot doi albi, Belotti și Jorginho.

Rasism. Dar în ce proporție?

S-au făcut, într-adevăr, glume cu conținut rasist, ceea ce e inacceptabil. S-au postat pe mediile online chipurile celor trei, s-a scris deasupra "Say Yes to Racism", s-a comentat "Look why England lost" și s-au adăugat trei emoticoane cu maimuțici. N-a fost singura postare de acest gen, au fost zeci, poate sute.

Strecurate însă printre alte zeci de milioane de postări care au vizat într-un fel sau altul finala de pe Wembley. Proporția ar defini speța prin "cazuri izolate de rasism". Nimeni însă nu s-a exprimat astfel.

Federația engleză n-a mai catadicsit să facă socoteala, să raporteze sutele la zecile de milioane. S-a mulțumit să se declare "îngrozită" și a cerut pedepse. La fel și Prințul William, care s-a arătat dezgustat și a vorbit despre "comportament abominabil".

Nu e discriminat și cel ce nu îngenunchează?

Sigur că acele postări au fost văzute în mediul online de multe milioane de oameni, și de și mai multe milioane atunci când Prințul, FA și alte instituții ale egalitarismului planetar le-au propovăduit, tocmai ca să le condamne. Și mai multe milioane de oameni, poate chiar miliarde, că ne-am înmulțit spornic pe Planetă, au văzut cum englezii au îngenuncheat cu sârg înaintea fiecărui meci, uneori împreună cu adversarii și chiar cu arbitrii, în semn de Black Lives Matter. 

Aceleași milioane (spre miliarde) de oameni au fost siliți să asculte huiduielile publicului (în mare proporție britanic) la adresa celor care au refuzat să îngenuncheze. Asta nu e discriminare? Să mă huidui că n-am chef să îngenunchez alături de tine? Ba e, dar nu acel gen de discriminare care să deranjeze partea de omenire care acceptă și propovăduiește gogoșile globaliste ale mileniului trei.

England, jos medalia!

Încercăm să ieșim din zona rasismului, într-adevăr abominabil, cum zice Prințul William, dar înfăptuit, până la urmă, de niște "civili", de niște persoane particulare care au scris ce le-a trecut prin cap fiindcă nimeni nu le-a oprit să facă asta și fiindcă nici rețelele sociale (rasiste și ele?) nu le-au blocat postările și nu le-au închis conturile.

Black penalties matter
Jucătorii englezi și-au dat jos medaliile după festivitatea de premiere de la Italia-Anglia, finala Euro 2020, foto: Imago

Ajungem în momentul festivității de premiere de pe Wembley. Jucătorii Albionului au trecut prin fața președintelui UEFA, care le-a atârnat după gât, fiecăruia, medaliile de argint. După ce au mai făcut un pas, cel mult doi, și-au dat jos medaliile și le-au ținut în mână. Supărați, firește, că argintul n-a fost aur. Asta ce mai e? Nu cumva o dovadă crasă de lipsă de respect? Un exemplu evident de proastă creștere?

Medaliile puteau fi din argint, din bronz, din tablă zincată sau din rigips, din orice, ele ar fi trebuit ținute la gât până se săvârșea și premierea învingătorilor italieni. Unde e legendarul fair-play britanic? Probabil că le-a scăpat în iarbă atunci când s-au ridicat din genunchi.

Cestor live matter?

Trecând alte trei zile de la finală, trebuie să fim de acord că la Banja Luka echipa campioană a României a fost salvată de la o mare rușine nu doar de golul lui Chipciu (un alb, din întâmplare), cât mai ales de intervenția minunată, din ultimele clipe de joc, a lui Mike Cestor, fără de care s-ar fi ajuns la penaltyuri și cine știe ce s-ar fi putut întâmpla. Euforici, putem să spunem acum „Cestor live matter?". Putem, și apoi ne continuăm procesul de pierdere completă a minților!


Comentarii (6)
sibelius
sibelius  •  16 Iulie 2021, 08:51

Nea Buzarine, Te uitasi la meciuri da' nu pricepusi nimic bre. "Englejii" din tribune-i huiduiau pe aia de ingenuncheau, chit ca erau ai lor. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

itu52
itu52  •  15 Iulie 2021, 13:17

Black Lives Matter(BLM), Viața Neagră Contează este o mișcare progresistă atunci când este înnobilată de onestitate, merite în activitate, corectitudine socială și respect interrasial. Cestor de Cluj, după cum declara de ziua Franței, se simte excelent la Cluj, este perfect integrat și nu cred că simte nevoia unor manifestări inutile. Îi plac lucrurile simple, deci nu s-ar preta la mătăniile BLM. Derapajele BLM, fățărnicia unor albi și scutul protector pentru o parte a populației de culoare, sunt toxinele din jurul mișcarii și sunt mult mai periculoase decăt libajul ușuratic și de multe ori accidental al pătimașilor din fotbal. "Cestor live matter?" este o găselniță demnă de poligloții GSP. Poate semăna a ceva dacă era "Cestor lives matter?", numai dacă prin definiție Cestor este Black, adică ne-am cam pune un pic tocmai contra mișcării. Cu alte cuvinte, te-ai temut de plagiat și ai șuntat cuvinte.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  15 Iulie 2021, 11:17
Postat de 4_3_3 pe 15 Iulie 2021, 10:25

1. Dacă pui semnul egalității între a fi făcut maimuță pentru culoarea pielii și fi huiduit pentru a nu îngenunchea, înseamnă că nu ai habar despre înțelesul noțiunii de discriminare. 2. Nu-i nimic, nu e o rușine să fii needucat, dar atunci mai bine nu te exprima public în această temă. 2. CFR nu ar fi fost eliminat fără golul lui Chipciu sau intervenția lui Cestor, ci se ajungea la lovituri la 11 metrii. OK, nu înțelegi discriminarea, dar să nu înțelegi nici fotbalul...zău, ce mai cauți pe aici?

Bai oameni buni, voi sunteti chiar obtuzi. Cu ce e jignirea despre rasism mai rea decat una despre greutate, inaltime, marimea nasului?? Sa stii ca toti am suferit jigniri, nici mie nu mi-a picat bine cand cineva n-a facut "grasule" "piticule", "albinosule", "branza" (astea de obicei vin din partea celor care se dau abuzati), "nasosule". Poate nici una nu e ok, dar hai sa nu mai bagam oamenii in puscarii su sa ii dam afara din servici diar pentru ca au jignit rasial. DE CE rasismul e considerat asa o mare jignire?? Se folosesc termeni ca "inacceptabil, toleranta zero". Dar noi cand suntem jigniti de ei, cand se lauda cat de performanti sexuali sunt ei, nu mai e nimic? In tribune vine omul sa mai si refuleze, ca de aia e sport. Are dreptul macar sa conteste pe cine vrea el, fie alb, fie negru. Au fost contestati si Roberto Baggio in 94 si Raul in 2000 cand au ratat penalty. L-am injurat toti pe Prunea in '94. E chiar normal. Rasismul nu e mai grav ca alte jigniri, ***i, la fel cum romanii ne-au contropit si educat pe noi, i-au pus pe daci la munca si i-au facut sclavi. Sau ar trebui sa fim si noi suparati azi pe italieni??

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează