OPINII  »  EDITORIAL

Craiova și arta de a pierde frumos

Articol de - Publicat miercuri, 08 decembrie 2021 12:29 / Actualizat miercuri, 08 decembrie 2021 12:33

Echipa lui Reghe a făcut 2-2 la Botoșani, a ratat un penalty, a luat gol după ofsaid. La 19 puncte de lider rămâi cu estetica și cu teama de a rata play-off-ul

Ne uităm la televizor și ne place. A fost frumos meciul de la Pitești, pierdut cu 3-2 și jucat cu om în minus din primul sfert de oră.

Cel cu FCSB a fost chiar minunat, poate cel mai bun din întregul sezon intern de toamnă, pierdut cu 3-2 în minutul 90, după ce în prima repriză se primiseră două goluri pe erori mari de portar.

Acum, remiza de la Botoșani, cu penalty ratat, cu un gol advers venit după un ofsaid. E frumos fotbalul, e minunat când marchezi un gol mai mult decât adversarul, dar când marchezi cu unul mai puțin îți vine să-ți iei câmpii…

Fotbalul și bolovanul

În cele trei runde din returul sezonului regulat, oltenii au făcut un singur punct (cel de la Botoșani), pentru asta fiind nevoiți să marcheze de șase ori. CFR are 9 puncte din 9 și a înscris doar de 5 ori. Însă Craiova a primit opt goluri în cele trei runde, iar CFR niciunul.

Înțelepții teoreticieni vor spune că atacul doar vinde bilete, trofeele câștigându-le apărarea. Poate că așa este. Totuși, ochiul, mintea și inima preferă întotdeauna jocul Craiovei bolovanului pe care Sisif Petrescu îl impinge mereu la deal.

Unica boltă

Așa cum e el, cu penalty ratat, cu eliminare în minutul 12, cu gafe de portar, cu gol decisiv primit în minutul 90, acest tip de joc e cel care poate scoate campionatul din amorțire. Vezi un dribling, vezi un un-doi, vezi echipa dorindu-și să se ducă spre poarta adversă, vezi bolta aceea a lui Koljici de la Botoșani, peste Pap, din unghi imposibil.

Craiova și arta de a pierde frumos

De când n-am mai văzut în campionatul nostru un astfel de gol? Nu aștepți o fază fixă, un gol dubios, un penalty de la Barbu (sau chiar două). De la acest joc al Craiovei lui Reghecampf se poate crește, nu neapărat acum, ci în perspectivă. În play-off sau în play-out, depinde cum vor decide fanioanele asistenților sau penalty-urile ratate.

Alt mesaj

Sorin Cârțu spunea săptămâna trecută că n-ai cum să câștigi campionatul când tu ai deja șapte înfrângeri. Într-adevăr, n-ai cum și e clar că oltenii nici nu-l vor câștiga. Dar e de preferat acest mod de a privi fotbalul decât cel dirijat de Ouzounidis nu demult, care însemna o plictiseală desăvârșită.

Locul din clasament era trei, acum e patru, dar poate redeveni trei printr-o victorie la Voluntari, sâmbătă. Mesajul transmis e însă cu totul altul. De fapt, mesajul oltenilor e cel pe care ar trebui să-l transmită toate echipele, acela de a nu se feri de fotbal, de a-l aborda cu mijloacele care plac spectatorilor.

Femeia cu barbă

În campionatul nostru se joacă mult la 0-0, echipele nu știu să atace și să dea goluri. În acel moment intervin esteții de profesie, care laudă tacticile defensive, buna acoperire a zonelor, arta de a nu primi gol.

Auzi, domnule, arta! Ce artă e aceea în care te pui pe trei linii și te-apuci de bubuit gospodărește mingile venite spre careul tău? Nu e nicio artă, e un fotbal urât ca o femeie cu barbă, însă noi mângâiem acele tuleie feminine și vedem în ele culmea unei frumuseți, așa cum doar noi o putem înțelege. 


Comentarii (4)
compay
compay  •  11 Decembrie 2021, 15:42
Postat de opinca_de_aur pe 08 Decembrie 2021, 16:33

Multumim pentru articol, altceva decat seria "TOATE TUNURILE PE CRAIOVA". In rest, sa se joace fotbal, ca la butoane are cine sa umble.

E clar că e echipele din Oltenia erau avantaje în Epoca de Aur, includ și pe Viitorul Scornicești respectiv FC Olt aici. Da, atunci se umba la butoane, păcat că juveții nu vor să înțeleagă că Epoca respectivă s-a cam încheiat.

dodo001
dodo001  •  08 Decembrie 2021, 18:54

Ma uitam aseara la Real - Inter. Inter a dominat, a jucat frumos, in timp ce Real s-a aparat, a jucat nu tocmai frumos, dar a si marcat si binenteles a castigat. Antrenor italian caruia ii place in special jocul defensiv cu aptitudine de contraatac.

opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  08 Decembrie 2021, 16:33

Multumim pentru articol, altceva decat seria "TOATE TUNURILE PE CRAIOVA". In rest, sa se joace fotbal, ca la butoane are cine sa umble.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează