OPINII  »  EDITORIAL

CFR, ”occidentalii” din Vestul Sălbatic

Articol de - Publicat sambata, 28 august 2021 09:05 / Actualizat sambata, 28 august 2021 09:51

Cu greu te poți hotărî ce deranjează mai tare la campioana României. Fotbalul lamentabil sau mizeria și violența de după meciul cu Steaua Roșie.

Între răposatul Sechelariu trăgând cu pistolul în parcarea stadionului din Moreni și bodyguarzii lui Neluțu Varga năvălind în vestiarul ceferist, unde clujenii se băteau între ei, nu e mare deosebire. 

Au trecut aproape trei decenii, însă în fotbalul nostru problemele se rezolvă tot cu pistolul, cu pumnul și cu ghioaga. Imaginea e de western, cu justițiari de ocazie făcându-și singuri dreptate, cu șerifi (a se citi patroni) aprigi la mânie, grabnic vărsători de sânge vinovat sau nevinovat.

Cum e cu civilizația Ardealului?

Pe noi, pe "miticii" de prin Sud, nu ne prea duce capul să pricepem cât de civilizați sunt ei, ardelenii. Noi suntem mai aproape de Fanar, ei de "Viana", de unde vin "valțul", parfumul fin, manierele alese. Ei au băi de marmură și porțelan, noi ne ducem la privată, în fundul curții, cu ciomagul, să nu ne muște câini. 

CFR, ”occidentalii” din Vestul Sălbatic
Neluțu Varga nu se deosebește cu nimic de omologii lui regățeni (foto: Raed Krishan/GSP)

Dar de făcut de băcănie ei se fac mai abitir ca noi. Imagini precum cele din vestiarul ceferist vin cumva din teoria Școlii Ardelene? Sau precum acelea când lui Șumudică nu-i dădeau voie bodyguarzii să intre în stadion, că așa primiseră ei "ordin de la șefu'"... În acele clipe, Șumi părea un ghiaur turcit, făcut ienicer la apelul bocancilor, ajuns la porțile Vienei, care primește direct în cap, din interiorul cazematei, toate căldările cu zoaie ale civilizatei cetăți.

Crinolina și trențele

Neluțu Varga poate invoca orice. Că se semnaseră ceva state cu prime fără știrea sa și de aceea s-a pornit zavera. Că echipa s-a făcut de râs cu Steaua Roșie. Că nu mai e disciplina de pe vremea "Bursucului". Că Șumi și ai săi din staff sunt niște mitici puși pe păpat averea grofului, care urmează să prăduiască totul, inclusiv pepitele de la Roșia Montană. 

Însă asemenea scene n-aveau ce să caute în jurul unui meci de Cupe Europene. Există și modalități decente de a primi înfrângerea, orice echipă mai trece uneori și prin momente grele. Nu trebuie să-ți pui poalele-n cap, pentru că imaginea e aceeași, chiar dacă pe sub poale cucoana poartă crinolina Apusului sau trențele puturoase ale atât de hulitei Balcanii.

Mizeriile din spatele trofeelor

Trecând deja prin filtrul retinei și al creierului imaginile din noaptea de joi spre vineri de la vestiare, apoi pe cele din dimineața de vineri de la stadion, ne va fi din ce în ce mai limpede că marea campioană din Gruia a cucerit salba de titluri din ultima vreme nu pentru că ar fi privit lucrurile mai altfel, mai corect, mai occidental și mai civilizat decât în alte părți. În niciun caz! 

În absolut toate guverrnările, Paszkany, Varga, CFR-ul a folosit aceleași smacuri greu mirositoare ca toată lumea. Ba a și știut mai bine decât ceilalți pe unde și cum trebuie uns. În spatele panopliei cu distincții strălucitoare s-au rânduit, într-un deceniu și jumătate, toate mizeriile lumii în care trăim. Intrigi, trădări, arbitraje prietenoase, decizii strâmbe ale Comisiilor federale (la loc de frunte, acea rejucare cu U Cluj, din 2012).

N-ați fost cu nimic mai buni, vajnicilor conți transilvani. Doar ceilalți au fost mai fraieri, iar voi, îmbrăcând armuri medievale, v-ați comportat mereu ca niște țațe de Obor. Jos armurile, pe sub ele și pe sub coifuri n-aveți mare lucru!


Comentarii (163)
Dobermannul
Dobermannul  •  08 Ianuarie 2023, 12:11

Exact. "CFR, ”occidentalii” din Vestul Sălbatic"

10156568321649937
Marius Caseanu  •  03 Septembrie 2021, 00:01

Ura ta "miticeasca " impotriva CFR-ului iese prin toti porii fiintei tale nenorocite. Poate te apuci de altceva, de exemplu sa infiintezi un nou PUNR funarist... acolo ti-ar fi locul! Cat despre fotbal, teci mai bine la cratita. Atata stii!

870797579666969
Ernest Pap  •  31 August 2021, 10:11

Buzărine cu toată fierea ta revărsată în acest articol împotriva CFR-ului echipa clujeană ți-a arătat cine e șeful în Liga 1 . CFR CLUJ cu toate problemele Clubului a spulberat în mod profesionist FCSB-ul . SUFERĂ BUZĂRINE CU DECENȚĂ ȘI O PERIOADĂ ABȚINE-TE SĂ MAI SCRII ARTICOLE TÂMPITE IZVORÂTE DIN VEZICA BILIARĂ PLINĂ DE FIERE anti CFR Cluj .

Vezi toate comentariile (163)
Comentează